Doctor Who - Postzegelblog

Doctor Who

1

Wie was Doctor Who? Op 23 november 1963 werd een sciencefiction film van 25 minuten uitgezonden door de BBC in Londen met in de hoofdrol een tijdreiziger met de naam ‘Doctor Who’. Deze film werd vervaardigd om een aansprekende, spannende overgang te vormen op kanaal 1 van de BBC tussen de het sportprogramma ‘Grandstand’ en het muziekprogramma ‘Juke Box Jury’ zodat de kijkers na het sportprogramma niet zouden overschakelen naar concurrent ITV.

De film werd door de televisiekijkers erg gewaardeerd en de BBC besloot vervolgverhalen met Doctor Who te gaan produceren. Waarschijnlijk was het grote aantal kijkers het gevolg van het nieuws over de moord op president Kennedy, de dag daarvoor. Deel 1 werd later opnieuw uitgezonden, direct gevolgd door deel 2. De serie werd vanaf 1963 tot en met 1989 geproduceerd in 26 reeksen met in totaal 695 afleveringen.

De rol van Doctor Who werd in de eerste aflevering gespeeld door William Hartnell. Doctor Who was een zogenoemde ‘Time Lord’, een personage afkomstig van de planeet ‘Gallifrey’ die door de tijd reist in de TARDIS, een oud politiehokje met telefooncel van de politie die in de jaren ’60 veel voorkwamen in Groot-Brittannië. De ruimte- en tijdmachine was oorspronkelijk in staat allerlei vormen aan te nemen maar was tijdens een bezoek van Doctor Who aan Londen in de vorm van de telefooncel blijven steken. De opdracht van Doctor Who is het redden van de aarde die bedreigd wordt door gevaarlijke wezens zoals de ‘Daleks’ en de ‘Cybermen’. De naam TARDIS is ontstaan door de beginletters te gebruiken van ‘Time And Relative Dimensions In Space’, een relatieve dimensie in ruimte en tijd. Het bovenstaande blokje werd gedrukt door Joh. Enschedé Security Print in Haarlem.

Op 1 juni 1999 kwam in de millenniumserie uitgegeven door Royal Mail een postzegel voor met een afbeelding van een Dalek. De Daleks waren de grootste vijand van Doctor Who, cyborgs van de planeet ‘Skaro’. In de films gebruiken de Daleks herhaaldelijk het woord ‘exterminate!’ dat ‘uitroeien’ betekent. De Daleks waren een verzinsel van de schrijver Terry Nation en werden ontworpen door Raymond Cusick. De Dalek afgebeeld op bovenstaande postzegel werd gefotografeerd door Lord Snowdon. De Daleks verschenen voor het eerst in 1963 en bleven in vele afleveringen bestaan.

In 2013 werd heel veel aandacht besteed aan de films van Doctor Who, omdat het toen 50 jaar geleden was dat de eerste aflevering op televisie werd uitgezonden. Een serie van elf postzegels met afbeeldingen van Doctor Who werd uitgegeven op 26 maart 2013 met daarbij een prestigeboekje. Een van de bladzijden uit het boekje is hierboven afgebeeld met vier postzegels die de TARDIS laten zien.

In het boekje zijn drie bladzijden opgenomen met de postzegels waarop Doctor Who voorkomt. De rol van Doctor Who werd tot en met 1999 gespeeld door elf verschillende acteurs. Daarna werd de rol nog vertolkt door David Bradley en de eerste vrouwelijke Doctor Who, Jodie Whittaker.

De eerste was William Hartnell die de rol vertolkte van 1963 tot 1966 en in 1973. Hij werd op 8 januari 1908 geboren in St Pancras, Londen. Na drie jaar kon hij de rol niet meer spelen vanwege ziekte en ouderdom. De scenarioschrij-vers besloten om Doctor Who niet te laten overlijden, maar te laten regenereren in een nieuwe incarnatie, zodat andere acteurs de rol gemakkelijk konden overnemen. In 1973 speelde hij nog één keer Doctor Who ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van de televisieserie. William Hartnell overleed op 24 april 1975.

De rol van Doctor Who werd 1966 overgenomen door Patrick George Troughton. Hij werd geboren op 25 maart 1920 te Mill Hill en had de moeilijke taak om de rol te vertolken die al drie jaar door zijn voorganger was vervuld. Hij was aanbevolen door Hartnell en werd daarom voor de rol gekozen. Toch wist hij de kijkers voor zich te winnen maar ook hij werd na drie jaar vervangen omdat hij de rol te zwaar ging vinden. Hij deed echter opnieuw mee als Doctor Who in enkele afleveringen in 1973, 1983 en 1985.

De derde Doctor Who was Jon of John Devon Roland Pertwee, geboren op 7 juli 1919 in Chelsea. Hij nam de rol van Doctor Who over in 1970 en speelde in die hoedanigheid in 128 afleveringen. In 1974 besloot hij om een andere richting te kiezen, het toneel. Toch zou hij in 1985 nog terugkeren als Doctor Who ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van de televisieserie in de special ‘The Five Doctors’. Hij overleed op 20 mei 1996 in Sherman aan de gevolgen van een hartaanval.

