De kunstschilder Raden Salèh - Postzegelblog

De kunstschilder Raden Salèh

1

Als jonge twintiger was ik erg geïnteresseerd in moderne geschiedenis en de schilderkunst. Het was dan ook een verrassing om twee postzegels uit 1967 te zien van Indonesië die schilderijen liet zien van een kunstenaar die ik niet kende: Raden Salèh. Toen beschikte ik uiteraard nog niet over een computer en ook in de oude Oosthoek Encyclopedie van mijn vader kon ik deze schilder niet terugvinden.

Later, toen ik wel de beschikking kreeg over internet, vond ik gegevens over deze persoon. Het was, zoals hij voluit heette, Raden Salèh Sarief Bustaman, ook wel Raden Salèh Danoediredjoe genoemd. En meteen viel al een verschil op met hetgeen op het blokje, behorende bij de twee zegels uitgegeven op 30 oktober 1967, stond vermeld als geboortejaar. Hij werd geboren in 1811 en niet in 1813, hoewel de geboortedatum niet bekend is. Zijn geboorteplaats was Terboyo bij Semarang. Hij was de zoon van een Javaanse edelman en kwam, toen hij volwassen was, in dienst van R.L.J. baron van der Capellen, die resident was van de Preanger Regentschappen. Hier kreeg hij een baan als schrijver op het residentiekantoor. Hier werd hij ontdekt door de Belgische kunstenaar Antoine Payen, die als landschapsschilder in dienst was van het Nederlandsch-Indische Gouvernement. Van hem kreeg hij zijn eerste tekenonderricht. In 1829 ging Raden Salèh naar Nederland waar hij een opleiding volgde tot kunstschilder. Hij kreeg les van Cornelis Kruseman, portretschilder, en Andries Schelfhout, landschapschilder. Hij bezocht in Den Haag vaak het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, waar hij zich oefende door werken van 17de-eeuwse schilders als Anthonie van Dijck, Gerard Dou, Paulus Potter en Rembrandt na te schilderen.

Hij werd steeds meer geïnteresseerd in het verbeelden van dieren. Vanaf 1839 maakte hij vele rondreizen door Europa waarbij hij soms langere tijd in een stad verbleef.

Een portret van Raden Salèh werd door Friedrich Carl Albert Schreuel, een kunstschilder geboren in 1773 te Maastricht, vervaardigd in 1840. In 1851 keerde hij terug naar Nederlandsch-Indië. Vanaf 1856 schilderde hij voornamelijk portretten van belangrijke mensen in de Nederlandsch-Indische gemeenschap en Javaanse landschappen.

Op het blokje is zijn portret afgebeeld. De originele foto bevond zich tot 1 juli 2014 in de collectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te Leiden. Thans is de collectie ondergebracht in de Bibliotheek van de Universiteit Leiden. De ontwerper van de postzegels en het blokje heeft wellicht een andere foto gebruikt die erg veel lijkt op het portret in zwart-wit. Of heeft hij de foto gemanipuleerd waardoor de versierselen zijn opgeschoven? Toch weet ik nu wat meer over de kunstschilder Raden Salèh, die op 23 april 1880 te Buitenzorg (Bogor) is overleden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Indonesië Nederland Rembrandt SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Philip Levert op 24 maart 2016 om 10:18

    Van deze, Indonesias meest bekende schilder had ik wel gehoord in kader van studie 19e eeuwse Hollandse gemeenschap in Ned.Indie. (voorouderonderzoek).
    Zie o.a. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sarief_Bastaman_Saleh
    Hij werd welgesteld, in de koloniale gemeenschap zeer geacht en woonde lange tijd in een paleis(je) in Batavia.
    Zijn werk brengt hoge prijzen op.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)