Duphar, zijn het wel of geen postzegels? - Postzegelblog

Duphar, zijn het wel of geen postzegels?

9

duphar-kat-2b-816-190.jpgIn Zuid Arabië ligt een klein gebied bij Hadramaut met de naam Duphar of Zufar. Het behoort tot het Sultanaat van Muscat en Oman zoals de naam was vóór 8 augustus 1970. Tijdens de regering van Sultan Sa’id bin Taimur (1932-1970) had Duphar een grote mate van zelfbestuur.

De vertegenwoordiger voor Oman voor wat betreft de productie en distributie van postzegels, Youssef Salim Tadros uit Beiroet (hij noemde zich adviseur voor de Postdienst van Oman), kwam met het idee, om voor Duphar ‘eigen’ postzegels uit te geven.

duphar-kat-3b-815-150p.jpgDat was eerder gebeurd voor Ajman met uitgiften van Manama en voor Sharjah van Khor Fakkan. Duphar was een vergelijkbare provincie in Oman, dus dat plan moest lukken. Bij toeval kwam de provincie in opstand tegen de sultan van Oman zodat een bevrijdingsregering ontstond, de Duphar Liberation Front. Voor Tadros reden te meer om spoed achter de uitgifte van ‘eigen’ postzegels te zetten. Hij werd daarbij geholpen door berichten die in de pers verschenen, dat de rebellie van Duphar en de State of Oman was geslaagd, waardoor een eigen staat kon ontstaan. De postzegels die daarop verschenen van Duphar en de State of Oman, werden zelfs in de officiële postzegelcatalogi opgenomen. En de verzamelaar was best bereid de mooie plaatjes aan te schaffen.

Maar de rebellie eindigde zonder overname van de regering en Sultan Qaboos bin Sa’id volgde zijn vader Sa’id bin Taimur op. Dat was op 23 juli 1970. Het sultanaat Oman sloot zich aan bij de Arabische Post Unie op 29 september 1971 en werd lid van de Verenigde Naties op 1 juli 1971. Kort daarop, op 7 oktober 1971, werd Oman lid van de Wereld Post Vereniging (UPU). Nadat Oman lid was geworden van de Arabische Post Unie werden poststukken, gefrankeerd met postzegels van Duphar, geweigerd. Jordanië was het eerste land die deze maatregel nam. Maar Syrië accepteerde de poststukken met de Duphar zegels nog wel tot juni 1972. Daarmee werd Tadros geholpen.

duphar-rw-1r-817-190.jpg   duphar-rw-1b-818-190.jpg

Inmiddels waren diverse series postzegels verschenen. Doordat in juni 1972 het plan van Tadros in duigen viel, zijn geen nieuwe zegels meer verschenen van Duphar en de State of Oman. Toch zijn via de handelaren nog vele duizenden series van na juni 1972 verkocht aan argeloze verzamelaars. Deze zegels kunnen niet worden beschouwd als postzegels; ze zijn nimmer aangemeld bij de UPU. Maar poststukken, die zijn gefrankeerd met zegels, uitgegeven tussen 15 april 1972 en 9 juni 1972 hebben wel een postale geschiedkundige waarde, ook al zijn ze uitgegeven via een agentschap. Ze hebben hun bestemming via officiële postale wegen bereikt. En daarmee hun eigen verhaal gemaakt.

duphar-rw-2b-813-150p.jpg  duphar-rw-5b-814-150p.jpg

Wat gebeurde er met Tadros? Zijn handel werd overgenomen door Clive H. Feigenbaum te Londen die rustig door bleef gaan met het uitgeven van ‘postzegels’ van Duphar. Hij richtte daartoe de ‘Duphar Philatelic Agency’ op, een van zijn vele maatschappijen. Hij had de officiële serie laten drukken die uitgegeven werd op 15 april 1972 en die werd erkend tot 9 juni 1972. Maar echt gebruikt zijn ze héél zeldzaam!

duphar-vl-2b-820-190p.jpg  duphar-vl-3b-819-190.jpg

Heeft u ook postzegels van landen met vreemde namen? Zoals Nagaland (eerder genoemd bij A’z’ad Hind), Staffa, Lundy, Davaar Island en dergelijke? Geef het eens door! Misschien is er ook een mooi verhaal over te vertellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (9) Schrijf een reactie

  • Cees Janssen op 23 augustus 2007 om 11:14

   Nog even dit: de naam is formeel Dhufar. Dus Duphar is niet juist!

  • P.Geerts op 23 augustus 2007 om 11:56

   Nee het zijn geen postzegels,
   ze worden met duizende aan geboden,
   met voor af stempeling
   weg met die rommel.

  • toon op 23 augustus 2007 om 13:42

   Ik heb albums vol met “postzegels” van fantasielanden en Arabische Roofstaten. Heb ik trouwens nooit gekocht, want dat die ik in principe niet meer, maar gekregen. Wel leuk om te bestuderen bijvoorbeels samen met het boekje “ongewenste uitgiften” van JFN.
   Een apart gebied is ook de “locale uitgiftes” van een plaatselijke postorganisatie die aansluit op een erkend netwerk. Bekend voorbeeld daarvan is Lundy. Klik op mijn naam voor meer bijzonderheden.

  • Dolores op 23 augustus 2007 om 15:51

   Wat is de republiek Khmere?? Heeft geloof ik met Cambodja? of Thailand? te maken. Postzegels uit 1971.

  • Dolores op 24 augustus 2007 om 00:50

   Aha, Cambodja 1970-1975.

  • sandra op 10 september 2007 om 17:02

   weet er misschien iemand waar postzegels uit ruanda-urundi, dahomey,magalasy en haute volta vandaan komen? ik heb geen idee waar het ligt en kan het nergens vinden…

  • toon op 10 september 2007 om 18:45

   beste Sandra, als je nou die landsnamen eens een voor een in de Google zoekmachine invoert, krijg je een antwoord!

  • Nancy op 27 november 2007 om 07:40

   Beste vrienden,weet iemand dee geschiedenis van Stroma.

   Alvast bedankt

  • Paula Brekeveld-Silvius op 29 oktober 2013 om 09:19

   zegels van Staffa(Schotland?)Dhufar:Munich 72 en Lundy en Nagaland heb ik ook.
   Ik heb ook tientallen zegels die voor mij onbekend zijn.
   Kunt u ze voor mij benoemen als ik ze op een of andere manier ze u toezend?

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)