De fiets op de Olympische Spelen 1980 (5) - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen 1980 (5)

1

De Olympische Zomerspelen van de XXIIe Olympiade werden in 1980 gehouden in Moskou. De enige andere stad die zich kandidaat had gesteld voor het organiseren van deze spelen was Los Angeles. Door een door de V.S. geleide boycot deden slechts 80 landen mee,het laagste aantal sinds de spelen van 1956. De beslissing om de Spelen aan Moskou toe te wijzen was door het I.O.C. gemaakt in oktober 1974.

Het was toen evident om de universaliteit van de Spelen te onderstrepen door ze aan een socialistisch land toe te wijzen. Moskou, dat al over veel sportinfrastructuur beschikte, paste perfect in dat plaatje.

Dit waren de eerste Spelen die gehouden werden in een communistisch land. Ondanks de boycot van enkele grote landen, waren de Spelen toch van een hoog niveau. In de atletiek werden bijvoorbeeld drie Europese en zes wereldrecords verbeterd. De mascotte van deze Spelen was Misha, een berenjong.

De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. De sport staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma.

Haute Volta heeft affiniteit met de wielersport, getuige deze Olympische serie over het wielrennen.

De Zwitser Robert Dill-Bundi werd door Korea vereeuwigd (midden onder). Hij won de gouden medaille op de individuele achtervolging op de baan over een afstand van 4000 meter.

Joegoslavië laat mooi in detail zien dat de schoen met een toeclip aan de pedaal wordt vastgezet. Benin heeft gekozen om de sportlogo’s rondom de wereldbol in beeld te brengen. Uiteraard vind je daar ook het logo van de fiets.  Rusland geeft een idee over hoe de houding van de renner kan zijn in een sprint.

Het geheel van fietspostzegels over de Olympische Spelen geeft een kleurige collectie van fietsbelevingen. Het is alleen vaak ondoenlijk om te achterhalen op welke wielerdiscipline de afbeeldingen betrekking hebben. De afbeelding (midden onder) van de Ivoorkust lijkt mij op een ploegentijdrit.

Tot slot een mooi overzicht vanuit Korea over de diverse Olympische sporten, waaronder wielrennen.

Aan de Spelen namen 81 landen deel, maar Liberia trok zich na de openingsceremonie terug waardoor er 80 landen in actie kwamen. Ondanks de brede boycot debuteerden zes landen op de Spelen: Angola, Botswana, Jordanië, Laos, Mozambique en de Seychellen. Cyprus nam voor het eerst aan de Zomerspelen deel nadat het eerder dat jaar op de Winterspelen actief was.

Tot ziens bij de Olympische Spelen 1984 te Los Angeles.

de Fietslatelist

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Belize Benin Brazilië DDR Ethiopië Joegoslavië Monaco Rusland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

  • Jan van Tellingen op 20 februari 2012 om 09:51

    De spelen in Londen komen snel dichterbij. Met deze reeks wil ik jullie alvast in de stemming brengen. Voor de fietslatelist vanzelfsprekend met het thema fiets. Om deze serie een keer te doorbreken ligt de titel: “De becak is ook een bakfiets” op de plank.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)