Vereniging van Canadese Postdirecteuren - Postzegelblog

Vereniging van Canadese Postdirecteuren

0

Canada 1Als verzamelaar van de postzegels van Canada maakte de zegel van 48 dollarcent, uitgegeven op 5 juli 2002 mij nieuwsgierig wat de reden was van deze uitgifte. De oude postzegel, een stempelafdruk van een klein stadje in Canada uit 1902. Verder was ik benieuwd of de rest van de stempelafdruk ´ergens´ werd voortgezet.

Al snel werd mijn tweede vraag duidelijk toen ik een hoekstukje uit het vel in handen kreeg: de zegel moest nog een ´tab´ hebben om de complete afdruk te laten zien.

En toen ik een verticaal paartje kreeg was het helemaal duidelijk. De tab kwam voor in het gehele vel. Alleen de onderste tabs, de velrand, weken af, want daar was het stukje postzegel van 2 cent niet gereproduceerd. Maar waarom deze uitgifte? Dat was een kwestie van opzoeken. Wellicht dat ook de vraag, waarom een afdruk van het poststempel van Stonewall, de postzegel van 2 cent en het oude postkantoortje op de postzegel waren afgebeeld, kon worden beantwoord.

Het stadje Stonewall ligt in de provincie Manitoba, ongeveer 25 kilometer ten noorden van Winipeg. Het stadje dankt zijn naam aan de kalksteensteengroeven, de limestone quarries, die hier werden geëxploiteerd. Elk jaar worden hier nog de Quarry Days gehouden, een festival dat plaats vindt in de hoofdstraat. Stonewall werd in 1878 gesticht door Samuel Jacob Jackson. Het stadje, met enkele honderden inwoners, werd in juni 1880 aangesloten op de spoorlijn tussen Winipeg en Victoria Junction. Het stadje bestond voornamelijk uit houten huizen en ook het postkantoortje was in hout opgetrokken.Ira Stratton was de postmaster van het postkantoor. Stratton was in augustus 1865 geboren in Tretton, een stadje in de provincie Ontario. In 1889 verhuisde hij naar Stonewall waar hij les ging geven op de plaatselijke school en een eigen krant ging uitgeven, de ´Stonewall News´. Enkele jaren later, in 1897, werd hij benoemd tot postmaster en werd een loketje werd geopend voor de klanten.Omdat hij de arbeidsvoorwaarden veel te mager vond richtte hij op 5 juli 1902, samen met zijn collega van het nabijgelegen postkantoor te Enerson, een vereniging op, de Canadian Postmasters Association, om kracht bij te zetten bij de directie van de Canadese Post om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. In 1903 werd hij secretaris van de Manitoba Postmasters´ Association en zijn initiatief werd al snel gevolgd in enkele andere Canadese provincies. Tijdens een vergadering werd door meer dan 100 postmasters een petitie ondertekend voor verbetering van het salaris en de werkomstandigheden en dat lukte. In 1910 waren alle provincies aangesloten bij de Association.

Regelmatig vonden vergaderingen van de Association plaats en soms werd daaraan aandacht besteed door middel van bijzondere enveloppen. Zoals in 1934 te Windsor, waarbij een envelop werd uitgegeven met een vignet gewijd aan de driedaagse bijeenkomst.Canada 8Ook werd soms een bijzonder stempel gebruikt, zoals in 1965 bij een vergadering te Kingston die duurde van 16 tot en met 20 mei.In 2002 was het dan zo ver, dat ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Association een bijzondere postzegel werd uitgegeven.

Daarbij een eerstedagenvelop waarop de postzegel is geplakt, echter zonder tab! Maar waarom de postzegel van 2 dollarcent? Ontwerper van de postzegel, Chris Candish uit Cambridge, Ontario, benaderde zijn ontwerp vanuit historisch oogpunt. Naast de foto van het postkantoor, gemaakt in 1910, beeldde hij ook een postzegel af van 2 cent, indertijd het tarief voor het binnenlandse tarief voor een brief van enkelvoudig gewicht. Zo heeft elke postzegel zijn eigen verhaal!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch CanadaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)