Het zit er bijna op, een maand lang EURO 2020 op de televisie. Jammer dat het Nederlands elftal snel werd uitgeschakeld. Het toernooi werd gespeeld in 11 landen, een unicum van de UEFA om zoveel landen te betrekken bij de organisatie in verband met het 60-jarig jubileum. Wat komt er allemaal kijken bij een organisatie van zo’n dergelijk toernooi? Wat zijn de voorbereidende werkzaamheden van de UEFA? Selectie stadions, EURO 2020 lied, EURO 2020 logo. Zijn er nog links te vinden met Nederland? Europees kampioen voetbal 2020 in 2021 is Italië.
Gerelateerde artikelen
Selectie stadions tijdens corona
In mijn vorige blog heb ik uitgebreid besproken de selectie van de 11 stadions in 11 steden in 11 landen:
https://www.postzegelblog.nl/2021/07/05/uefa-euro-2020-11-stadions-in-11-steden-in-11-landen/
Duitsland heeft de afgelopen jaren veel zegels uitgegeven met het thema ‘Voetbal’. Dit jaar ook voor ‘Fussball Europameisterschaft 2020‘. Omdat de zegels lang van te voren gedrukt zijn, staan twee steden verkeerd op: Bilbao en Dublin.
Twee stadions (Dublin en Bilbao) werden uiteindelijk niet geselecteerd door de UEFA.
Het Avivastadion (capaciteit 50.000 bezoekers) in Dublin zou een van de 12 stadions zijn. Vanwege COVID-maatregelen kon het toelaten van publiek niet worden gegarandeerd door de overheid. Zodoende heeft de UEFA alle vier wedstrijden verplaatst naar Sint Petersburg. Het stadion fungeert als thuisbasis voor onder meer het nationale rugbyteam van Ierland. Ook het Iers voetbalelftal speelt hier geregeld wedstrijden.
Het San Mamés is het voetbalstadion van Athletic Bilbao, dat plaats biedt aan 53.332 toeschouwers in Bilbao. Er zouden drie wedstrijden in de groepsfase worden gespeeld en één achtste finale tijdens EURO 2020. Door de aanhoudende coronapandemie kon echter niet worden gegarandeerd dat er publiek bij deze wedstrijden kon zijn. Het stadion werd daarom vervangen door het Estadio de La Cartuja in Sevilla.
Bilbao is geschrapt als speelstad en wordt vervangen door Sevilla. De Baskische instanties die verantwoordelijk zijn (of beter gezegd: waren) voor de organisatie reageren via de officiële kanalen woedend. ‘We staan niet toe dat er een loopje wordt genomen met Bilbao en de Baskische instituties’, zo luidt een statement. ‘Niemand gaat ons imago beschadigen of onze ervaring in twijfel trekken. Geen enkele partij mag twijfels hebben over het feit of wij wel geschikt zijn om sportieve, culturele of sociale evenementen van internationale allure te organiseren.’ Er wordt gedreigd met een rechtszaak. De stad Bilbao en de UEFA zijn tot een vergelijk gekomen over een compensatie voor het wegstrepen van San Mamés als EK-onderkomen. De onderhandelingen met de UEFA hebben geleid tot een akkoord over een compensatie. Bilbao krijgt een bedrag van 1,3 miljoen euro. Daarnaast zal San Mamés de komende jaren een keer het toneel zijn van een Europa League-finale en van een Champions League-finale voor vrouwen.
EURO 2020 lied – We Are The People
Geruchten doen vaak de ronde voorafgaande het toernooi. Wie schrijft het EURO 2020 lied, dat je vaak zal horen voordat de wedstrijden beginnen in de stadions en als reclametune voordat de tv-uitzendingen starten? De gelukkige is DJ Martin Garrix uit Nederland. Zijn echte naam is Martijn Gerard Garritsen (1996), geboren in Amstelveen. Hij is als DJ bekend geworden met onder meer de songs ‘Animals‘ en ‘In The Name of Love‘. Hij verwierf inmiddels internationale bekendheid en speelde op grote festivals zoals onder meer Tomorrowland.
Ook is bekend dat de Ierse band U2 het nummer mee zal schrijven. Tenminste de helft van die band zal dat doen. De twee topmannen van U2, zanger Bono en gitaarvirtuoos The Edge, zullen Martin Garrix helpen met het schrijven en performen van het nummer. Het lied heeft als titel ‘We are the people‘.
