25 jaar Nederlands Genootschap van Sint Jacob - Postzegelblog

25 jaar Nederlands Genootschap van Sint Jacob

9

Het genootschap is opgericht op 25 juli 1986, de naamdag van Sint Jacob en wil de belangstelling voor de pelgrimstocht, in heden en verleden, vergroten en verdiepen. In het informatiecentrum, het “Huis van Sint Jacob”, bent u van harte welkom voor informatie over de tocht naar Santiago de Compostella en het lidmaatschap van de vereniging, of een gesprek met een ervaren pelgrim.

Bovendien kunt u er er een kijkje nemen in de bibliotheek en/of boeken, reisgidsen, kaarten en CD’s kopen (dit laatste geldt alleen voor leden!). Zie de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Het Genootschap wil uw belangstelling voor de pelgrimstocht bereiken door:

 • het op weg helpen van wandelaars, fietsers en anderen die naar Santiago de Compostella willen gaan;

 • het uitwisselen van ervaringen tussen de leden onderling;
 • het onderhouden van contacten met vergelijkbare organisaties in binnen- en buitenland;
 • het bestuderen van historische, godsdienstige en andere culturele verschijnselen van de Jacobusverering;het stimuleren van vrijwilligerswerk als ‘hospitalero voluntario’ in een pelgrimsherberg.

Iedere belangstellende – ongeacht politieke, godsdienstige of ideële voorkeur – die zich in de doelstelling van deze vereniging kan vinden, kan lid worden. De diensten en activiteiten van het genootschap worden uitgevoerd door een groot aantal vrijwilligers, zij vervullen een actieve rol als bestuurslid, regiocontactpersoon, lid van een werkgroep, medewerker in het informatie- centrum, etc.

De voorbereiding

Vroeger kon het gewoon niet anders: een pelgrim naar Santiago vertrok thuis, bijna altijd te voet (en … liep naar huis terug). Nu is het mogelijk om helemaal vanuit Nederland, via België en Frankrijk, naar Santiago de Compostella (en terug !) te lopen of te fietsen aan de hand van reisgidsen en markeringen onderweg. Ze kunnen een kort overzicht geven van de hoofdroutes en van belangrijke keuze momenten en alternatieven. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om eigen varianten uit te stippelen en vanuit andere plaatsen naar Santiago te vertrekken.

Jubileumjaar 2011

Ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum heeft het Nederlands Genootschap van Sint Jacob onder andere deze twee postzegels met de afbeelding van een fietser uitgebracht. Er zijn ook twee zegels met de afbeelding van wandelaars gemaakt.

Twee informatiecentra.

Het Genootschap heeft twee informatiecentra in Utrecht en Vessem waar ervaren vrijwilligers voorlichting geven over de wandel- of fietstocht naar Santiago de Compostella, bij hen kunt u terecht met al uw vragen. U kunt ook kijken bij “veel gestelde vragen” of bij “informatieve links” de voorbereiding van uw tocht. Onderweg zijn er verschillende overnachtingsadressen in Nederland, België, Frankrijk en Spanje waar men Nederlands spreekt (soms gebrekkig). Vaak zijn het Nederlanders, die een gîte of refugio beheren. Een aantal van die adressen heeft het genootschap op de site gezet. Het kijken waard!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Thematisch Nederland Nederland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 27 augustus 2011 om 11:33

  Met dank voor de tip over het bestaan van deze fietspostzegels aan Peter Oomes. Dirk Klop, coordinator van het Genootschap, bedankt voor de medewerking.

 • Jan van Tellingen op 28 augustus 2011 om 00:47

  Beste Jan,

  Een mooi stukje over Santiago de Compostella de uitgever van deze postzegels zal hier zeker mee in z’n nopjes zijn. Als je het internet afstruint op zoek naar persoonlijke postzegels kom je soms ook fietszegels tegen die ik zelfs bij jou nog niet heb gezien, op de volgende website verkoopt Het Team Davy PP voor 10 euro dit voor het goede doel.
  Zegel nr 2 heeft een afbeelding van fietsers en de nog uittegeven zegel nr 4 een afbeelding van een fiets in de modder.
  http://www.teamdavey.nl/speciale-acties.html
  Dit was het weer voor het moment maar hou je op de hoogte.

  Mvg Peter Oomes

 • marjan versteyne op 29 augustus 2011 om 22:05

  Hallo Jan,

  Leuk stukje van je over Santiago de Compostella. Wij zijn daar ook eens geweest met de auto hoor, maar wij ontmoetten daar een oude man die net van zijn fiets stapte en ons vertelde dat hij helemaal uit Nederland was komen fietsen. De man was alleen. ’s Avonds zijn wij met hem gaan eten en hij had zich ondertussen gedouched en andere kleren aan en was opeens 20 jaar jonger geworden. Maar wij hebben wel een leuke avond met deze meneer gehad. Hij vertelde boeiend over zijn fietstocht naar Santiago de Compostella, overnachten bij wildvreemden, bij kloosters, overal werd hij blij binnengehaald voor een overnachting en eten. Het was een leerzame en boeiende avond voor ons.

  Ron en Marjan Versteyne

 • Jan van Tellingen op 30 augustus 2011 om 10:09

  @Marjan & Ron, wat een leuke reactie !! Dat maakt dit artikel echt “levend”. Ben benieuwd of Dirk van het Nederlands Genootschap ook nog een reactie schrijft.

 • Dirk Klop op 11 september 2011 om 22:14

  Beste Jan

  Leuk om een stukje te lezen over het genootschap en dat je op deze manier met de postzegels aandacht schenkt aan ons jubileum. Ik hoop dat we elkaar nog een op een andere manier tegen komen dan via de mail of het web.
  Het ga je goed en nogmaals bedankt
  Dirk Klop
  coördinator NGSJ

 • Javier Pablo Garcia Puerto op 29 december 2013 om 10:45

  Als je wilt ik kan kopen deze zegels en hoeveel kosten? Bedankt
  Como puedo comprar estos sellos y cuanto cuestan? Gracias
  Por favor, como puedo comprar estos sellos y cuanto cuestan? Gracias

 • Jan N. van Tellingen op 29 december 2013 om 16:48

  Beste Javier, Deze zegels zijn niet meer te koop !

 • Javier Pablo Garcia Puerto op 29 december 2013 om 17:35

  Bedankt Jan, ik ben een verzamelaar van zegels en badges, wat een schande, ik zal proberen om te zien als u via enig ander middel krijgen kunt, omdat ze me interesseert veel omdat ik heb alle postzegels uitgegeven Xacobea-thema, minder alleen die vier. Een groet

 • Jan N. van Tellingen op 29 december 2013 om 18:41

  Javier,

  Stuur me een mail aan: jannora@live.nl
  Ik kan je toch helpen !!

  Dit soort correspondentie hoort NIET op deze site !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)