Verloren plaatsnamen: Lange Ruige Weide - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Lange Ruige Weide

1

Wie heeft wel eens van Lange Ruige Weide gehoord? Inwoners van Driebruggen en omgeving in Zuid-Holland kennen deze naam beslist wel. Maar is het een plaatsnaam geweest? We gaan terug tot vóór de Franse tijd, want toen bestond deze gemeente uit de ambachtsheerlijkheden Lange Weide (later buurtschap Langeweide) en Ruige Weide (later buurtschap Ruigeweide) alsmede Kortehoeven. De belangrijkste woonkern was Driebruggen.

Het oude Gemeentehuis van Lange Ruige Weide

Tijdens de Franse periode werd op 31 december 1811 de gemeente Lange Ruige Weide, gelegen in de provincie Utrecht opgeheven. Maar na de Franse tijd werd op 1 januari 1818 de gemeente in ere hersteld. In 1821 werd de gemeente ingedeeld bij de provincie Zuid-Holland.

In Nieuwerbrug was in 1852 een bestelhuis gevestigd. Vanaf 1863 deed dit bestelhuis ook dienst voor de plaatsen Langeweide, Waarder, Rietveld en Barwoutswaarder.


     

Het hulppostkantoor Lange Ruige Weide werd opgericht op 1 mei 1872. Het hulpkantoor behoorde tot het ressort van het postkantoor Oudewater. De kantoorhouder kreeg de beschikking over een naamstempel, verstrekt in april 1872. Pas op 3 augustus 1892 krijg hij de beschikking over een dagtekeningstempel, een kleinrondstempel. De twee losse woorden Ruige en Weiden waren nu aan elkaar geschreven, zodat de naam Lange Ruigeweiden luidde. Het kleinrondstempel werd op 9 maart 1901 vervangen door een grootrondstempel. De afbeeldingen van het kleinrond- en grootrondstempel komen uit het stempelboek van De Munt, de maker van de stempels. In de afdrukken komen dan ook geen karakters voor van de dag, maand en het jaartal. Die werden los bijgeleverd.

Het grootrondstempel werd op zijn beurt op 3 oktober 1907 vervangen door een langebalkstempel. De plaatsnaam bestond nu weer uit drie aparte woorden en de letter N achter Weiden was verdwenen.


  
Dit stempel ging maar tien jaar mee, want het werd op 28 december 1917 vervangen door een kortebalkstempel. En het oude naamstempel werd op 23 juni 1921 vervangen door een nieuw exemplaar. Op 30 september 1928 is het hulppost-, telegraaf- en telefoonkantoor te Lange Ruige Weide opgeheven en vervangen door een post-, telegraaf- en telefoonstation. Het stempel mocht worden behouden.


  
In maart 1958 werd opdracht gegeven om een nieuw stempel voor Lange Ruige Weide te laten maken bij de fa. Numerofa in Amsterdam. Dit werd een openbalkstempel. Het stempel werd op 11 april 1958 in gebruik genomen. Op 31 januari 1964 werd de gemeente Lange Ruige Weide opgeheven. Dit stempel bleef in gebruik tot en met 30 november 1967.

De benaming van het postkantoor te Lange Ruige Weide werd met ingang van 1 december 1967 gewijzigd in Driebruggen. En dat betekende dus weer nieuwe stempels. Het stempel Driebruggen/Woerden werd gebruikt op formulieren die op het kantoor werden gebruikt. Het betekende, dat Driebruggen behoorde tot het ressort van het postkantoor Woerden. Het dagtekeningstempel werd vervaardigd door de fa. Braungardt in Duitsland en wordt een cilinderbalkstempel genoemd.

Een lange geschiedenis, met heel veel wijzigingen. Eerst in de provincie Utrecht en daarna in de provincie Zuid-Holland. Eerst een zelfstandige gemeente, daarna verdeeld onder andere gemeenten. Eerst behorende tot het postale gebied van Nieuwerbrug, daarna Oudewateren tenslotte Woerden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)