Karakteristieke Britse kustlijnen (deel 1) - Postzegelblog

Karakteristieke Britse kustlijnen (deel 1)

0

Groot-Brittannië heeft de langste kustlijn van alle landen in Europa, ongeveer 12.000 kilometer. Het land kent meer dan 1.000 eilanden. De kustlijn is zeer gevarieerd van steile rotsen tot brede zandstranden. Royal Mail heeft een serie van tien postzegels uitgegeven op 19 maart 2002 waarop de zeer van elkaar verschillende kustlijnen zijn weergegeven door middel van luchtfoto’s.

De luchtfoto’s werden gemaakt door Richard Cooke. Bovenstaande foto is afkomstig uit ‘The Guardian’ bij een artikel over deze fotograaf die vooral bekend werd door zijn opnamen van de ‘Red Arrows’ in volle vlucht, een demonstratieteam van de Britse Royal Air Force. Voor de foto’s van de kustlijnen gebruikte hij een helikopter en de opnamen werden gedurende enkele maanden gemaakt bij de meest gunstige weersomstandigheden.

De tien postzegels werden samenhangend gedrukt in twee rijen van vijf stuks. Alle met de waarden van 27p. De eerste zegel toont het strand bij Studland Bay in het graafschap Dorset. Het gebied wordt beheerd door de National Trust en het bestaat niet alleen uit strand maar ook uitgestrekte heidevelden en een natuurreservaat. Over het strand loopt de South-West-Coast Path, een lange afstand wandelpad.

Studland Bay ligt tussen het stadje Swanage en de doorvaart van veerschepen die vanuit Poole, de haven van Bournemouth, onder andere een dienst onderhouden met Cherbourg in Frankrijk en het eiland Jersey met St. Helier.

Op een eerstedag envelop met de serie is een afdruk aangebracht van een eerstedag stempel waarin de namen Studland en Swanage zijn opgenomen. Alleen een gestileerde zon en water, verwijzend naar de grote massa toeristen en zonaanbidders die de stranden bezoeken. En is het wat minder goed strandweer? Dan is een bezoek aan en een rit met de stoomtrein van de Swanage Railway naar de ruïne van Corfe Castle wellicht een mooi alternatief. Hebben wij ook gedaan!

Een geheel andere aanblik biedt het witte zandstrand van Luskentyre Beach aan de westkust van het eiland South Harris in de Hebriden, het noorden van Schotland. Het is een van de beste stranden van het Verenigd Koninkrijk en opvallend is de prachtige blauwe kleur van het zeewater, goed te zien op de postzegel.

Vanaf het strand en de rotsen van Luskentyre Beach is het eilandje Taransay te zien, zoals op de prentkaart. Op de postzegel is stroming van het zoete water afkomstig van enkele riviertjes die uitmonden in de Fadhall Losgaintir zeer goed te zien.

Beroemd is het lied van Dame Vera Lynn, ‘The White Cliffs of Dover’ en de gelijknamige zwart-wit film, geregisseerd door Clarence Brown die in 1944 in première ging. Alice Duer Miller schreef een gedicht, ook met de titel ‘The White Cliffs’. Het lied gezongen door Vera Lynn werd in november 1941 gecomponeerd door Walter Kent en kreeg de titel: ‘There’ll be Blue Birds over the White Cliffs of Dover’.

Het kustgebied van Dover wordt beheerd door de National Trust. Het beschermde natuurgebied omvat uitgestrekte zeldzame kalkgraslanden die worden begraasd door Exmoor Pony’s waardoor ze niet overwoekerd worden door andere grassoorten en struikgewas. Toch wordt door erosie delen van de krijtrotsen bedreigd met een gemiddelde snelheid van ongeveer een centimeter per jaar. De totale lengte van de White Cliffs bedraagt 13 kilometer waarbinnen de stad Dover valt.

Een geheel ander beeld wordt gevormd door de luchtfoto van de haven van het stadje Padstow in het noorden van het graafschap Cornwall. De kleine binnenhaven kan worden afgesloten met een sluisdeur tussen de twee binnenpieren waarop parkeerplaatsen voor auto’s zijn aangelegd. De haven ligt niet direct aan zee, maar in de monding van de River Camel en is onderhevig aan eb en vloed. Bij eb ligt het grootste deel van de monding van de rivier droog en blijft het water aanwezig in de dan afgesloten haven.

Op de prentkaart is de sluisdeur die de haven kan afsluiten bij eb nog niet aanwezig. Wel de pier linksonder waar men op een veerpontje kan stappen om naar de overkant van de River Camel te varen naar het dorpje Rock. In de zomermaanden is het stadje Padstow overbevolkt met toeristen.

Terug naar Kent ten noorden van de White Cliffs tussen de steden Margate en Ramsgate. Op het terrein van de North Foreland Golf Club staat een zogenoemde ‘folly’ met de naam ‘Neptune’s Tower’. Het is een nagebouwde ruïne van een bastion door Lord Holland in 1760. De toren werd in de Tweede Wereldoorlog als uitkijkpost gebruikt door het Royal Observer Corps. Lord Holland liet de ruïne bouwen op de plaats waar een toren had gestaan in 458 na Christus met de naam ‘Arx Ruochim’. De door hem gebouwde toren op de binnenplaats is in 1970 afgebroken.

Thomas Holland, 1st Earl of Kent, had in 1790 een kasteel laten bouwen met de naam ‘King’s Gate’ en de Neptune Tower stond op zijn grondgebied. Het gebouw was ook een nagebouwd kasteel uit de tijd van koning Edward I. Thans zijn 31 appartementen in het gebouw aangebracht en het is niet te bezichtigen.

Heel veel kustplaatsen in Groot-Brittannië hebben ter gelegenheid van de uitgifte van de serie postzegels met karakteristieke kustlijnen meegelift door gebruik te maken van bijzondere poststempels. Zoals bovenstaand voorbeeld van het dorpje Poolewe-Achnasheen in Wester Ross in de Schotse Hooglanden. Het dorp had een belangrijke haven maar dat is verleden tijd. De rivier de Ewe stroomt uit in Loch Ewe. Dank zij de Golfstroom heeft Poolewe een relatief warm klimaat, bijna subtropisch en er valt bijna nooit sneeuw. In deel 2 worden de vijf andere postzegels uit de serie besproken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen Paleizen Spoorwegen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)