Goudkoorts - Postzegelblog

Goudkoorts

1

025-dollar-pe.jpgIn Nederland wordt geen gouderts gevonden, maar toch bestaan ook hier postzegelverzamelaars, die de goudkoorts hebben gekregen. Hoe dat zo? Rond 1860 waren vele avonturiers in het westen van de Verenigde Staten naar de uitgestrekte woestijngebieden getrokken waar door gelukzoekers goud was gevonden. De Amerikaanse postdienst was daar nauwelijks aanwezig en vele lokale postbedrijven schoten als paddestoelen uit de grond. Veel van deze bedrijven verzorgden de postdiensten in de stad, maar weinigen op het platteland. Sommige bedrijven gebruikten alleen stempels om hun post te markeren, anderen gaven postzegels uit.

1-dollar-pe.jpg 2-dollars-pe-rood.jpg
1 dollar & 2 dollars

Een van die bedrijven was Wells, Fargo Pony Express. De Pony Express begon in april 1860 met een postdienst tussen verschillende nederzettingen op het platteland en de stad San Francisco. Spoedig had Wells Fargo regelmatige postverbindingen tussen het gehele gebied tussen de Mississippi rivier en Californië. In het begin floreerde de Pony Express, maar in 1864, toen de telegraafdienst het land ging beplanten met hun talloze telegraafpalen en telegraafdraden, later draadloos, deed de Express de das om.
2-dollars-pe-groen.jpg4-dollars-pe.jpg5-dollars-pe.jpg
2 dollars & 4 dollars & 5 dollars

Het idee van de Pony Express was afkomstig van William Russell, die de route opende tussen Missouri en Californië door het inzetten van groepen ruiters te paard. De tiendaagse route in St Joseph, Missouri en eindigde in Sacramento, Californië, waarbij de Great Plains en de Rocky Mountains werden doorkruist.
1-dollar-prijs-16500-dollar.jpg

De Pony Express vervoerde volgens sommige bronnen, ongeveer 35.000 brieven. Maar veel daarvan is helaas niet bewaard gebleven. De afgebeelde brief werd aangeboden voor 16.500 dollar. Er zouden nog slechts 251 brieven bestaan, die allemaal zijn beschreven in een boek over de Pony Express.

25-dollarcent-vals.jpg

Omdat er zo weinig brieven zijn overgebleven, worden ook vervalsingen gemaakt. Ook hiervan een voorbeeld.

paid-one-newspaper-a.jpg  paid-one-newspaper-b.jpg

paid-one-newspaper-c.jpg

Niet alleen brieven werden vervoerd, maar ook kranten. Kranten waren in die dagen de belangrijkste bron van informatievoorziening. Daarin stonden ook de dollarbedragen die men voor gouderts kon ontvangen. Ook hiervoor werden speciale zegels uitgegeven. Daarvan bestaan verschillende uitvoeringen, maar allemaal hebben ze de tekst: BETAALD één krant via onze Californische route.

paid-new-york.jpg

En wilde je dat jouw brief afgeleverd werd op het postkantoor in New York? Dan kon dat ook door er een speciaal etiket op te plakken: Af te leveren in het postkantoor van New York.

Wells Fargo bestaat nog steeds, als bank in de Verenigde Staten, opgericht in 1852 door Henry Wells en William G. Fargo. Zij waren ook de grondleggers van de huidige creditcardmaatschappij American Express.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • albert Haan op 21 juli 2008 om 09:52

   Ik heb hierover een mooie verzameling van gezien.
   Met goud bekroond, deze is van Wolf Hess in Duitsland, de moeite waard om deze te bekijken.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)