Helgoland, Brits gebied in de Duitse Bocht? - Postzegelblog

Helgoland, Brits gebied in de Duitse Bocht?

4

helgoland-6-pf-796-150p.jpgHet eiland Helgoland behoort momenteel tot de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het eiland is 1,7 km2 groot en telt ongeveer 1.650 vaste bewoners. In het toeristenseizoen komen veel dagjesmensen om het eiland te bezoeken vanwege de natuur en de vele trekvogels en zeevogels uit het Noordzeegebied. Verder is een trekpleister zijn enorme roodgekleurde rotsen die tot 60 meter boven de zee uitsteken. Helgoland bestaat in feite uit twee eilanden. Het hoofdeiland kent drie gebieden: het Oberland, het Mittelland en het Unterland. Alleen het Oberland en Unterland zijn bewoond. Het tweede eilandje heet de Düne en is een met zand bedekte klif.

stempel-806-150p.jpgMaar vroeger? De naam betekende waarschijnlijk Heilig Land, de woonplaats van de Friese god Forsite. De huidige bewoners spreken nog steeds een Noord-Fries dialect. Het was in handen van Denemarken. Maar in 1807 werd het eiland door de Britten veroverd op de Denen. Het werd het Brits grondgebied vanaf 1814. En vanzelfsprekend werd ook een Britse postdienst in het leven geroepen. Het postkantoor op het eiland kreeg een poststempel met de tekst: HELIGOLAND. En ook eigen postzegels met die naam. De postzegels werden niet in Engeland gedrukt, maar in Duitsland! Ze werden in de waarden van ½ Shilling tot en met 6 Schilling in 1867 vervaardigd door de Staatsdrukkerij in Berlijn. En de shilling had niets te maken met de Britse shilling maar met de Hamburger Shilling. De afbeelding was wel Brits: H.M. koningin Victoria.

1-shilling-800-150p.jpg  2-shilling-802-150p.jpg 1867

14-shilling-799-150p.jpg  15-shilling-801-150p.jpg 1873

In 1875 werd de waarde op de postzegels in twee aanduidingen vermeld, in Britse Shilling en in Duitse Pfennig omdat de Hamburger Shilling vanaf 1 januari 1875 was ingetrokken. In het kort:
Tot 1 januari 1875: 1 Mark = 16 Hamburger Shilling.

2-farthings-803-150p.jpg  1875   25-farthings-804-150p.jpg  1876

Vanaf 1 januari 1875: 1 Mark = 100 Pfennige en Brits: 1 Shilling = 12 Pence = 48 Farthings.

Op 1 juli 1890 werd het eiland overgedragen aan Duitsland in ruil voor Zanzibar en kwam aan het Britse bestuur een einde. De Duitse keizer Wilhelm II liet het eiland meteen versterken tot een fort en maakte er een marinebasis van. Dat bleef zo tot na de Tweede Wereldoorlog, toen de bewoners werden gedwongen om het eiland te verlaten. De Royal Air Force gebruikte het eiland voor schietoefeningen en in 1947 werd geprobeerd het eiland op te blazen. Dat mislukte en in 1952 mochten de oorspronkelijke bewoners weer naar hun eiland terugkeren.

Postzegels van Heligoland zijn geliefd bij vele verzamelaars. Alleen is het oppassen met deze zegels. De oplagen van de originele zegels is relatief laag. En daarom zijn die dan ook vrij kostbaar. Toch komt men ze wel tegen op internet tegen een lage prijs. Dan zijn het zogenoemde herdrukken. Deze herdrukken komen in grote hoeveelheden voor die gedrukt zijn met de originele drukplaten en in de handel zijn gebracht door de Hamburger handelaar Goldner. Dat gebeurde vooral in 1884 om tegemoet te komen aan verzamelaars die hun voorgedrukte albumbladen van Duitsland en gebieden wilden vullen, maar de dure originele zegels niet konden kopen. De kleuren van de herdrukken wijken licht af van de originele zegels. Aangeraden wordt om de zegels bij eventuele aankoop eerst te laten keuren voordat men voor veel geld een goedkope herdruk in de verzameling laat prijken.  

Laat u ook wel eens postzegels keuren?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (4) Schrijf een reactie

  • albert Haan op 17 augustus 2007 om 08:47

   Cees, weer een pracht verhaal over een stukje geschiedenis aan hand met postzegels. Zo zie je wat je met filatelie allemaal te weten komt.
   P.s. ik laat mijn aangekochte Stadpostzegels altijd keuren. Op 8 september komt de ARGE Polen in Soest (Dld) weer bij elkaar en neem mijn verworven zegels mee. Laat ze dan door Jungjohan of Petriuk keuren.
   Daar waar ik bij ben.

  • hans hendriks op 8 januari 2008 om 19:47

   Ik heb ooit (en bezit nog steeds) de 1 & 2 pfennig postzegels van 1875. Ooit gekregen als onderpand.
   Ik heb ze ooit proberen te verkopen aan een handelaar, maar die wilde er niet eens naar kijken.
   De postzegels zijn gestempeld, wat ik kan zien van het stempel is ‘helig’. De 2 pfennig zegel ziet er exact zo uit als hierboven, maar hoe kom ik erachter of het de echte zegels zijn of de naderhand bijgedrukte.

  • Rien de Koning op 15 oktober 2015 om 17:05

   Wie kan mij helpen aan een adres om Duitse zegels te laten keuren, en waar ik ook kan informeren wat de kosten zijn en hoe ze te werk gaan ect ect

   grt Rien

  • willem hogendoorn op 15 oktober 2015 om 17:59

   @Rien: Ik zou de BondsKeuringsDienst van de KNBF vragen waar je dit het beste kan doen.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)