De vierde Doctor Who was Tom Baker, geboren op 20 januari 1934 in Liverpool. Van 1973 tot en met 1981 speelde hij de hoofdrol in 172 afleveringen. Verder vertolkte hij Doctor Who in de speelfilms ‘Doctor Who: Shada’ in 1992 en ‘Doctor Who: Dimensions in Time’ in 1993. In de periode van zeven jaar werd hij de meest iconische incarnatie van de Doctor. Dat kwam vooral door zijn excentrieke kleding, wilde krulharen en de kenmerkende lange sjaal.

De postzegels werden zowel in vellen met samenhangende zegels als in het postzegelboekje. De postzegels werden gedrukt door Cartor Security Print. Op de bovenstaand afgebeelde bladzijde uit het boekje zijn de vijfde tot en met de achtste Doctor Who afgebeeld.

De vijfde incarnatie van Doctor Who was Peter Davison. Zijn echte naam is Peter Malcolm Gordon Moffett, geboren op 13 april 1951 in Londen. Hij werd onder andere bekend vanwege zijn rol van Tristan Farnon in de serie over een dierenartsenpraktijk, ‘James Harriot’ en de serie ‘Midsomer Murders’. Van 1981 tot 1984 speelde hij de rol van Doctor Who.

Colin Baker vertolkte de zesde Doctor Who. Hij werd op 8 juni 1943 geboren in Londen. Opvallend was zijn kleding als Doctor Who. In een veelkleurige jas, gele broek en oranje slobkousen speelde hij een egoïstische en bombasti-sche rol tussen 1984 en 1986.

De zevende Doctor Who werd gespeeld door Sylvester McCoy, geboren op 20 augustus 1943 in Schotland. Hij deed mee in 42 afleveringen tussen 1987 en 1989. Hierna werd met de productie van de serie gestopt. Het zou zestien jaar duren voordat weer een nieuwe serie over Doctor Who werd opgenomen en uitgezonden. Nog even, in 1996, werd een speciale opname gemaakt van zes minuten samen met zijn voorganger Colin Baker ter gelegenheid van 50 jaar Doctor Who.

Paul McGann kreeg na zijn rol in de speelfilm in 1996 ‘Doctor Who’ de Saturn Award, een onderscheiding voor werken in het fantasy-, sciencefiction- en horrorgenre. Hij vertolkte de rol van de achtste Doctor Who die daarna pas een vervolg kreeg in 2013. Dat was echter van korte duur en hij werd opgevolgd door John Vincent Hurt die alleen een rol speelde als ‘tussendoctor’, in de aflevering ‘The Day of the Doctor’. Hij kreeg de naam ‘War Doctor’ en is niet afgebeeld op een postzegel in de serie over Doctor Who.

Drie acteurs die de rol van Doctor Who vertolkten zijn opgenomen op drie postzegels op een bladzijde uit het prestigeboekje. Op de achtergrond een groot aantal vliegende schotels die een aanval voorbereiden op de aarde.

Christopher Eccleston, geboren op 16 februari 1964 te Salford, werd gevraagd de rol van de negende Doctor Who te spelen. Hij droeg in de televisiefilm een leren jack en een spijkerbroek. Hij kreeg de beschikking over een geheel nieuwe TARDIS die duidelijk moderner was dan de eerste. Zijn optreden als de Doctor duurde echter slechts kort want in datzelfde jaar werd hij opgevolgd door David Tennant.

De echte naam van David Tennant is David John McDonald, geboren op 18 april 1971 in Bathgate. Hij vertolkte de rol van tiende Doctor Who in 48 afleveringen gedurende de jaren 2005 tot 2010. Hij droeg vaak een lange bruine jas over zijn gestreepte kostuum. Hij had een hardere opstelling ten opzichte van zijn vijanden, zoals het treffen met de Ood, de huilende engelen en de leider van de Daleks, Davros. In de vierde Harry Potterfilm, ‘The Goblet of Fire’ had hij ook een rol.

Als laatste van de serie en elfde Doctor Who werd Matt Smith afgebeeld op een postzegel. Hij werd geboren op 28 oktober 1982 in Nothampton en was daarmee de jongste acteur tot dan toe die de rol mocht spelen. In januari 2009 werd hij gekozen voor de rol van Doctor Who en op 3 april 2010 verscheen hij voor het eerst in die rol op televisie. Hij stopte met die rol in 2013 in de kerstspecial waarin hij werd ‘herboren’ als nieuwe Doctor Who gespeeld door Peter Capaldi.

Doctor Who is grotendeels opgenomen in de Roath Lock-studio’s van BBC, Cymru Wales, en werd een van de meest succesvolle dramaseries van de BBC Studios. De films werden bekeken door miljoenen kijkers in het Verenigd Koninkrijk en verkocht aan meer dan 239 gebieden over de hele wereld.

In het Nationale Museum van Wales, in het centrum van Cardiff, zijn enkele zalen ingericht met artefacten die gebruikt zijn bij de verfilming van Doctor Who. Er bestaan meer dan tien verschillende stempels voor de eerste dag van uitgifte van de serie op 26 maart 2013. Voor mij was de vierde Doctor Who, Tom Baker, de favoriet. En van U?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Films Politie SciencefictionNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)