Body Snatchers gesignaleerd in Kerkrade! - Postzegelblog

Body Snatchers gesignaleerd in Kerkrade!

3

In de Amerikaanse science fiction film “Invasion of the Body Snatchers” uit 1978, komen in San Francisco een vreemd soort, zaden uit de lucht vallen. Deze zaden leveren prachtige grote planten met schitterende bloemen. Ze hebben veel bekijks. De planten groeien en bloeien maar kopiëren ’s nachts, levende mensen. Die kopieën vervangen de originelen die zich heel anders gaan gedragen dan de oorspronkelijken: ze worden emotieloos en proberen te verhinderen dat de mensen de stad verlaten en proberen te vluchten voor die aliens.

Een gezondheidsinspecteur, gespeeld door Donald Sutherland, krijgt het in de gaten en probeert samen met wat vrienden hun lot te ontlopen. Een van die vrienden wordt gespeeld door Jeff Goldblum, wel bekend van die andere science fiction film: Jurassic Park. Het leidt tot een panieksituatie, waarin niemand elkaar meer kan vertrouwen, een prachtige voedingsbodem voor een spannende film, die reeds eerder in 1956 zorgde voor volle zalen en toeschouwers met kippenvel. In die tijd, in de paranoia van atoomoorlogen en de strijd tegen het communisme, sloeg dit gegeven goed aan.


Het idee uit het boek van Jack Finney heeft hij uit de botanica geleend. Het gegeven dat bekerplanten ingenieuze constructies maken om wat extra zouten te bemachtigen door insecten te vangen is natuurlijk fascinerend en een geweldige evolutionaire aanpassing. Wij kennen dit fenomeen al lang,  maar niet in de vorm van bekerplanten. Bij ons komt op de hei de Zonnedauw voor. Gaat een vlieg op haar blad zitten dan klapt dit blad samen en lost de vlieg in de vrijgekomen sappen langzaam op. Een huiveringwekkend gegeven. De plant krijgt op deze wijze extra zouten, immers heidegrond is arme grond, arm aan mineralen. Voor Finney, met zijn geweldige fantasie, was dit vanuit het zicht van de insecten een horrorscenario. Hij paste dit toe op mensen met een veelgelezen boek en enkele films als gevolg.


Bekerplanten groeien, net als de zonnedauw, in schrale omstandigheden. Al zijn de bossen nog zo groen, soms is het voor planten moeilijk te overleven omdat er te weinig voedingsstoffen voor hen overblijven, of de voedingszouten door overvloedige regenval in de regenwouden te snel uitspoelen. Daar hebben ze iets op gevonden. Ze hebben bladeren omgevormd tot een beker waarvan de wand bijzonder glad is. Als een insect, vaak gelokt door geuren (stank) en kleuren op de rand van de beker terecht komt, glijdt hij letterlijk uit en valt in de beker. Op de bodem van die beker bevindt zich een plasje met enzymoplossingen die het insect langzaam laten verteren.


Met spreekt over “vleesetende planten”, hoewel er weinig vlees aan insecten zit. Maar dat maakt voor de plant geen verschil, alles is welkom, zo groot is de nood en de verlegenheid om zouten. Vaak zit er een deksel (het operculum) bovenop de beker, maar die klapt niet dicht als het insect erin gevallen is. Hij voorkomt dat de regen de verteringssappen te zeer verdund.
De bloemen die in het voorjaar gevormd worden, zijn vijftallig. Bestuivende insecten kunnen door een ingenieuze constructie wel de bloem verlaten, maar niet meer terugkomen. Dit voorkomt zelfbestuiving. In de herfst stopt de plant met de productie van bekers, immers in de winter is het aanbod aan insecten te gering.

De Kerkraadse ‘Body-snatcher

Onze Kerkraadse ‘Body-snatcher’, de Sarracenia flava, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika: Alabama, Florida, Georgia en Noord- en Zuid Carolina. In het Nederlands zou je hem de “gele trompetbekerplant’ kunnen noemen. Ook zijn beker is gevormd door een opgerold blad. De deksel gaat overvloedig regenwater tegen. De bovenzijde is prachtig gekleurd en geeft verlokkende nectarachtige stoffen af, waar insecten maar al te graag op af komen. In deze lokstoffen zitten echter ook alkaloïden die de prooi verdoven. De wasachtige bovenkant zorgt ervoor dat de insecten uitglijden en in de beker vallen.

Echte mannenplanten eten vlees! Nou dat is schromelijk overdreven! Immers insecten hebben een exo-skelet. Dat betekent dat alle spiertjes opgehangen zijn in een ‘kleerkast’, in tegenstelling tot onze spieren die niet in de binnenkant zitten maar aan de buitenkant. Het skelet van de insecten bestaat uit een chitinepantser met weinig voedingswaarde. Maar onder armetierige omstandig-heden ben je gauw tevreden. Als filatelist kun je je hart ophalen aan die ‘vleesetende planten’. Er zijn talloze postzegels met deze fascinerende planten erop afgebeeld. Zou zo maar een thematische verzameling kunnen vormen.

Als u de botanische tuin in Kerkrade eens wilt bezoeken: het is een aanrader… maar houdt wel uw kinderen in de gaten. Je weet maar nooit!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Films SciencefictionNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)