Verloren plaatsnamen: Koegras - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Koegras

3

We gaan terug naar meer dan 100 jaar geleden. In een gebied tussen Den Helder en Callantsoog was vanaf 1610 een polder ontstaan door de aanleg van een dijk, een zeewering die een beveiliging vormde tussen de Noordzee en de kop van Noord-Holland. Door aanslibbing van kweldergrond en het opbrengen van zand afkomstig van de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal, werd de polder gevormd. Deze kreeg de naam ´Het Koegras´.

Door Domeinen werd de polder in 1849 te koop aangeboden. Voor een bedrag van bijna 900.000 gulden werd de polder gekocht door Jonkheer Cornelis van Foreest voor zijn schoonvader Pieter Loopuyt, koopman te Schiedam, stichter van de bankiersfirma P. Loopuyt & Co. Vele verzamelaars van oude brieven hebben briefomslagen met deze naam, afkomstig uit het omvangrijke archief.

In de polder ontstond een kleine buurtschap die de naam kreeg van de polder: Koegras. Op 1 januari 1853 werd hier een hulppostkantoor opgericht. De kantoorhouder kreeg de beschikking over een naamstempel. Dit naamstempel werd in september 1875 vervangen door een nieuw exemplaar.

In het stempelboek van De Munt is een afdruk aangebracht met de datum 6 JUL 79. Het stempel zou verstrekt zijn op 23 december 1879. Een afdruk van het kleinrondstempel KOEGRAS op een poststuk is echter niet bekend. Alleen afdrukken van het naamstempel (in gebruik vanaf 27 september 1875) zijn gevonden! Volgens het Jaarverslag van de PTT is het hulpkantoor in 1880 opgeheven. Dit is eveneens vermeld in Lijst 3 van 1880. Voor postale zaken was men verder aangewezen op Alkmaar.

Op 1 juli 1908 werd het hulppostkantoor opnieuw opgericht en een nieuw stempel van het type langebalk werd verstrekt alsmede een nieuw naamstempel. Maar die stempels werden al na vijf jaar ingetrokken. Door de kleinzoon van Pieter Loopuyt werd in 1909 aan het Koninklijk Huis een verzoek gedaan om de naam van de buurtschap te wijzigen in Julianadorp. Dit verzoek werd door Koningin Wilhelmina ingewilligd. Pas op 1 december 1913 werd de naam van het hulppostkantoor Koegras gewijzigd in Julianadorp. En dat betekende dus nieuwe stempels.

De twee nieuwe stempels werden op 25 november 1913 verstrekt en op 1 december 1913 in gebruik genomen.

Het langebalkstempel bleef lang in gebruik. Het stempel werd in september 1939 gereviseerd waarbij de uurkarakters met V (voormiddag) en N (namiddag) werden vervangen door 24-uurs karakters. Totdat ook dit stempel in juni 1970 werd afgekeurd en vervangen door twee cilinderbalkstempels van het Duitse type Braungardt.

Het stempel met nummer 1 was een handstempel, in gebruik aan het loket. Het stempel met nummer 2 was een hamerstempel om de post uit de brievenbussen te stempelen. Van alle stempels zijn afdrukken bekend op poststukken. Maar niet van het kleinrondstempel. Of heeft u wellicht een postzegel of poststuk met zo´n afdruk? Dan is dat een bijzonder zeldzaam exemplaar, dus kostbaar! Kijkt u even in uw album?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Hans Kremer op 6 april 2011 om 18:36

  Koegras, dat is weer een mooie naam Cees. Ik had geen idee dat Julianadorp hetzelfde was als Koegras.

  Ik keek net eens of er nog leuke anagrammen zijn van Koegras en ik kwam o.a Gare Sok en As Kroeg tegen.

  En zo is er altijd iets dat ons amuseert in de filatelie.

 • p.sieswerda op 10 april 2011 om 18:15

  Geachte heer Kremer,

  De polder het Koegras is drooggelegd in 1818 i.o.v koning Willem I

  Julianadorp is van 1909
  1e postkantoor 28-2-1867- 5-11-1945 station koegras
  later postkantoren in Julianadorp

  ik kan u zo mogelijk een afbeelding sturen van een postzegel voorzien van
  een stempel van Koegras

  vr. gr.

  P.sieswerda
  beheerder website
  julianadorp-parelvandekop.nl

 • Cees Verkerk op 11 april 2011 om 13:26

  I.v.m. de vele stukjes van verdwenen plaatsnamen zou ik graag in contact willen komen met Dhr C Jansen.
  Zou u contact met mij willen opnemen scp?
  Email adres ca.verkerk@wanadoo.nl
  Alvast hartelijk dank hiervoor.
  Cees Verkerk

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)