De geschiedenis van het postzegelverzamelen 17, Duitsland in 1862 - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 17, Duitsland in 1862

0

leipzig1862Geïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 17, Duitsland in 1862

Zoals we al eerder zagen werd filatelie booming in 1862. Met name in Parijs, Londen en Brussel. Hoe zat dat met Duitsland?

Duitsland was in die tijd nog geen eenheid maar een bond van deelstaten. Ondanks het feit dat deelstaten eigen postzegels uitgaven en er al een behoorlijke variatie was lijkt het verzamelen van postzegels in Duitsland wat minder snel van de grond te komen.

derbazar

Toch begint het virus ook naar Duitsland over te slaan. Op 8 oktober 1862 verscheen in ‘Der Bazar’, een modetijdschrift en familieblad uitgegeven door Louis Schäfer te Berlijn, het eerste deel van een serie getiteld ‘Briefmarken und Briefmarken-Sammlungen’. Deze serie in 23 delen is een zeer vrij herschreven bewerking van de artikelen van Natalis Rondot in het ‘Magasin Pittoresque’. In het laatste deel, verschenen op 15 maart 1864, meldt de schrijver dat het verzamelen van postzegels niets meer is dan een tijdelijke rage. Wie de schrijver geweest is van deze serie is onbekend gebleven.

Untitled-1

In de door von Weber te Leipzig uitgegeven ‘Illustrierte Zeitung’ komt in nummer 1014 in jaargang 1862 een opstel voor getiteld ‘Die Briefmarken-Sammlungen’. In dit artikel wordt reeds over vervalsingen gesproken.

duerr1862

De eerste Duitse catalogus verscheen eveneens in 1862 al is tot op de dag van vandaag niet helemaal zeker welke dat was. In ieder geval verscheen in de herfst een uitgave van de Dürr’schen Buchhandlung, genaamd ‘Handbuch für Briefmarken-Sammler’.

zschiesche_koeder

Mogelijk eerder of toch later verscheen, eveneens in Leipzig, een catalogus getiteld ‘Übersicht aller bekannten von 1849 bis 1862 emittirten Franco-Marken’ Het jaar 1849 op deze door Zchiesche en Köder uitgegeven catalogus is natuurlijk een drukfout en moest 1840 zijn. De catalogus was slechts een lijst met acht pagina’s. De latere edities van deze uitgave behalen pas een wat grotere oplage en zijn zeker van belang geweest voor de ontwikkeling van het verzamelen in Duitsland. Zschiesche en Köder waren de eigenaren van een bekende munten- en antiqiteitenhandel in Leipzig, met als nevenhandel postzegels. We komen ze verderop in deze serie nogmaals tegen.

Wordt vervolgd op 10 december.

*De afbeelding van het stukje uit de Illustrierte Zeitung is afkomtig van Google Books. De twee catalogusafbeeldingen uit het boek ‘Milestone of the Philatelic literature of the 19th century’, W. Maassen, V. Schouberechts 2013.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin
2. De eerste verzamelaars
3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.
4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.
5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.
6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.
7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.
8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.
9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.
10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.
11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?
12. Het eerste postzegeltijdschrift, Eerst een mislukte poging, maar dan toch een postzegelblad.
13. Edward Pemberton, Actief filatelist met nakomelingen in de filatelie.
14. Dr. C.W. Viner, Vader van de engelse filatelie.
15. Jean Baptiste Moens, De grootste handelaar aller tijden.
15. De uitgeverij van Moens, Van groot belang in begintijd filatelie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)