De expressezegels van België - Postzegelblog

De expressezegels van België

4

Een serie van vier postzegels die uitsluitend konden worden gebruikt voor postzendingen die per expresse moesten worden verzonden, verscheen op 25 februari 1929. De vier zegels waren ontworpen door P. Goblet en hadden prachtige afbeeldingen van stadsgezichten.

belgie-292c

Op de expressezegel van 1Fr75 is het stadhuis te Brussel afgebeeld. Dit stadhuis is opgetrokken in de zogenoemde gotisch burgerlijke stijl uit de 15de eeuw. De opvallende gevel is vanaf 1843 tot 1903 voorzien van 294 beelden die door 91 verschillende beeldhouwers en kunstenaars zijn vervaardigd. Het stadhuis werd in de 19de eeuw ingrijpend gerestaureerd. Het staat aan een van de mooiste pleinen in Europa, de Grote Markt. Staat men voor het stadhuis dan kan men zien dat de 96 meter hoge toren niet precies in het midden van het gebouw staat, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was. Een foutje van de architect?

belgie-292d

De expressezegel van 2Fr35 toont een stadsgezicht in Gent. Misschien heb ik het mis maar het lijkt er op dat de tekening vervaardigd is vanaf de Korenlei naast de brug aan de Sint-Michielshelling met links op de voorgrond de Pakhuisstraat en op de achtergrond de Sint-Niklaaskerk, de toren van het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.

belgie-292f

Op de expressezegel van 3Fr50 is een doorkijkje te zien op het Bisschoppelijk Paleis te Luik. Het was het verblijf van de Prins-bisschoppen en werd gebouwd vanaf 1526 in opdracht van Everhard van der Marck die in 1505 Prins-bisschop was geworden. De binnenplaats zoals deze op de postzegel is weergegeven, is omringd door 60 renaissancezuilen in verschillende vormen. Het doorkijkje is een beetje bedrieglijk, omdat het standpunt van de tekenaar onder een van de bogen van de zuilengalerij was. Thans wordt het paleis aan de Place Sint-Lambert gebruikt door Justitie en het Provinciebestuur.

belgie-292g

De vierde postzegel met een waarde van 5Fr25 was gewijd aan Antwerpen. Zeer prominent is de 123 meter hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het pronkstuk van de stad. De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt. De plaats waarvan de ontwerper, Goblet, de tekening heeft gemaakt is niet helemaal duidelijk. Heeft hij vanuit een hooggelegen venster gewerkt? Zijn de huizen op de voorgrond wellicht te vinden aan de Maalderijstraat?

belgie-292e

Een expressezegel met een geheel ander ontwerp verscheen op 5 juni 1931. Deze zegel had een frankeerwaarde van 2Fr45. Het ontwerp was van A. Holler. Op de voorgrond een afbeelding van de Mariafontein op de Marktplatz voor de St.-Nikolaus-Kirche in Eupen. Deze kerk werd in 1724 gebouwd in de barokke stijl. Opvallend zijn de groen gekleurde torenspitsen. De Mariazuil is vervaardigd door de Akense beeldhouwer Mohr en werd in 1857 op het plein geplaatst. Waarom het kleine stadje Eupen is gekozen voor de afbeelding op een expressezegel is me niet duidelijk geworden. Wellicht om naast de Waalse en Vlaamse klanten van de Belgische Post de Duitstalige gemeenschap tevreden te houden door een zegel voor ‘hen’ toe te voegen? Dan had ik minstens verwacht dat naast de gebruikelijke landsnaam in twee talen ook de landsnaam BELGIEN als opschrift gekozen zou zijn.

belgie-292h

Dezelfde expressezegel werd uitgegeven op 1 juni 1932 met een opdruk in rode inkt van de nieuwe waarde: 2Fr50.

belgie-292d-detail

De eerste vier expressezegels werden gedrukt bij drukkerij Sips-Catoir te Brussel. De expressezegel van 2Fr45 werd gedrukt bij drukkerij J. Malvaux, eveneens te Brussel. De namen van de drukkerijen zijn onderaan de zegels opgenomen. Het waren de eerste en tevens laatste Belgische expressezegels die hun geldigheid verloren op 1 juli 1938. Maar wel zegels met mooie afbeeldingen die uitnodigen om de steden te bezoeken en de ‘afbeeldingen’ eens in werkelijkheid te zien. Vindt u dat ook?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 26 november 2016 om 11:06

  Die toren staat niet precies in het midden en dat is geen foutje van de architect (volgens de legende sprong hij van zijn toren naar beneden toen hij zijn misrekening besefte …), maar het gevolg van de lange bouwgeschiedenis van het stadhuis. Voor belangstellenden wordt die geschiedenis uitvoerig uit de doeken gedaan op Wikipedia. De tekst in het Frans geeft meer informatie dan de Nederlandse versie.
  En wat betreft de Gentse zegel heb je het helemaal goed, Cees! Het kijkpunt is inderdaad de Korenlei.
  De zegel met stadszicht van het Duitstalige Eupen vermeldt geen landsnaam in het Duits, omdat dat in 1931, zo kort na de oorlog ondenkbaar zou zijn geweest. Overigens was het de bedoeling van de toenmalige francofiele Belgische staat om de gannexeerde Duitstalige gebieden eenvoudigweg te verfransen “sans questions”, en desnoods manu militari, net zoals dat ook al gebeurd was met grote delen van Vlaanderen, Brabant, Limburg, Luik en zelfs Luxemburg (waarvan het zuidoosten – het gebied om en rond de stad Aarlen – in 1831 nog zo goed als volledig Duitstalig was). De Duitse landsnaam Belgien verschijnt pas in de jaren ’70 op Belgische postzegels, en dan nog slechts sporadisch.

 • Cees op 27 november 2016 om 07:23

  Patrick, dank voor de waardevolle aanvullingen! Als Nederlander (maar wel geboren in Noord-Brabant vlak bij de Belgische grens) weet ik ook niet alles van de Belgische historie maar de postzegels leren me heel veel.En België bezoek ik graag!

 • Patrick Lava op 27 november 2016 om 08:46

  @ Cees
  Een Brabander is eigenlijk al een beetje een halve Belg, dus dat zit wel goed met jou! ?
  En as ge vanzelevens nog es in Gent passeert, dan moete maar es binnenspringen. Gaan we samen op de Korenlei een goei pot pakken!

 • Cees op 27 november 2016 om 08:50

  Geweldig Patrick! Maar dan liefst wel in de lente of zomer op een terrasje.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)