Model postzegelboekjes van Joh. Enschede - Postzegelblog

Model postzegelboekjes van Joh. Enschede

4

model-1-d-838.jpgVele verzamelaars van Nederlandse postzegels nemen ook de postzegelboekjes op in hun collectie. Postzegelboekjes bestaan al heel lang, eerst als loketboekje, later als automaatboekje. Meestal is een losse postzegel afkomstig uit zo’n boekje te herkennen, omdat de postzegel aan één of twee zijden ongetand is.

Maar postzegeldrukkerijen moeten aan de weg timmeren om opdrachten binnen te krijgen voor het produceren van bijvoorbeeld postzegelboekjes.

model-1-a-835.jpg

model-1-b-836.jpg

model-1-c-840.jpgmodel-1-e-841.jpgmodel-1-d-838.jpg

Niet alleen vanuit de Nederlandse post, maar ook vanuit het buitenland. Ze maken dan ook reclame voor hun producten. Joh. Enschedé Security Printing in Haarlem is daarop geen uitzondering. Vertegenwoordigers bezoeken buitenlandse postdiensten en nemen dan modellen mee om te laten zien wat ze kunnen bieden. Om ‘neutraal’ te blijven worden vaak modellen gemaakt van boekjes die ze al eerder hebben gedrukt maar ook boekjes van andere landen of fantasie modellen.

model-a-a-828.jpg

model-a-b-827.jpg

De postzegelboekjes met getande, gegomde postzegels zijn er van oudsher geweest, maar ook daar zijn modellen van gemaakt. Heel eenvoudig maar wel erg duidelijk.

model-b-a-829.jpg

model-b-b-830.jpg

Uitbundiger kan natuurlijk ook. Dus ‘postzegels’ met een van onze toeristische trekpleisters erop: de molen. Onmiskenbaar Nederland! De molenkenners zullen wel weten welke molens en het en waar ze staan.

model-c-a-832.jpg

model-c-b-831.jpg

De laatste jaren is de zelfklevende postzegel een normaal verschijnsel geworden. Ook daarvan zijn dus modellen van gemaakt. Zoals een zelfklevende postzegel met daarop een afbeelding van Koning Willem III. Hier ontmoeten oud en nieuw elkaar, een verschil van zo’n 175 jaar!

model-d-a-833.jpg

Een afbeelding die er geheel anders uitziet op de zelfklevende postzegel met een onbekende dame. Hoe zou dat eruit zien op een envelop?

model-d-b-834.jpg

Verzamelt u ook postzegelboekjes? Of alleen de zegels daaruit? Rijst meteen de vraag: behoren modelboekjes zoals van Joh. Enschedé ook te worden verzameld? Dat laatste zal wel heel moeilijk zijn. Maar een model postzegelvelletje was wel aanwezig tijdens Stamp Passion (11, 12 en 13 april 2008) bij de stand van Joh. Enschedé.

zegelland-729.jpg

Heeft u het velletje ook gezien?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Theo op 27 mei 2008 om 12:46

  Lijkt mij best interessant maar moeilijk te verwezelijken.
  Wat zal zo’n boekje moeten opbrengen.
  Theo

 • Walter de Rooij op 27 mei 2008 om 16:18

  Leuk stukje, Cees!
  Diverse modelboekjes werden jaren geleden royaal uitgedeeld tijdens bijeenkomsten van postzegelvereniging Postaumaat (ook wel eens ‘boekjesclub’ genoemd. Geheel gratis.
  Dus gewoon lid van Postaumaat worden. Die club bestaat dit najaar 35 jaar! Dat wordt uitbundig gevierd. Ook postaal. Maar alleen voor leden.
  Lid worden? Opgeven bij S.J. Delfos, Chopinstraat 3533 EM Utrecht.
  administratie@postaumaat.nl
  Contributie is € 20 per jaar.

  Walter de Rooij

 • albert Haan op 28 mei 2008 om 10:35

  Ja het velletje heb ik gezien en het werd voor veel geld verkocht..
  Zelf complete vellen met meerdere van deze kleine. Ja ik heb gezien dat een liefhebber er 50 euro voor neertelde voor zon compleet vel!!!!!!!!!!!!

 • Louk Clavan op 4 september 2023 om 20:59

  Het zelfklevende velletje van Johez met de onbekende dame.
  De “dame” is mijn vrouw. Mie An Clavan-Fam

  Ik werkte toentertijd op de commerciële afdeling.

  Louk Clavan

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)