Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 3) - Postzegelblog

Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 3)

3

Ten behoeve van de aanvulling van postzegels op het eiland Jersey werden twee postzegels uitgegeven naar vrijwel hetzelfde ontwerp als de drie zegels van Guernsey, maar vervaardigd door Majoor Norman Victor Lacey Rybot. Nadat hij als militair was gepensioneerd vestigde hij zich op het eiland Jersey waar hij was geboren. Hij had een grote interesse in de geschiedenis van het eiland en de heraldiek.

Omdat ook op dit eiland, net als op Guernsey, de voorraad van de postzegel van 1 Penny het eerst was uitgeput, werd de nieuwe noodzegel op 1 april 1941 uitgegeven. De postzegel werd in de drukkerij van de ‘Evening Post, Jersey’ aangemaakt.

Veel keus aan papiersoorten had men niet en er bestaan naast postzegels op wit papier, ook zegels op kalkachtig papier en grauw papier.

Door verzamelaars op het eiland werden eerstedagenveloppen vervaardigd zoals bovenstaand voorbeeld gestempeld in het postkantoor Bereford Street in het stadje St. Helier, een drukke winkelstraat met een overdekte markt en een vismarkt. De geadresseerde woonde op nummer 99 in de Rouge Bouillon, een paar straten verderop.

Men moet oppassen voor ongetande exemplaren, omdat dit meestal herdrukken zijn, te herkennen aan de afwijkende papiersoort.Op 29 januari 1942 verscheen de zegel in de waarde van ½ Penny.

Ook hiervan bestaan herdrukken die ongetand zijn. Gedeeltelijk ongetande exemplaren zijn eveneens bekend.

Met de postzegel van ½D werden ook eerstedagenveloppen vervaardigd. Bovenstaand voorbeeld in combinatie met de zegel van 1D en twee postzegels van ½D met afbeelding van King George VI. De geadresseerde was een postzegelverzamelaar, want een behoorlijk aantal poststukken is bekend met zijn naam en adres.

In 1943 werd een begin gemaakt met de uitgifte van een serie postzegels met afbeeldingen van landschappen. Het waren postzegels van ½ Penny (½D) en 1 Penny (1D), die als vervanging gingen dienen voor de zegels van het wapentype. De uitgiftedatum was 1 juni 1943. Op de zegel van ½D is een oude boerderij afgebeeld en op de 1D de Portelet Bay. De letter D voor Penny is afkomstig van het Romeinse woord Denarius, de munt die in de achtste eeuw werd ingevoerd als ‘denier’.

Op 8 juni volgden twee nieuwe waarden: 1½D en 2D. Op de zegel van 1½D is de vuurtoren van Corbière afgebeeld en op 2D het Elizabeth Castle.

Als laatste verschenen de waarden van 2½D en 3D. Op de zegel van 2½D is Mont Orgueil Castle afgebeeld en op de 3D wordt zeewier (Vraic) geoogst. Zeewier dat tot in de 18de eeuw werd onder meer gebruikt als brandstof.

De zes postzegels waren ontworpen door Edmund Blampied, kunstschilder en etser die op het eiland woonde. In de postzegel van 3D verwerkte hij stilistisch de letters GR (George Rex) in het ornament onder de waardeaanduiding 3 als ‘verzet’ tegen de bezetting door de Duitse troepen. De zegels werden gegraveerd door H. Cortot en gedrukt bij de Franse Gouvernements Drukkerij in Parijs.

Een fraaie eerstedagenvelop geadresseerd aan dezelfde persoon, gestempeld in het postkantoor Chapside. De eerste dag, 29 juni 1943, betrof de zegels van 2½D en 3D. Alle acht zegels op één poststuk. Of het tarief klopte? Ik betwijfel het.

Als laatste een envelop die het einde markeerde van de Duitse bezetting. De complete serie gestempeld op 8 mei 1945. Een dag later voer het oorlogsschip HMS Beagle de haven van St. Helier binnen met Britse troepen, de Task Force 135. De Duitsers gaven zich over en kapitein Hugh le Brocq hees de Britse vlag op het Fort Regent. Alleen de enorme bunkers en andere betonnen verdedigingswerken herinneren nog aan de vijf jaar bezetting.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland JerseyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Ronald Skmydt op 18 november 2015 om 02:48

    Boeiend artikel . Bij deze vind ik de initialen wel erg discreet van zijne koninklijke hoogheid.Heeft publicist ook kennis van de Europazegels uit 1961 van Guernsey , alsteblieft ?

  • cees op 18 november 2015 om 07:52

    Op eilanden, zoals Herm, Jersey en Guernsey zijn private zegels uitgegeven met de opdruk Europe 1961. Voorbeelden zijn vier zegels van Commodore Shipping Guernsey-Sark, zes zegels van Herm Island toegevoegd met de datum 18 september 1961, het eiland Lundy met drie zegels, enzovoort. Ze komen ook ‘gebruikt’ voor op poststukken, maar zijn niet officieel door de postdienst uitgegeven.

  • Ronald op 18 november 2015 om 12:01

    Hartelijke dank voor deze waardevolle kennis .Till soon.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)