Postgeschiedenis Zuid Kennemerland Online - Postzegelblog

Postgeschiedenis Zuid Kennemerland Online

0

De Haarlemse Filatelistische Vereniging ‘Op Hoop van Zegels’ is een groot nieuw project is begonnen: het op de website www.ohvz.nl zetten van allerlei bijdrages over de postgeschiedenis van Haarlem en omstreken.

Voor wie internet heeft of daar toegang toe kan krijgen is het informatief, denken we, om regelmatig te kijken hoe ver we zijn. En we roepen alle lezers van Postzegelblog op, om in de eigen verzameling te kijken of er interessante poststempels en poststukken te vinden zijn, die iets toevoegen over de postgeschiedenis van onze streek. Graag een scan of een foto maken en die opsturen aan secretaris@ohvz.nl.

Op dit moment, eind november 2018, zijn we zo ver dat we al een aantal rubrieken aan het vullen zijn. Zichtbaar zijn:

In de rubriek eofilatelie

het stuk van Henk Weevers uit 2011 over de vroege postgeschiedenis van Haarlem.

In de rubriek poststempels

een inleiding, een stuk over de stempels die in Haarlem zijn gebruikt tussen 1852 en 1869 en een stuk over de Haarlemse puntstempels (en er komt nog veel meer aan).

In de rubriek postorganisatie

‘Haarlem en de Post’ (het tweede deel uit het stuk van Henk Weevers).

In de rubriek particuliere post

twee bijdrages die bij elkaar een compleet beeld geven van de stadspost in en om Haarlem vanaf 1969.

In de rubriek het verzamelen van postzegels

diverse stukken uit het jubileumboekje van 2011, waaronder ook het stuk over de collectie van P. Engelenberg. Daarnaast een bijdrage over de collectie van OHvZ bestuurslid Dik de Geus, ‘Haarlem als verzamelgebied’.

In de rubriek iconografie

(of ‘beeldtaal’) het stuk van Henk Weevers over ‘Haarlem in de filatelie’ uit het jubileumboekje, aangevuld met drie recente vervolgstukken: ‘Postzegels met Haarlemse beelden’, ‘Bekende Haarlemmers op postzegels’ en ‘Frans Hals op postzegels’.

Foto van de nr 1 met Haarlem stempel

Er wordt op dit moment hard verder gewerkt aan o.a. de rubrieken ‘poststempels’ en ‘postgeschiedenis van bedrijven, overheidsdiensten, stichtingen en verenigingen’.

Dit alles is niet onopgemerkt gebleven in de lokale pers. Op 13 november jl. plaatste het Haarlems Dagblad een artikel over twee bladzijdes met als titel ‘Op Hoop van Zegels gaat het Web op’, gebaseerd op een interview met de secretaris. Nu is OHvZ al lang actief op het web, maar het artikel gaat over de flinke uitbreiding door het toevoegen van de hoofdrubriek ‘postgeschiedenis’. We hopen dat het velen zal inspireren, binnen en buiten onze vereniging, om de belangstelling voor lokale geschiedenis en enthousiasme over het verzamelen van postzegels en poststukken (‘historisch erfgoed’) te combineren.

Bezoek hier de website

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)