Sur of de - Postzegelblog

Sur of de

4

Een vraag die ik me stelde bij het zien van een envelop uit Frankrijk, waarop twee ogenschijnlijk dezelfde postzegels waren geplakt. De twee postzegels waren geplakt op een poststuk bestemd voor een adres in Nederland, te vervoeren per luchtpost vanuit Parijs op 1 september 1937.

frankrijk-sur-de-102.jpg

De postzegel was gewijd aan René Descartes, een Franse wis- en natuurkundige, geboren op 31 maart 1596 en overleden op 11 februari 1650. De postzegel had dus niets te maken met zijn geboortedatum of datum van overlijden. Maar wat dan wel? Descartes was afgebeeld door ontwerper H. Cheffer naar voorbeeld van het schilderij dat toegeschreven wordt aan Frans Hals. Alleen is Descartes op het originele schilderij met zijn rug naar links afgebeeld en op de postzegel naar rechts. Met opzet door de ontwerper gespiegeld om ons naar zijn opengeslagen boek te laten kijken?

descartes.jpgdescartes-a.JPGfrankrijk-sur-la-107.jpg

Bij het nauwkeuriger bekijken van de beide postzegels viel iets anders op. De titel van het boek.

frankrijk-sur-la-103.jpgfrankrijk-de-la-104.jpg

Op de postzegel, uitgegeven op 9 juni 1937 in een oplage van 5 miljoen stuks, is als titel van het werk van Descartes vermeld: Discours sur la Méthode 1637. Dus de uitgifte van de postzegel was gekoppeld aan het verschijnen van het boek, toen 300 jaar eerder. Descartes verbleef op dat moment in Nederland. Hij was in 1930 ingeschreven aan de Universiteit van Leiden en vanaf 1635 gaf hij les in filosofie te Utrecht. Hier schreef hij ook zijn boek: Discours de la Méthode. Dus de ontwerper had een fout gemaakt en deze fout werd snel hersteld door een tweede oplage postzegels aan te maken, waarop de titel van het boek juist was vermeld.

frankrijk-sur-la-106.jpg frankrijk-de-la-105.jpg

De herdruk werd in een oplage van 4½ miljoen zegels aangemaakt. Valt het op dat het woordje DE in plaats van SUR wat vreemd is neergezet? Waarschijnlijk heeft de Franse Post heel veel haast gehad om de herdruk op de postkantoren te hebben. De ontwerper zal niet gedacht hebben aan de uitspraak van Descartes: ‘Je pense, donc je suis’ (ik denk, dus ik ben). Of de verkeerde oplage van de postkantoren is teruggehaald? Ik weet het niet. Misschien heeft de Franse Post over de verkeerde postzegels wel gedacht: ‘J’y suis, donc j’y reste’ (Ik ben er, dus ik blijf op het postkantoor).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (4) Schrijf een reactie

  • Jos van den Bosch op 11 juni 2008 om 18:02

   Hoi Cees,

   even geinformeerd bij mijn Franse Filavriend Philippe Machado: Het zijn de Yvert 341 en 342 de ene met een oplage van 5 miljoen en de ander met een oplage van 4,5 miljoen dus allebei geldig en gebruikt. Hij merkte wel nog op dat hij het werk van Descartes op school had moeten lezen en of het nu ‘de’ of ‘sur’ moet zijn hij heeft er nooit iets van begrepen!

  • Albert Haan op 11 juni 2008 om 19:31

   (Hij was in ->1930

  • Albert Haan op 11 juni 2008 om 19:32

   (Hij was in “1930” ingeschreven aan de Universiteit van Leiden), zal wel een tikfoutje zijn.

  • Albert Haan op 11 juni 2008 om 19:33

   (Hij was in “1930” ingeschreven aan de Universiteit van Leiden), zal wel een tikfoutje zijn. Net als op de postzegel…
   Vorige meldingen gingen even fout

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)