Verloren plaatsnamen: Groot-Schoot - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Groot-Schoot

0

Tegen de Belgisch-Nederlandse grens, ten zuiden van Budel, ligt een dorp met de naam Budel-Schoot. De buurtschap is een samenvoeging van de buurtschappen Groot-Schoot en Klein-Schoot, en dat is terug te zien in de stempels. Klein-Schoot heeft nooit een postvestiging gehad en is nu alleen nog maar een straatnaam.
In 1918 werd in Groot-Schoot een hulppostkantoor opgericht: Mededeelingen No 1921s van 13 maart 1918: Met ingang van 16 Maart 1918 wordt te Grootschoot een hulppostkantoor gevestigd, waarvoor het postkantoor te Weert als hoofdkantoor zal optreden.

Meteen werd gezien dat de naam Grootschoot niet juist was en werd een nieuwe mededeling geplaatst: Mededeelingen No 2077s van 20 maart 1918: Verbetering. In Mededelingen XI/1918, blz. 4, regel 7 v.o., is in plaats van Grootschoot te lezen Groot-Schoot. Maar het naamstempel en het dagtekeningstempel waren wel juist gespeld.

Het hulppostkantoor voldeed blijkbaar niet aan de normen van het Staatsbedrijf der PTT en in 1924 werd het kantoor gesloten: Mededeelingen No 1800S van 20 februari 1924: Met ingang van 1 Maart 1924 wordt het hulppost-, telegraaf- en telefoonkantoor te Groot-Schoot opgeheven. De postbestelling vindt van Budel uit plaats. Wel werd een poststation gehandhaafd.

Het naamstempel van 1918 werd in juni 1927 teruggezonden naar de stationhouder, maar niet het dagtekeningstempel. Pas in 1941 werd een nieuw dagtekeningstempel naar het poststation gezonden omdat het weer was bevorderd tot hulppostkantoor.

In 1950 raakte het naamstempel zoek en werd een nieuw exemplaar verstrekt. Ook kreeg de kantoorhouder een nieuw lakstempel met de letters GRS. In 1962 werd het oude dagtekeningstempel vervangen maar in het nieuwe stempel was in de benaming een foutje geslopen. Nu stond er Groot Schoot, zonder koppelteken. Toch bleef dit stempel in gebruik tot en met november 1967.

Met ingang van 1 december 1967 werd de benaming van het hulppostkantoor te Groot-Schoot gewijzigd in Budel-Schoot. Het hulppostkantoor werd op 30 november 1972 opgeheven en met ingang van 1 december 1972 werd te Budel-Schoot een plattelandspostagentschap gevestigd onder het postkantoor Weert.

Groot-Schoot had in de 19de eeuw een grote toekomst te verwachten toen in 1879 de spoorlijn in dienst werd gesteld tussen België en Duitsland, de IJzeren Rijn! Te Groot-Schoot werd een station gebouwd waar ook een douanekantoor bij hoorde. Maar na de eerste tientallen jaren werd het reizigersvervoer steeds minder en werd de lijn alleen gebruikt voor goederenvervoer. Vanaf 2005 staat het traject weer volop in de belangstelling, nu België heeft gevraagd om het traject tussen de Belgische en de Duitse grens opnieuw open te stellen. Waarbij een natuurgebied, de Meinweg, wordt gespaard door de aanleg van een spoortunnel? Groot-Schoot, nu Budel-Schoot, een nieuwe toekomst? Of gaat de trein dit station passeren zonder te stoppen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)