De fiets op de Olympische Spelen 1984 (6) - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen 1984 (6)

5

De Olympische Zomerspelen van de XXIIIe Olympiade werden in 1984 gehouden in Los Angeles.Er waren geen anderesteden die zich kandidaat hadden gesteld om deze Spelen te organiseren. Het was na 1932 de tweede keer dat Los Angeles de Spelen organiseerde. Op voorhand was men beducht voor de Spelen in deze grote stad.

Men vreesde dat de organisatie van de Spelen wel eens spaak zou kunnen lopen doordat die in een uitdijende grote stad van meer dan twaalf miljoen inwoners werd gehouden. Bovendien hield men er ook rekening mee dat smog een bedreiging zou kunnen vormen voor de prestaties van de atleten. De mascotte van deze Spelen was Sam de Arend.

De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. De sport staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma.

Amerika behaalde op de verschillende wielerdisciplines in totaal 9 medailles. Te weten: 4x goud; 3x zilver en 2x brons.

Bangladesh met de sprint. Antigua Barbuda met de koppelkoers op de baan en Belize met individuele achtervolging.

Barbados bracht een blok van vier uit, waarbij rondom de wielerbaan en/of de atletiekbaan wordt gesymboliseerd. De bruine zegel met de $1-waarde laat een baanwielrenner zien.

Aantal deelnemers uit deze drie landen was respectievelijk: nul, vijftien en veertig. Er waren geen medaillewinnaars bij.

Mooi beeld op de kaart van de baanwedstrijd voor vrouwen en op de postzegel de wegwedstrijd voor vrouwen. Sandra Schumacher veroverde brons in de wegwedstrijd over een afstand van 79,2 kilometer in een tijd van 2:11:14. Dat betekent een gemiddelde van ruim 37 km per uur.

We zien hier verschillende wielerdisciplines, van links naar rechts: individuele wegwedstrijd; sprint en de ploegentijdrit. Op de ploegentijdrit over 100 kilometer behaalde Nederland met Jos Alberts, Erik Breukink, Maarten Ducrot en Gert Jacobs de vierde plaats.

Op de zegel van Togolaise zie je een wielrenner op een baanfiets met ossenkopstuur. David Weller behaalde voor Jamaica de zesde plaats in de tijdrit over een afstand va 1000 meter.

Korea, Polen & Nigeria laten achtereenvolgend enkele disciplines zien: koppelkoers op de baan, wegwedstrijd en de ploegentijdrit.

Republiek Togolaise eert Fredy Schmidtke vanwege zijn gouden medaille in de tijdrit over 1000 meter. Bovendien behaalde Fredy ook een achtste plaats op de Sprint over 1000 meter. De andere twee landen laten een beeld zien van het fietsen op de baan (Pilipinas) en op de weg (Cameroen).

Gene Samuel wist voor Trinidad & Tobago de vierde plaats te veroveren in de tijdrit op de baan over een afstand van 1000 meter.

Nederlandse wielerprestaties in Los Angeles

Jelle Nijdam behaalde de zesde plaats op de individuele achtervolging op de baan.
Derk Jan van Egmond behaalde de achtste plaats bij de puntenkoers op de baan.

Zie ik jullie ook op de Olympische Spelen 1988 te Seoel?  De Fietslatelist.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Antigua & Barbuda Bangladesh Barbados Belize Costa Rica Duitsland Marokko Nederland Nigeria Polen Togo Verenigde staten Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 28 maart 2012 om 22:07

  Zijn we alweer een half jaar verder na de eerste aflevering van deze serie. Nog drie maanden en minimaal evenzoveel afleveringen te gaan en het is zover. De Olympische Spelen komen dichterbij !

 • Gerko op 29 maart 2012 om 10:48

  Leuk artikel weer Jan !
  (Eén opmerking: Je hebt het over de republiek Togolaise. Dit moet volgens mij zijn: republiek Togo. De Franse benaming “republique Togolaise” betekent letterlijk iets als “Togolese republiek”)

 • Jan van Tellingen op 29 maart 2012 om 11:55

  Hoi Gerko, dankjewel voor je opmerking. Waarschijnlijk ging het op de postzegel om de Union Togolaise enne … dat is inderdaad geen republiek …

  De geschiedenis veranderd voortdurend. Het duurde nog tot februari 1994 voor de eerste parlementsverkiezingen werden gehouden. De oppositiepartijen behaalden hierbij een nipte overwinning op de regeringspartij. Aan de regering die na deze verkiezingen werd gevormd, werd evenwel niet deelgenomen door de belangrijke oppositiepartij Comité d’Action pour le Renouveau (CAR). Eerste minister werd de leider van de kleinere Union Togolaise pour la Democratie (UTD) Edem Kodjo, Eyadéma bleef president.

 • Thomas Matthies op 4 april 2012 om 21:18

  Hello Jan,

  very nice articles about bicycle stamps.

  For information: The woman on the card and the stamp of germany is Beate Habetz (http://nl.wikipedia.org/wiki/Beate_Habetz) who could not participate at the games in 1984.

  Greetings,
  Thomas from germany

 • Jan van Tellingen op 4 april 2012 om 23:25

  @Thomas, thanks for your information ! and the link to wikipedia. I completed my original article at home.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)