De fiets op de Olympische Spelen 1976 (4) - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen 1976 (4)

1

De Olympische Zomerspelen van de XXIe Olympiade werden in 1976 gehouden in Montréal. Andere steden die kandidaat waren voor het organiseren van de Spelen in dit jaar waren Moskou en Los Angeles. Moskou was de grote favoriet voor de Spelen van 1976, maar toch besloot het IOC in 1969 in Amsterdam om de Spelen toe te wijzen aan Montréal, nadat de toenmalige burgemeester, Jean Drapeau, had beloofd ‘eenvoudige Spelen’ te zullen organiseren. Montréal trok 350 miljoen dollar uit voor de Spelen. 

De Franse architect Roger Taillibert ontwierp het stadion, dat enig in zijn soort was: het was open tijdens de zomermaanden en kon overdekt worden tijdens de wintermaanden. Het dak werd bevestigd aan een overhellende toren waarin ook sportzalen aanwezig waren. De plannen voor de bouw van het zwembad en de wielerbaan duidden op dezelfde bouwkundige durf.

De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. De sport staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma.

Garry Sutton behaalde voor Australië een zesde plaats op de individuele achtervolging op de baan over een afstand van 4000 meter.

Mongolië eert de Duitser Gregor Braun, gouden medaillewinnaar op de individuele achtervolging 4000 m.

Koninklijke familie in Canada voor de Olympische Spelen

Zie via deze link het filmverslag van het bezoek van de Koninklijke familie aan de Olympische Spelen. Aitutaki Cook Islands vond het een rede om een “overdruk” te maken van de Olympische Spelen-zegel.

Bernt Johansson uit Zweden wordt door Korea geëerd als gouden medaillewinnaar bij de individuele wegwedstrijd over een afstand van 175 kilometer.  Albanië en Grenada geven eveneens aandacht aan de Olympische Spelen.

Belize toont een beeld uit een wegwedstrijd. Cyprus laat enkele sportlogo’s zien en Grenada geeft een beeld van de individuele tijdrit op de baan.

Antigua toont een  beeld van twee renners die rustig een stukje fietsen en aan de rechterkant een renner die mogelijk met een tijdrit bezig is. Niger geeft een mooi actiemoment weer uit de ploegentijdrit.

DDR stimuleert de jeugd in het kader van de Olympische Spelen. Ethiopië heeft aandacht voor de baanwedstrijd en Dhufar brengt de Tandem-wedstrijd in beeld.

Voor Polen won Mieczyslaw Nowicki de bronzen medaille op de individuele wegwedstrijd over een afstand van 175 kilometer.

Op 23 februari 1977 werd dit poststuk verstuurd per luchtpost. De frankering toont een mooie Olympische fietspostzegel uit de Republiek de Guinee.

Tot slot. “Onze” Herman Ponsteen veroverde de Zilveren medaille op de individuele achtervolging over 4000 meter.

Tot ziens in Moskou 1980, de Fietslatelist.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aitutaki Australië Belize Cyprus DDR Ethiopië Monaco Marokko Nederland Polen Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

  • Jan van Tellingen op 2 februari 2012 om 14:05

    In deze vierde aflevering van de serie: De fiets op de Olympische Spelen, zit een leuke postzegel met overdruk i.v.m. het bezoek van de Engelse Koninklijke Familie. Via de link is het gezelschap te zien, 36 jaar geleden……zonder fietsen :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)