Science fiction op postzegels - Postzegelblog

Science fiction op postzegels

1

Sciencefiction op postzegelsScience fiction is een populair genre van boeken, televisieseries en speelfilms. Voor veel mensen is het ook een leuk onderwerp om een thematische postzegelverzameling mee op te bouwen. In de loop der tijd zijn er veel mooie zegels met dit thema verschenen.

Kenmerkend in een klassiek science fiction verhaal is de aanwezigheid van nieuwe uitvindingen die op het moment van schrijven nog niet bestonden.

Frankenstein

Het verhaal Frankenstein van filosoof en schrijfster Mary Shelly, dat verscheen in 1818,  wordt door veel mensen gezien als het eerste science fiction verhaal.

frankenstein postzegel 1997 USA

Postzegel uit de Verenigde Staten uit 1997 met Boris Karloff, die in 1931 het monster van Frankenstein speelde in de verfilming van het boek.

Jules Verne

De Franse science fiction schrijver Jules Verne is wellicht de meest bekende schrijver van science fiction verhalen. Hij publiceerde 54 boeken waarvan het merendeel als science fiction kan worden bestempeld. In deze verhalen werden zaken als raketten, tanks en vliegdekschepen behandeld.

Jules verne- 2005- postzegelvel Frankrijk

In Frankrijk verschenen deze zes postzegels ter herdenking van zijn 100e sterfdag. Op de zegels zijn de scenes uit de volgende boeken afgebeeld: Vijf weken in een ballon (1863), Van de aarde naar de maan (1865), Naar het middelpunt der aarde (1864), Michal Strogoff (1874/75), Reis om de wereld in 80 dagen (1873/74) en 20.000 mijlen onder zee (1869/70)

H.G.Wells

De Britse schrijver H.G. Wells, bekend van o.a. War of the Worlds en Timemachine, schreef enorm veel science fiction romans.  Het verhaal War of the Worlds werd 40 jaar na publicatie wederom een enorm succes met de bewerking tot hoorspel door Orson Welles.
Het hoorspel werd als Halloween special uitgezonden op 30 oktober 1938. Veel luisteraars hadden het intro van het hoorspel niet meegekregen en dachten dat er werkelijk een invasie door Martianen was begonnen.

HG Wells science fiction postzegels

Groot Brittannië gaf in 1995 een postzegelserie van vier postzegels uit ter ere van de 50e sterfdag van Wells. De volgende verhalen zijn afgebeeld: Things to come, War of the Worlds, The Time machine en The First men in the moon

Sci-Fi televisie series

In de jaren ’50 en ’60 van de 20e eeuw werd science fiction herontdekt in de vorm van stripboeken en series die op televisie werden uitgezonden.

Dr.Who

Dr.Who is een science fiction serie uit Groot Brittannië die veel navolging heeft. De eerste aflevering werd in 1963 uitgezonden en de serie loopt nog steeds.

Dr Who postzegels Groot Brittannië

In 2013 verscheen in Groot Brittannië deze postzegelserie om het 50-jarig bestaan van de televisie serie te vieren.

Star Trek

Deze serie werd voor het eerst uitgezonden in 1966 en schetste een utopisch toekomstbeeld, waarin een Verenigde Aarde de meeste moderne wereldproblemen heeft opgelost: vervuiling, honger, armoede en conflicten tussen mensen onderling behoren grotendeels tot het verleden. Bedenker Gene Roddenberry was in 1992 de eerste persoon die werd uitgestrooid in het heelal tijdens een ruimtebegrafenis.

Star Trek Televisieserie postzegels

Deze postzegels van de originele Star Trek serie zijn uitgegeven door Micronesië.

Thunderbirds

Deze serie met marionettenpoppen werd gecreëerd door Gerry Anderson.  De eerste aflevering dateert uit 1964.

Deze serie van zes postzegels zijn uitgegeven door Royal Mail in 2011

Deze serie van zes postzegels zijn uitgegeven door Royal Mail in 2011

Films

De Franse film stop-motion film “Le Voyage dans la Lune” uit 1902 wordt gezien als de eerste science fiction film.  Dit was een stomme film, gemaakt door Georges Méliès.
Tot aan het eind van de jaren ’50 van de vorige eeuw werden sciencefiction films gezien als een genre dat voornamelijk bestond uit low-budget B-films.

2001: A Space Odyssey

Deze film uit 1968, gemaakt door Stanley Kubrick in samenwerking met Arthur C. Clarke, zorgde ervoor dat het filmgenre volwassen werd.

2001 a space odyssey postzegel

Dit jaar verscheen in Groot Brittannië deze postzegel met een scene uit de film afgebeeld.

Star Wars

Deze science fiction filmserie, bedacht door George Lucas,  is in tegenstelling tot 2001 een echte spektakelfilm.
Al direct na de première in 1977 was de film wereldwijd een enorm succes.

postzegels met Starwars USA 2007

Dit velletje verscheen in 2007 in de Verenigde Staten. Van Star Wars zijn veel verschillende postzegels verschenen.

Zoals eerder al genoemd zijn er enorm veel postzegels verschenen met het onderwerp science fiction.
Ben je na het lezen van dit stukje benieuwd geworden naar deze zegels?
Bekijk dan de themalijst science fiction op freestampcatalogue

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Auteurs Films Filmsterren/a> • Jules Verne Sciencefiction StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)