Dag van de Componist op 18 juni 2022 - Postzegelblog

Dag van de Componist op 18 juni 2022

0

Heeft u ooit gehoord van de Dag van de Componist op 18 juni 2022? Het wordt voor de eerste keer georganiseerd. Wat kunt u verwachten? Meer dan 100 concerten in heel Nederland, Muziek van ruim 100 componisten, wereldrecord (grootste partituur), Non-stop NPO Radio 4, 12 uur live + livestream (concerten en talkshows). Kent u Nederlandse componisten?

Nederlandse componisten

Jan Pieterszoon Sweelinck

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) is de grootste componist die Nederland ooit heeft voortgebracht. Ter ere van zijn 400e sterfdag in 2021 werden veel concerten, workshops, tentoonstellingen en andere activiteiten op diverse locaties georganiseerd. Sweelinck was ook organist, klavecinist, muziekpedagoog, muziekorganisator en ensembleleider.

Neerlands muzikale trots. Talloze straten en zelfs een conservatorium (nu het Conservatorium van Amsterdam) werden naar hem vernoemd. Echt populair is Jan Pieterszoon Sweelinck nu echter niet meer. Vooral tijdens zijn leven was hij beroemd, toen hij als organist en componist grote faam genoot. Zijn spel en improvisaties gaven hem de naam ‘Orpheus van Amsterdam.’ Hij was een naam in het Fantasia-genre en gaf vorm aan wat wij nu als de fuga kennen. Maar ook als pedagoog liet Sweelinck zijn sporen na. Via zijn leerlingen had hij een grote invloed op Duitse Barok-componisten, waaronder niemand minder dan J.S. Bach. Sweelinck leeft door in zijn naam en nalatenschap. Zie eerdere blog:

https://www.postzegelblog.nl/2021/10/12/400-jaar-jan-pieterszoon-sweelinck-1561-1621/

 

Louis Andriessen

Louis Andriessen (1939 – 2021) is een befaamde telg uit het muzikale Andriessen-geslacht. Als lid van ‘De Notenkrakers’ maakte hij zich in de jaren zestig van de vorige eeuw hard voor meer hedendaagse klassieke muziek in de concertzaal. Zijn eigen composities hebben daar zeker aan bijgedragen. Louis Andriessens unieke stijl bevat uiteenlopende invloeden, waaronder uit de rock, minimal music en de muziek van Igor Stravinsky. 

Hij ontwikkelde er eigen, unieke taal, die meteen herkenbaar is – daar getuigen werken als De Materie, De Staat en de opera’s Reconstructie en Writing to Vermeer van. De composities leverde hem een naam op die, vooral in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland, nog steeds een begrip is.

 

Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam

Unico Wilhelm rijksgraaf van Wassenaer Obdam (1692 – 1766) was een Nederlandse diplomaat, bestuurder en componist. Daarbij gold hij als een uitstekend organisator bij de sanering van de Balije Utrecht van de Duitse Orde. De bestuurder Van Wassenaer was muzikaal zeer getalenteerd, maar liep daarmee niet te koop, omdat dat in zijn aristocratisch milieu niet als een bijzonder passende bezigheid werd beschouwd. Daardoor werd het mogelijk dat door hem geschreven stukken aan anderen werden toegeschreven. Hij was componist van de Concerti Armonici die hij schreef tussen 1725 en 1740. Deze concerten werden gepubliceerd in 1740 door de Italiaanse violist Carlo Ricciotti (1681–1756), aan wie de concerten aanvankelijk werden toegeschreven. Van Wassenaer is daarom ook wel ’the mystery composer’ genoemd. Waar de adellijke amateurcomponist de tijd voor het componeren vandaan haalde, is een raadsel. Naast gezant van Frankrijk werkte hij onder andere voor de Staten-Generaal en de VOC.

Nederland (1990): VOC-schepen en SAIL Amsterdam.

Dat was tevens ook de oorzaak van alle verwarring. Een belangrijke graaf mocht natuurlijk niet bekend komen staan als een onaanzienlijke musicus – de zes concerti bleven anoniem.

 

Johan Wagenaar

Johannes (Johan) Wagenaar (1862 –1941) was een Nederlands componist, muziekpedagoog, dirigent en organist. Hij was stadsorganist in de Domkerk van Utrecht, dirigeerde meerdere orkesten en koren, was directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag én leidde een rits belangrijke leerlingen op.

Johan Wagenaars nalatenschap vinden we terug in zijn vele vocale werken, waaronder zelfs enkele opera’s. Ook zijn symfonische muziek is de moeite waard, zijn ouverture De getemde Feeks staat nog regelmatig op het programma. In het repertoire herkennen we een typisch laat-negentiende-eeuwse stijl, vrolijk en geanimeerd van geest. Soms misschien wat sentimenteel of pompeus, maar nooit ‘té.’

 

Alphons Diepenbrock

Alphons Johannes Maria Diepenbrock (1862 – 1921), was een Nederlands componist en schrijver over muziek. Hij was amateurcomponist. Al heeft de docent klassieke talen een omvangrijk oeuvre achtergelaten en wijdde hij zich na verloop van tijd bijna geheel aan het componeren. En dat zonder formele muziekopleiding. Zijn stijl is opmerkelijk. Diepenbrock fuseerde Gregoriaans gezangen en muziek van Palestrina met de rijke laat-romantische klanken van Richard Wagner, Gustav Mahler en Richard Strauss. Ook dirigeerde hij af en toe bij het toen nog vrij jonge Concertgebouworkest. Niet zomaar een amateurmusicus dus.

 

Dag van de Componist

Op 18 juni 2022 vindt voor het eerst de Dag van de Componist plaats. Door het hele land klinkt muziek van in Nederland actieve componisten, natuurlijk vanuit concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. NPO Radio 4 is er live bij in TivoliVredenburg in Utrecht en verslaggevers reizen de muziek in het land achterna. De dag begint om 10:00 uur met een compositie van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands. Hij schreef voor de gelegenheid een 400 meter lange grafische partituur die door het stationsgebied van Utrecht naar TivoliVredenburg slingert. De muziek wordt gespeeld door kinderen, musici en voorbijgangers.

 

Meer info:

Dag van de Componist: https://newmusicnow.nl/dag-van-de-componist

NPO Radio 4:

https://www.nporadio4.nl/klassiek/podium/56766785-f722-4898-b503-87b597e51f2d/liveradio-tijdens-de-dag-van-de-componist

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)