Koeieneren! - Postzegelblog

Koeieneren!

0

Edward Jenner (1749 – 1823) was een Engelse plattelandsarts die het moderne vaccin tegen pokken ontwikkelde. Hij had bemerkt, en dat alleen al is een Nobelprijs waard, dat lieden op het platteland die koeien melkten en zo in aanraking kwamen met koeienpokken, niet besmet konden worden met mensenpokken.

Een verschrikkelijke vorm van deze ziekte die voor vele duizenden zieken en doden zorgden in de steden van die tijd. Hij beredeneerde, dat wanneer het contact met koeienpokken er voor zorgde dat mensen niet meer besmet konden worden, je ervoor moest zorgen dat ze hiermee besmet werden. Dus ging hij met de etter van koeienpokken, in de vorm van een koe met pokken, langs de huizen en kraste de bewoners op verzoek wat koeienpokken etter op de arm. Daar verscheen dan een ‘pok’ die er naar verloop van tijd weer verdween. Daarna konden deze mensen niet meer besmet worden met mensenpokken.

Omdat het woord ‘Vacca’ in het Latijn koe betekent, ontstond daaruit het begrip ‘Vaccinatie’ wat dus letterlijk ‘Koeioneren’ betekent. Dit was een geweldig resultaat en het werd al vlug op grote schaal toegepast. Op 26 augustus 1807 werd de verplichte vaccinatie geïntroduceerd in Beieren in ’s werelds eerste land. De door de World Health Organisatie wereldwijde vaccinatie tegen pokken eindigde 1967 in West-Duitsland en in Oostenrijk eindigde de voorgeschreven, verplichte vaccinatie in 1981. De ziekte is officieel uitgebannen en de WHO heeft een beloning van 10.000 pond uitgeloofd voor diegene die nu nog een origineel pokken geval kan aanbrengen. Vaccinatie word het meest uitgevoerd met een vaccinatie pistool of lancet op de bovenarm, waar op de krasplek door de opzettelijke besmetting meestal een puistje ontstaat. Hieruit ontstaat uiteindelijk een ronde inspringende entingslitteken, die je bij veel gevaccineerde mensen ziet. In sommige landen was het in tijden van verplichte toegang noodzakelijk om het vaccinatie litteken te laten zien.

De vaccinatie activeert ons afweersysteem om besmettingen te onschadelijk te maken. Veel wetenschappers hebben op deze manier mogelijkheden ontdekt om de mensheid bedreigende ziektes te bedwingen. Voor wat de pokken betreft: sinds de laatste gevallen in 1977 in Somalië zijn er geen nieuwe gevallen van pokken verschenen. Door een consistent vaccinatie- en controleprogramma van de WHO en andere gezondheidsorganisaties werd bereikt dat de WHO in 1980 de wereld pokkenvrij verklaarde.


Sinds de jaren 80 is de pokken enting niet meer verplicht als je naar bepaalde gebieden gaat. Bij de jongeren zul je dus dat litteken niet meer aantreffen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Oostenrijk NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)