Peter Post op Persoonlijke Postzegel - Postzegelblog

Peter Post op Persoonlijke Postzegel

6

Karaktermens Peter Post, was een beroepswielrenner van 1956 tot 1972, die na zijn carrière ploegleider werd. Tijdens zijn wielerloopbaan reed Post vooral op de baan, waar hij 65 zeges in zesdaagsen boekte, hetgeen lange tijd een record was, maar hij kon ook op de weg goed uit de voeten, getuige zijn overwinning in Parijs-Roubaix in 1964.

Bij zijn overwinning in Parijs-Roubaix kreeg Post de “Gele wimpel” uitgereikt, de onderscheiding voor het hoogste uurgemiddelde behaald in een internationale klassieker. Hij verbeterde hiermee de prestatie van de Nederlander Jo de Roo uit 1962. Dit uurgemiddelde staat tegenwoordig nog steeds te boek als record voor Parijs-Roubaix.

Peter Post, een wielerleven, als ploegleider en sportdirecteur

Na zijn actieve carrière als renner werd Peter Post in 1974 ploegleider van de TI-Raleigh ploeg. Aanvankelijk was de ploeg vooral in baanwedstrijden actief, maar na de successen van Roy Schuiten verhoogde de sponsor het budget en werd het team uitgebouwd tot een zeer succesvolle ploeg die dominant was in tal van wegwedstrijden. Peter Post had daarbij ongetwijfeld het geluk dat er in die tijd veel goede Nederlandse wielrenners waren.

Zo reden Gerrie Kneteman, Jan Raas, Hennie Kuiper, Johan van der Velde, Henk Lubberding, René Pijnen en Joop Zoetemelk allen korte of langere tijd voor zijn ploeg. Zijn verdienste is echter wel dat hij een uitstekende organisatie neerzette, de juiste renners aantrok en ze vaak ook jaren aan de ploeg wist te binden. Het hoogtepunt beleefde het team in 1980. In de Tour de France van dat jaar wist de ploeg 11 etappes te winnen en Joop Zoetemelk won het eindklassement.

In 1983 kwam het tot een breuk met zijn belangrijkste renner, Jan Raas, op een moment dat de sponsor zich terugtrok uit de wielersport. In Panasonic werd een nieuwe hoofdsponsor gevonden (Raleigh bleef nog 2 seizoenen het materiaal leveren) en verrassend werden de successen voortgezet met andere, veelal buitenlandse, renners waaronder Eric Vanderaerden, Phil Anderson, Vjatsjeslav Jekimov, Robert Millar, Olaf Ludwig, Jens Heppner, Maurizio Fondriest  en Eddy Planckaert.

Na het stoppen van Panasonic als sponsor slaagde Peter Post er nog korte tijd in anderen (Histor) te interesseren in sponsoring, maar de vroegere successen konden niet meer geëvenaard worden. In 1995 trok Peter Post zich terug uit de wielersport. Al in 1965 gaf Post toe doping te hebben gebruikt.

Na het wielrennen

Sinds 2005 was Peter Post als adviseur verbonden aan de Rabobank Wielerploeg. Ook was hij voorzitter van de Club ’48, die jaarlijks de Gerrit Schulte Trofee uitreikt aan de beste Nederlandse renner.

Basis voor ontwerp postzegel

Als basis voor de Persoonlijke Postzegel heeft de ontwerper gebruik gemaakt van de cover van het boek Karaktermens Peter Post dat Fred van Slogteren heeft geschreven. Het fietsje op de postzegel is er speciaal (aldus Marjan, de vrouw van de ontwerper) voor mij aan toegevoegd. Vind ik geweldig!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Thematisch Nederland Frankrijk Nederland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 31 januari 2011 om 09:51

  Echt een gepaste herinnering voor een groot sportmens. Ik heb de link doorgestuurd naar de ontwerper van de zegel. Marjan, nog bedankt voor de tip die je me hiervoor gaf.

 • Jan van Tellingen op 31 januari 2011 om 12:58

  Hallo Jan,

  Leuk de zegel op postzegelblog, ik zal het aan mijn man laten zien, zal hij leuk vinden, hij heeft het met behulp van google zelf een beetje in elkaar gezet, bij elke zegel die hij nu aan het knutselen is vraag ik, kan er een fietsje op. Maar soms kan dat niet. Misschien komt er wel weer eens wat voorbij. Ik heb je adres opgeslagen.

  groetjes, marjan

 • Mart Kruft op 31 januari 2011 om 20:14

  Een eerbetoon aan groot sportman,schitterende postzegel

 • adri coomans op 22 juni 2011 om 23:51

  Geachte redactie,

  Als nicht van peter post wil ik graag de postzegels bestellen.
  Kan dit?

  Groet Adri Coomans.

 • marjan versteyne op 23 juni 2011 om 10:51

  Hallo Adri,

  N.a.v. een mail van Jan van Tellingen hoorde ik dat je interesse hebt in de zegels van Peter Post i.m. .Als Jan niet genoeg zegels voor je hebt, heb ik nog 5 losse. Wil je een of meerde vellen voor 10 euro per stuk, kan ik daar ook nog wel aan komen.

  mvg,
  Marjan Versteyne

  P.s. Ik heb ook hele mooie zegels van de tour de france zowel op marktplaats als in de webwinkel adres: http://www.everyoneweb.com/marjanpostzegels

 • Jan van Tellingen op 23 juni 2011 om 11:09

  Beste Adri, Ik heb je zojuist een mailtje gezonden met informatie. Ook dat Marjan mij er indertijd over vertelde dat de zegel “in de maak” was en ervoor heeft gezorgd dat er speciaal voor mij een fiets(je) op aangebracht is. Ik zie je reactie op mijn mail graag tegemoet

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)