Verloren plaatsnamen: Stoppeldijk - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Stoppeldijk

3

Het dorp Stoppeldijk lag in Zeeuws-Vlaanderen, niet ver van Hulst. Het dorp bestond al in de Middeleeuwen en had toen de naam Stoppeldijcke. Al werd het dorp toen door de bewoners Rapenburg genoemd. In 1936 werd de zelfstandige gemeente Stoppeldijk opgeheven om samen te gaan met Hengstdijk, Ossenisse en Boschkapelle. Zij vormden samen de gemeente Vogelwaarde.


 
Op 1 januari 1870 werd in Stoppeldijk een hulppostkantoor gevestigd, behorende tot het ressort van het postkantoor Hulst. De kantoorhouder kreeg de beschikking over een naamstempel. Het duurde tot 8 september 1889 voordat hij een dagtekeningstempel kreeg. Het was een zogenoemd kleinrondstempel.

Op 23 juli 1907 werd een nieuw naamstempel verstrekt van hetzelfde model als dat van 1869. Het kleinrondstempel werd op  23 juli 1907 vervangen door een langebalkstempel.

    
Blijkbaar was het naamstempel in 1917 versleten want er werd een nieuw exemplaar toegezonden op 4 januari 1917. Nu was een verkorting van de provincienaam toegevoegd. Op 23 mei 1929 werd weer een nieuw naamstempel verstrekt, nu met toevoeging van Hulst als hoofdpostkantoor. Dit is een zogenoemd ressortnaamstempel.


    
Het oude langebalkstempel werd in de tweede helft van 1939 schoongemaakt en voorzien van nieuwe uurkarakters, zodat het weer een tijdje meekon. Het ressortnaamstempel van 1929 ging niet zo lang mee en werd op 2 december 1954 vervangen door een nieuw stempel. Met de naam Stoppeldijk. En in oktober 1961 werd ook het oude langebalkstempel afgekeurd en vervangen door een openbalkstempel.

Maar in 1970 vond een grote verandering plaats. De gemeente Vogelwaarde werd opgeheven en opgenomen in de gemeente Hontenisse. Intussen waren de dorpskernen van Stoppeldijk en Boschkapelle met elkaar versmolten en men besloot om het ´nieuwe´ dorp Vogelwaarde te gaan noemen.

    

Ook het hulppostkantoor werd omgedoopt, want met ingang van 1 februari 1971 werd ook hieraan de naam Vogelwaarde gegeven.

En Boschkapelle? Ja, ook dit dorp had een hulppostkantoor, later een poststation. Met een naamstempel, een langebalkstempel en daarna een openbalkstempel. Dit poststation werd in januari 1971 opgeheven. Maar of de bewoners van Vogelwaarde de twee plaatsnamen zijn vergeten? Of spreken ze nog steeds van Stoppeldijk en Boschkapelle? Of zijn het nog steeds Rapenburgers? Ik weet het niet. U wel?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 30 maart 2011 om 20:56

  Cees, waar haal je het vandaan?
  De tijd meen ik, Het verhaal (verhalen)
  van verloren plaatsnamen ( stempels) zal wel in de stempelboeken van het postmuseum te vinden zijn.

 • Frank van den Hoven op 5 april 2011 om 03:18

  Nog zo’n puzzel ja, dat Stoppeldijk. Albert, uit de stempelboeken haal je alleen maar de droge feiten wannéér bepaalde plaatsen kennelijk van naam zijn veranderd, maar doorgaans vertelt men er niet bij waaróm dat zo was. De PTT volgde daarmee immers alleen maar wat een gemeente besloten had. Dus dat vergt nog wel wat nader puzzelwerk (de filatelie begint waar de catalogus en het stempelboek eindigt ;-) Ik heb me namelijk ook jarenlang afgevraagd waar dat kantoortje Stoppelijk nu gestaan moet hebben, omdat Stoppeldijk geen plaatsnaam was maar alleen een gemeentenaam. Rapenburg dus zo vermoedde ik, en krijg ik nu door Cees bevestigd, dat na WO II toch nog even Stoppeldijk blijkt te hebben geheten en nu dus in Vogelwaarde is opgegaan. Binnen enkele decennia heeft dat dorpje dus 3 namen gehad! Toch wel heel bijzonder. En wellicht zoals Cees stelt, voelen de ouderen aldaar zich nog steeds Rapenburgers of Stoppeldijkers c.q. in het W van Vogelwaarde, Boschkapellenaren. Zie verder de link onder mijn naam voor verdere toelichting op deze puzzel.

 • stokroos steursma op 1 juli 2012 om 21:23

  ik heb een hele oude prentbriefkaart van het dorp stoppeldijk.
  Met postzegel van 1 1/2 cent, gestempeld: stoppeldijk datum niet leesbaar

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)