Wordt de rookworst (en de blog) gecanceld? - Postzegelblog

Wordt de rookworst (en de blog) gecanceld?

1

Rookworst mag niet meer worden gemaakt met rookaroma, EU stelt verbod in. Het gebruik van verschillende rookaroma’s in producten wordt op termijn verboden omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Dit doet me denken aan een blog over rookworsten (2019) waarin ik het woord ‘Joden’ heb gebruikt. Een lezer van de blog vond het nodig om hierover te reageren. Daarna volgden nog meer lezers die me ‘cancelen’. Vreemd dat er verder niet meer over de inhoud van de blog (meer dan 200 woorden) werd gereageerd maar over 1 woord. Ik heb geen enkel woord gewijzigd in de blog, maar nog wel gereageerd in het Forum. Het werd een van mijn best gelezen blogs ooit.

Rookworsten (gevaarlijk of niet?)

Het gebruik van verschillende rookaroma’s in producten wordt op termijn verboden omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat is de uitkomst van een stemming in het EU-comité voor voedselveiligheid. Het besluit betekent dat die stoffen straks niet meer mogen worden gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld rookworsten, rookkaas, en andere producten met een rooksmaak, zoals nootjes of sauzen.

Nederland (2020): Typisch Nederlands – rookworst.

Rookworsten werden van oudsher gerookt boven een vuur, de traditionele manier. Die methode kwam onder vuur te liggen omdat in rook allerlei stoffen zitten die kanker kunnen veroorzaken. In de jaren 70 werd daarom gekozen voor een andere manier om de rooksmaak aan het vlees toe te voegen. Bij het creëren van rookaroma wordt hout verbrand. De rook die daaruit voorkomt wordt vloeibaar gemaakt, het zogeheten condenseren. Na een zuiveringsproces wordt deze stof gebruikt als rookaroma.

Nederland (2019): snert met rookworst.

Het is de vraag wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld Unox, het merk waaronder jaarlijks zo’n 16 miljoen worsten worden geproduceerd. Die rollen uit een fabriek in Oss, die aan Unilever levert, maar ook producten maakt voor andere merken. Een woordvoerder laat weten dat de overgangstermijn zal worden gebruikt om “ofwel alternatieve rookaroma’s te ontwikkelen ofwel naar andere oplossingen te kijken om de huidige smaak te behouden”. In tegenstelling tot de worsten van Unox wordt de HEMA-variant wel op de traditionele manier gerookt. Volgens de winkelketen worden er jaarlijks zo’n 10 miljoen van verkocht.

Zie voor verdere informatie de site van Voedingscentrum.nl (onderaan deze blog)  voor de wetenschappelijke uitleg.

 

Gebruikte bron: NOS.

 

Meer info:

Voedingscentrum en rookaroma’s:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-duidt-zorgen-rondom-het-verbod-op-rookaroma-s.aspx

Mensen nemen Europa zo niet serieus meer volgens NSC:

https://wnl.tv/2024/04/23/aanval-op-de-rookworst-is-geopend-hierdoor-nemen-mensen-europa-niet-serieus/

De historie van stamppot en Unox of Hema rookworst:

https://www.postzegelblog.nl/2019/02/20/de-historie-van-stamppot-en-unox-of-hema-rookworst/

Je zal maar uitverkoren zijn:

https://www.postzegelblog.nl/2019/02/27/je-zal-maar-uitverkoren-zijn/

Of je worst lust:

https://www.postzegelblog.nl/2020/01/13/of-je-worst-lust/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Fer op 6 mei 2024 om 11:55

    Het is duidelijk dat kunststoffen niet gezond zijn in ons voedsel. Een ander punt is dat men overgevoelig is om iets of een groep mensen bij hun naam te noemen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)