Verloren plaatsnamen: Drumpt - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Drumpt

0

´Drumpt, is een dorp in de Thielerwaard een groote halve myl van de stad Thiel gelegen. Dit dorp heeft zyne huizen zeer ongeregeld, en de boerenwoningen staan daar in niets anders, als ofze uit een mande uitgestort waren. Het zoogenoemde Thielsche veld, strekt zig daar midden door heen. De Roomsgezinde hebben hier een Statie´. Zo is Drumpt vermeld in een 18de eeuwse plaatsbeschrijving van Gelderland. Vanaf 1818 tot en met 30 juni1956 behoorde Drumpt tot de gemeente Wadenoijen.

Het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden uit 1841 vermeldt: ´Drumpt of Drempt, oudtijds Rueend of Rund genoemd in den Tielerwaard, Benedendistrikt der provincie Gelderland en ½,uur N.W. van Tiel en ongeveer 1 uur N.O. van Wadenoijen, aan den weg van Tiel naar Utrecht. Het is geen dorp, de huizen en boerenwoningen staan er hier en daar verspreid. Men telst er eigenlijk d. 72 huizen en ongeveer 440 inwoners, en met de daartoe behoorende buurt Passewaay 102 huizen en 580 inwonders die meest hun bestaan vinden in de landbouw´.

Door de postdienst werd Drumpt voor het eerst genoemd in 1865,  toen een bestelhuis werd gevestigd onder het postkantoor Tiel. Op 15 augustus 1873 werd dit bestelhuis bevorderd tot hulppostkantoor. De kantoorhouder kreeg een naamstempel voor het stempelen van de correspondentie en formulieren. Blijkbaar was dat stempel al snel versleten, want op 19 september 1878 werd een nieuw stempel toegezonden. Op 8 augustus 1880 krijg hij een kleinrond dagtekeningstempel.
Toch was de klandizie waarschijnlijk niet groot genoeg om het hulpkantoor te laten voortbestaan want op 16 januari 1887 werd het hulppostkantoor te Drumpt opgeheven en moesten de klanten naar Wadenoijen of Tiel voor hun postzaken.

Maar op 14 juli 1936 was het feest in het dorp. Toen werd een poststation geopend en de stationhouder kreeg een naamstempel en een dagtekeningstempel. Het poststation te Drumpt werd opgeheven met ingang van 1 maart 1953.
Vanaf 1 juli 1956 werd Drumpt toegevoegd aan de gemeente, later de stad Tiel. Nu heet Drumpt: Tiel-Noord. Drumpt is gelegen aan de A15 in het noordwesten van de stad. Het dorp breidde al uit toen het bij Tiel ging horen. Nadat Drumpt bij Tiel is gaan behoren is het zuidelijke buitengebied volgebouwd. Dit deel staat bekend als Drumpt-Zuid. Het eigenlijke hart vormt de Dorpsstraat. Het dorp bestaat niet meer maar het landelijke karakter daarvan is wel gebleven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)