Herbert George Wells en science fiction - Postzegelblog

Herbert George Wells en science fiction

0

In 1995 was het honderd jaar geleden dat het boek ‘The Time Machine’ verscheen geschreven door Herbert George Wells. Royal Mail gaf op 6 juni 1995 een serie van vier postzegels uit die betrekking hadden op vier boeken uit het enorme oeuvre van deze schrijver onder de titel ‘Science Fiction’.

 

Een van de meest bekende portretten van H.G. Wells werd rond 1920 vervaardigd door de in Ierland geboren fotograaf George Charles Beresford en bevindt zich in de collectie van de National Portrait Gallery in Londen. Wells werd geboren op 21 september 1866 in Bromley, toen een plattelandsdorp, thans een stedelijke kern in het zuidoosten van Groot Londen. Hij schreef zijn eerste boek in 1888 ‘The Cronic Aurgonauts’ en ontwikkelde zich tot een van de meest populaire schrijvers in het Engelse taalgebied.

Postzegels met portretten van deze toch wel beroemde schrijver heb ik niet kunnen vinden behalve een van Benin, het vroegere Dahomey, een Afrikaans land. Het blokje werd in 2016 uitgegeven ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van deze schrijver. Daarnaast bestaat een Russisch postblad, eveneens uitgegeven in 2016, met zijn portret met op de achtergrond een scene uit een van zijn boeken, ‘War of the Worlds’.

De eerste postzegel uit de serie, ontworpen door Siobhan Keaney, in Nederland bekend met Studio Dumbar, geeft een impressie van het boek ‘The Time Machine’. Dit boek, dat al drie maal verfilmd werd, was in Nederland te zien onder de titel ‘De Tijdmachine’. Het boek werd in 1895 door Wells geschreven en is gebaseerd op zijn eerste boek waarin hij het idee had dat reizen in de tijd in de toekomst mogelijk zou worden.

Het boek heeft inmiddels al vele herdrukken gehad en behoort tot de klassieke literatuur. Het verhaal gaat over een uitvinder die aan andere wetenschappers zijn schaalmodel toont die de vierde dimensie moet voorstellen. Hij bouwt naar dat schaalmodel een machine die in staat is om door middel van het instellen van een tijdklok naar de toekomst te reizen, maar ook naar het verleden.

In het stempel voor de eerste dag van uitgifte is een uurwerk opgenomen. Het stempel geeft aan: Star-Clydey-Dyfed. Star is een dorpje, meer een gehucht, in Pembrokeshire in Wales. Het ligt ten zuiden van Bwlchygroes op een kruispunt in de vallei van de Afon Cneifa, een zijrivier van de River Afon Cych. Er staat een klein kerkje boven aan de heuvel en in een scherpe, steile bocht een ouderwetse rode telefooncel, maar geen postkantoor.

Het boek ‘The First Men in the Moon’, ofwel de ‘Eerste mensen op de Maan’ schreef hij in 1901. Het verhaal gaat over een Britse zakenman met de naam Bedford. Hij ontmoet een man, Cavor, en de twee worden vrienden. Cavor is uitvinder en heeft een nieuw element uitgevonden dat hij Cavorite noemt. Dit element heeft de eigenschap de zwaartekracht op te heffen zodat daarmee gevlogen kan worden. Samen bouwen zij een bolvormig ruimteschip waarmee ze naar de maan reizen. Daar ontmoeten zij een volk, de Selenites, die ondergronds op de maan leven.

Ook dit boek is drie maal verfilmd. De eerste film was vervaardigd in 1919 en kwam uit als ‘stomme’ film. Een bewerking van de film werd voor het eerst vertoond in 1964, waarbij plotseling een vrouwelijk persoon aan het verhaal werd toegevoegd. De derde film werd in 2010 gemaakt voor uitzending op televisie.

Een uitgever van eerstedag enveloppen vond in Londen een straatnaam die gebruikt kon worden voor het eerstedag stempel: ‘Star Road’ in Londen. In het stempel zou men de maan verwachten als afbeelding maar hier werd de planeet Saturnus opgenomen! Was de uitgever niet op de hoogte van de inhoud van het boek? Star Road komt heel veel voor in steden in Groot-Brittannië. Star Road in Londen is te vinden in de wijk Hammersmith en heeft enkele zijstraten zoals de Sun Road en Betelgeuse Close.

Wells schreef het boek ‘The War of the Worlds’ in 1898. Het boek werd later nog eens uitgegeven met een andere titel: De Planetenoorlog. Het gaat over een invasie van buitenaardse wezens in Engeland. Tijdens een bezoek aan een observatorium door ‘een bekende astronoom’, wordt een explosie waargenomen op de planeet Mars. Even daarna landt een ‘meteoor’ vlak bij Londen. De astronoom, die vlak bij de inslag woont, ziet dat het geen meteoor is maar een metalen cilinder waaruit wezens tevoorschijn komen. Zij bouwen in de inslagkrater vreemde machines. De wezens schakelen nieuwsgierigen uit met een wapen dat hittestralen produceert waardoor de mensen verdampen. De machines zijn torenhoge oorlogswapens op drie poten. Het Engelse leger dat intussen is opgeroepen om de invallers te bestrijden, wordt door hittestralen volkomen vernietigd.

