Verloren plaatsnamen: Kapel in 't Zand - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Kapel in ’t Zand

0

Als nu wordt gezocht naar de plaats Kapel in ’t Zand, dan zal men niet veel verder komen dan Roermond. En dan ziet men een mooie kerk aan de Kapellerlaan met daarbij een van de oudste begraafplaatsen in Nederland. Ingericht vanaf 1785 met 47 grafkelders en een unieke flora. Maar in 1919 was Kapel in ’t Zand nog een zelfstandig dorp. Op 1 januari 1920 werd hier een hulppostkantoor opgericht en de kantoorhouder kreeg de beschikking over een dagtekeningstempel.

Al op 30 november 1923 werd dit hulppostkantoor opgeheven en vervangen door een poststation. De stationhouder mocht wel post aannemen, maar de postzegels mocht hij niet stempelen. Dat werd gedaan op het hoofdpostkantoor te Roermond. Na enkele jaren zonder dagtekeningstempel te hebben gedaan werd het stempel echter weer teruggegeven.

 

Intussen was het dorp Kapel in ’t Zand opgeslokt door uitbreidingen van Roermond en werd het poststation opgeheven. Dat was op 1 april 1960. De postdienst werd overgenomen door een stadspostagentschap met de benaming Roermond-Kapel in ’t Zand.

Maar ook die benaming verdween, toen het postagentschap op 1 mei 1973 verhuisde naar een nieuw adres aan de Heinsbergerweg, het verlengde van de Kapellerlaan. Zo verdween de plaatsnaam Kapel in ’t Zand, alleen de kapel zelf herinnert nog aan de oude tijd. En de post? Aan de Kapellerlaan is een etablissement gevestigd met de naam Café De Post. Hier kan men op een terrasje (bij goed weer) mijmeren over verdwenen plaatsnamen. Zo zijn heel wat dorpskernen verdwenen en opgenomen in stadsuitbreidingen. Ook bij u in de buurt?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)