Video Martin Garrix, Bono & The Edge at EURO 2020 Opening Ceremony, 11 juni 2021 in Rome – We Are The People:
https://www.youtube.com/watch?v=JjIwYtLr8Ec
EURO 2020 logo
Het EURO 2020 logo met bruggen als symbool van verbondenheid en eenheid in Europa. Wat is de betekenis van het logo? Verbondenheid en eenheid is de inspiratie voor het officiële merk van de UEFA. Het universele symbool voor verbondenheid en eenheid en het hart van de afbeelding, is een brug.
Het EURO 2020 heeft een brug als basis. Dit is de groene ronding onderaan. In het midden staat de Henri Delaunay-beker met daar om heen de voetbalfans. Zie hieronder de uitleg schematisch van de UEFA:
Het hart van het logo is een brug. De betekenis is dat dit geldt als eenvoudig en universeel symbool van verbondenheid. Elk van de 11 landen waarin de wedstrijden gespeeld gaat worden, hebben een eigen unieke brug, die gebaseerd is op een brug uit de eigen speelstad. Bruggen kunnen een belangrijk landschapskenmerk worden voor de identiteit van een stad. Verbind met de bruggen alle 11 speelsteden en vier de culturele diversiteit van de Europese landen. Elk land krijgt een eigen logo gecombineerd met het standaard logo EURO 2020.
Op het EURO 2020 logo van Amsterdam staat de Magere Brug. De Magere Brug is een brug over de Amstel in Amsterdam. Hij verbindt de oevers van de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat en de Nieuwe Kerkstraat. De Magere Brug is een ophaalbrug van wit geschilderd hout, gebouwd in 1934. De eerste brug op deze plek is gebouwd in 1691 en heette de Kerkstraatbrug. Deze had dertien doorvaarten, waarvan de buitenste in gebruik waren als opslag. Omdat deze brug erg smal was werd ze in de volksmond de ‘Magere Brug’ genoemd. In 1871 werd deze brug vanwege bouwvalligheid gesloopt en vervangen door een brug met negen doorvaarten. Vijftig jaar later was ook deze brug aan vervanging toe. Architect P.L. Kramer maakte daarom verschillende ontwerpen voor een brug van steen en staal. De Gemeenteraad besloot echter dat er een brug moest komen die zoveel mogelijk op de bestaande leek, en daarom werd de brug in 1934 gesloopt en vervangen door een vergelijkbare, maar iets grotere brug, naar tekeningen van P.L. Kramer. De laatste grote renovatie dateert van 1969. De brug is sinds 2002 een rijksmonument. Tot 2003 reed er autoverkeer overheen; na een reparatie en herinrichting gebruiken tegenwoordig alleen fietsers en voetgangers de brug. Enkele keren per dag wordt ze opgehaald om schepen te laten passeren; de rondvaartboten kunnen eronderdoor als ze dicht is. In 2010 werd de brug opnieuw gerenoveerd, omdat ze aangetast was door houtrot. Als je museum Hermitage of Koninklijk Theater Carré bezoekt, dan zie je de brug over de Amstel in volle glorie.
Henri Delaunay-cup (EK beker)
Vierentwintig landen strijden om de EK titel en de daarbij behorende Coupe Henri Delaunay. De beker draagt de naam van de Franse voetbalpersoonlijkheid Henri Delaunay (1883-1955). Deze Fransman speelde enige tijd voor Étoile des Deux Lacs en begon hierna aan een carrière als scheidsrechter. Van 1924 tot 1928 was hij vervolgens lid van de FIFA en samen met zijn landgenoot Jules Rimet (1873-1956) was hij een van de bedenkers van het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930. Henri Delaunay was ook de eerste secretaris-generaal van de UEFA, de Europese voetbalbond. Hij bleef dit tot zijn dood in 1955 en werd toen opgevolgd door zijn zoon Pierre. Delaunay stond daarnaast aan de basis van het eerste Europees kampioenschap voetbal. In 1927 kwam hij al met het idee voor dat toernooi. Het zou echter nog tot 1960 duren voor het toernooi ook echt voor het eerst werd georganiseerd. De trofee van het kampioenschap werd naar de grondlegger van het Europese voetbalfeest vernoemd.
De originele EK beker blijft in het bezit van de UEFA. Deze trofee wordt gebruikt voor diverse ceremonies en presentaties, zoals tijdens de finale en andere evenementen. Een replica (even groot) wordt versterkt aan de winnaar van het Europees kampioenschap voetbal.
