Grapjes met postzegels (deel 1) - Postzegelblog

Grapjes met postzegels (deel 1)

1

kopjeIn de jaren ’70 ontstond een nieuw fenomeen in de wereld van de filatelie, de doorloper. Eerder werden al postzegels uitgegeven waarbij de afbeelding overliep in de postzegel ernaast, maar nog niet eerder was het zo duidelijk als bij de uitgifte van de ‘dubbele koe’.

Koe 2Op 30 juli 1974 werd een postzegel uitgegeven ter gelegenheid van het eeuwfeest van  vereniging ‘Het Nederlands Rundvee-Stamboek ’. Vele verzamelaars kochten deze nieuwe zegel met in gedachten dat ze een dergelijke zegel ook als enkele, losse zegel moesten opnemen in het voordrukalbum.

Tot verrassing van vele verzamelaars echter werd de postzegel in het voordrukalbum zowel als los exemplaar en als paartje opgenomen. Daarmee werden de drie afgebeelde koeien op de dubbele postzegel één geheel. Een groot aantal verzamelaars had daarop niet gerekend en de vraag naar de ‘dubbel koe’ werd groter dan het aanbod waardoor de prijs enorm opliep.

Dat ook gewone gebruikers van de postzegel als frankeermiddel de doormidden geperforeerde koeienzegels niet zo waardeerden, blijkt uit bovenstaand fragmentje waarbij de afzender twee zegels zodanig verknipte dat complete koeien werden afgebeeld. Het tarief van een brief tot 20 gram was tussen 1 september 1973 en 1 september 1974, 40 cent. Het tarief voor drukwerk was toen 25 cent. Daarom werd door de afzender een postzegel van 15 cent bijgeplakt om de ‘drukwerkzegel’ te kunnen gebruiken voor de frankering van zijn brief. Dat de Post dit op 5 augustus 1974 heeft geaccepteerd blijkt, omdat geen ‘port’ is geheven wegens het gebruik van een ‘beschadigde’ postzegel, die dus ongeldig was voor de frankering.

Een dergelijk ‘grapje’ werd ook uitgehaald met de postzegel uitgegeven op 12 september 1978 ter gelegenheid van 150 jaar Koninklijke Militaire Academie te Breda.

Maar of iemand hierbij ook twee zegels verknipt heeft om een compleet beeld te verkrijgen van de epaulet en deze te gebruiken voor de frankering is mij niet bekend. Ik heb nog geen poststuk kunnen vinden waarop deze op die manier voorkomt. U wel? Of heeft u wellicht andere voorbeelden? Laat het even weten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Nederland BrievenbussenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)