In 1938 werd het boek vertolkt als hoorspel door Orson Welles en uitgezonden door het Amerikaanse radioprogramma ‘Mercury Theatre on the Air’. Het hoorspel, uitgezonden op 30 oktober 1938, bracht een enorme massahysterie op gang die berucht is geworden vanwege de grote paniek bij de bevolking. De locatie van de landingen van de Marsmannetjes was veranderd van Londen in New Jersey in de Verenigde Staten. Om de paniek weg te nemen volgde een bericht van Orson Welles zelf dat het om een hoorspel ging en geen werkelijkheid was.

Op bovenstaande eerstedag envelop is een afdruk van een stempel opgenomen met als ‘plaatsnaam’ Worlds End, het Einde van de Wereld. Daarbij aangegeven Newbury in het Graafschap Berkshire. In feite is het geen plaatsnaam, maar een straat met de naam World’s End. Geen postkantoor te bekennen, alleen een kleine rode brievenbus. In het stempel geen drie potige oorlogsmachine maar vliegende ruimtetuigen die dood en verderf zaaien met hun hittestralen. Zoals deze ook voorkomen in een van de films die naar het boek zijn vervaardigd. In Noord Wales hebben we tijdens een van onze vakanties ook een ‘World’s’ End bezocht, een prachtig dal tussen Wrexam en Llangollen. Een natuurgebied waar men mooie uitzichten heeft tijdens lange wandelingen. Vlakbij ligt Minera, een dorpje waar heel veel verschillende mineralen zijn te vinden. We hebben toen een lading vol mee naar huis genomen.

De vierde postzegel heeft betrekking op het boek ‘The Shape of Things to Come’ uitgegeven in 1933. Hierin speculeert H.G. Wells over hoe de wereld met toekomstige gebeurtenissen er uit zal zien in het jaar 2106. Hierin voorspelde Wells de Tweede Wereldoorlog en de luchtbombardementen op Londen en andere Britse steden, later ook op Duitse steden. De datum dat de Tweede Wereldoorlog zou uitbreken bepaalde hij in januari 1940, dicht bij de datum van september 1939, waarop Duitsers en Polen in Danzig elkaar gewelddadig troffen.

Op het omslag van het bovenstaande boek zijn afbeeldingen opgenomen van toekomstvoorspellingen van H.G. Wells. De Zeppelin bestond al langer maar werd hier gebruikt als oorlogswapen. Daaromheen jachtvliegtuigen en bommenwerpers die een stad aanvallen. Eronder een onderzeeër die in zijn boek diende om ‘luchttorpedo’s’ ofwel raketten, vanaf een platform kon afvuren. Hij voorspelde een grote rol van de duikboot in de oorlogvoering.

Starboard Way is een kleine straat met flatgebouwen op het Isle of Dogs, Millwall, Canary Wharf, in Londen. De term ‘starboard’ ofwel ‘stuurboord’ wordt in de scheepvaart gebruikt voor rechts. Dit geldt ook voor ruimteschepen. Zoals in de film ‘Star Trek’ gebruikt door de commandant. Een duidelijke verklaring waarom deze term in het stempel is gebruikt, heb ik nog niet kunnen vinden. Of had het te maken met de gevechten tussen de ruimteschepen in de films?

In het stempel voor de eerste dag van uitgifte van Bromley, de geboorteplaats van H.G. Wells, is zijn portret opgenomen samen met een van zijn bekendste boeken, ‘The War of the Worlds’. Hij maakte de Tweede Wereldoorlog mee en zag hoe zijn voorspellingen voor een groot deel uitkwamen, waaronder de vele bombardementen op Londen, waardoor de stad enorm veel schade opliep en het centrum grotendeels werd verwoest. Herbert George Wells overleed op 13 augustus 1946 in Londen. Hij werd gecremeerd in het Golders Green Crematorium in Londen en zijn as werd uitgestrooid vanuit een vliegtuig. Een standbeeld van hem staat in de plaats Woking waar hij woonde en zijn boek schreef ‘The Wars of the Worlds’. Het werd ontworpen door een lokale kunstenaar, Wesley Harland en onthuld in september 2016 ter gelegenheid van zijn 150ste geboortedag. Het bronzen standbeeld stond bij de onthulling voor het in 2007 geopende museum ‘The Lightbox’ en is nu te zien bij Victoria Gate. Hij zit op een stoel met een model van het bolvormige ruimteschip uit ‘The First Men in the Moon’ in zijn uitgestrekte hand. Een herinneringsplaquette is aangebracht op de gevel van zijn woonhuis in Londen, aan het Hanover Terrace nummer 13, Chiltern Court, waarin hij is overleden. Ook in Baker Street in Londen is een plaquette aangebracht aan de gevel van het huis waar hij woonde van 1930 tot 1936. Heeft u films gezien zoals ‘The Time Machine’ en ‘The War of the Worlds’?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië Nederland Rusland Verenigde staten Boeken Films Kerken Sciencefiction Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)