Finale Italië – Engeland
Na een maand voetballen op hoog niveau met diverse opstellingen (4-3-3, 5-3-2 etc) met in totaal 51 wedstrijden van 11 juni tot en met 11 juli 2021 is eindelijk een winnaar bekend. Gewoon één keer meer scoren dan je tegenstander in de reguliere speeltijd of in de verlenging of met strafschoppen en dan ben je voor vier jaar Europees Kampioen voetbal van Europa. De voetbal landen van Europa hebben de finale bereikt: Italië en Engeland.
Italië
Het Italiaans voetbalelftal heeft als bijnaam is La Squadra Azzurra (het blauwe team) of het daarvan afgeleide Azzurri (blauwen). Italië werd viermaal wereldkampioen: in 1934, 1938, 1982, 2006 en eenmaal Europees kampioen in 1968. Een traditie binnen het Italiaans voetbalelftal is dat de speler met de meeste gespeelde wedstrijden voor het team, automatisch de aanvoerder is. Op de FIFA-ranglijst staan de Azzurri op plek 7. Een trauma is het missen van het vorige eindtoernooi WK 2018 in Rusland. De Azzurri verloren de play-off wedstrijd tegen Zweden. Trainer Giampiero Ventura werd ontslagen toen de Italianen niet voor het WK 2018 kwalificeerden. Roberto Mancini nam het roer over als trainer en ontwikkelde een aanvallende speelstijl. Ook gebruikte hij veel spelers van diverse Italiaanse clubs tijdens dit EK.
Op 11 juni 2021 geeft Poste Italiane de UEFA EURO 2020 zegel uit met waarde van het zone 1 B-tarief van € 1,15. Oplage: 500.000 exemplaren. Op de zegel staat het UEFA EURO 2020-logo naast het Colosseum, een representatief monument van Rome waar de openingswedstrijd van het 16e EK voetbal 2020 (Turkije – Italië 0 -3) werd gehouden op 11 juni 2021. Vraag: had Nederland een vergelijkbare EURO 2020 zegel niet kunnen uitgeven met de ‘Magere Brug’? Simpel en sterk ontwerp!
Het Engels voetbalelftal (England national football team) vertegenwoordigt Engeland en niet het gehele Verenigd Koninkrijk in internationale competities zoals het WK en het EK. Elk van de vier Home Nations (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland) heeft een eigen voetbalbond, een eigen competitie en een eigen nationaal elftal. Engeland is van de vier veruit de succesvolste. Bijnaam: Three Lions.
Laatste grootste en enige prestatie was wereldkampioen in 1966 in eigen land. De Engelsen wonnen nooit het EK. Nu speelt het Engels voetbalelftal in feite een thuiswedstrijd finale met 60.000 bezoekers op Wembley. Kortom: ‘Football is coming home‘.
Het Italiaanse voetbalelftal mag zondag bij de finale van het Europees kampioenschap op Wembley 1000 supporters meenemen naar Londen. Volgens de Italiaanse voetbalbond is daarover een afspraak gemaakt met de Britse autoriteiten. Ze zullen zich vanzelfsprekend wel aan zeer strenge coronamaatregelen moeten houden. De 1000 Italianen die nu wel toegang tot het land krijgen, vliegen met chartervluchten uit Rome en Milaan richting Londen. Ze mogen niet langer dan 12 uur in het land blijven. Ze moeten voor vertrek een coronatest ondergaan en bij terugkomst vijf dagen in quarantaine.
De uitslag
Italië – Engeland eindigt in 1 – 1 ook na verlenging. Italië wint uiteindelijk na strafschoppen met 3 – 2.
Dat doet me denken aan de 1982 WK-voetbalkampioenschap zegel van Italië met als belangrijkste voetballer doelman Zoff.
Meer info:
UEFA EURO 2020: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/
Eerdere blogs EURO 2020:
https://www.postzegelblog.nl/2021/07/05/uefa-euro-2020-11-stadions-in-11-steden-in-11-landen/
https://www.postzegelblog.nl/2021/06/21/uefa-euro-2020-europees-kampioenschap-voetbal-2004/
https://www.postzegelblog.nl/2021/06/15/uefa-euro2020-europees-kampioenschap-voetbal-2000-2016/
https://www.postzegelblog.nl/2021/06/14/uefa-euro-2020-de-poule-van-nederland/
https://www.postzegelblog.nl/2021/06/09/uefa-euro2020-europees-kampioenschap-voetbal-1960-1996/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)