Zilveren zegel Oranjeleeuwinnen 2017 en andere zilveren zegels - Postzegelblog

Zilveren zegel Oranjeleeuwinnen 2017 en andere zilveren zegels

2

PostNL viert het kampioenschap van de Oranjeleeuwinnen met een puur zilveren postzegel met daarop een zwart-wit afbeelding van een vechtlustige leeuw, een voetbal en het woord ‘kampioen’. Deze speciale uitgifte verbeeldt de geweldige prestatie van de ontembare voetbalvrouwen. PostNL heeft slechts bij enkele eerdere speciale gebeurtenissen een zilveren postzegel *) uitgebracht.

Zilveren zegel Oranjeleeuwinnen 2017

Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

Succes voetbalvrouwen op postzegel

“Nederland is de afgelopen weken nog meer van onze ontembare leeuwinnen gaan houden. Dit komt natuurlijk allereerst door hun unieke prestatie. Daarbij heeft de EK-vrouwenploeg voortdurend haar gedrevenheid en enthousiasme getoond. We hebben genoten van hun spel. De puur zilveren postzegel onderstreept onze trots”, aldus Stephan van Eijnden, commercieel directeur Mail Nederland.

Verkrijgbaarheid

In opdracht van PostNL heeft de Koninklijke Nederlandse Munt deze puur zilveren postzegel geproduceerd (flinter dun laagje zilver met een dikte van ongeveer 0,4 mm).

Foto’s: Koninklijke Nederlandse Munt

Deze postzegel (in een luxe bewaarverpakking) kost 25,00 euro en is in een beperkte oplage van 2300 exemplaren geproduceerd. Met de waardeaanduiding ‘Aangetekend’ kan deze postzegel voor aangetekende post als functioneel frankeermiddel gebruikt worden.
De postzegel is niet overal verkrijgbaar; bestelling via www.postnl.nl/Kampioen is de enige mogelijkheid de postzegel te ontvangen.

PostNL-reactie op Postzegelblog-reacties

Alleen al naar aanleiding van het postzegelblog-artikel Zilveren postzegels Oranjeleeuwinnen kampioen van 7 augustus zijn in twee dagen maar liefst17 afkeurende reacties geplaatst.
Vanwaar deze emotioneel geladen kritiek? Kan, wil en/of durft de filatelist niet onvoorbereid selectief te werk gaan? Moet hij zijn verzameling voortzetten met een ontbrekende emissie of wil hij dat niet? Overvalt zo’n beslissing hem? Is hij het hem vertrouwde en veilige overzicht en de voorspelbare grip/regie (even) kwijt? **)

Op dinsdag 8 augustus om 11.25 uur regeerde PostNL alvast op de vlotte reacties met onderstaande tekst.

 1. Op de groslijst (ranking) met onderwerpen voor 2017 heeft destijds EK Vrouwenvoetbal te laag gescoord om uiteindelijk op een officieel vel te komen.
 2. Direct inspelen op de actualiteit is voor ons een belangrijke reden geweest om hier een postzegel voor te maken. Als we hem niet hadden uitgegeven, was het “een gemiste kans”.
 3. We geven alleen bij heel speciale momenten een zilveren postzegel uit, dit leek ons zo’n uniek moment. Mooier wat ons betreft dan een vel met portretten.
 4. En voor een zilveren postzegel waren er al restricties vanuit de KNVB, UEFA en Spelersraad, laat staan voor een vel met portretten van de dames. Dat had zoveel tijd in beslag genomen dat de uitgifte als mosterd na de maaltijd was gekomen.
 5. Een aantal postzegels geven we natuurlijk ook uit voor niet-verzamelaars van postzegels. Een voorbeeld zijn de postzegels voor Speciale Momenten. Maar ook deze postzegel. Een symbool, aandenken voor de trots die we als land toch mogen hebben bij deze overwinning. Op deze manier weten we ook elke keer weer nieuwe mensen voor postzegels te interesseren.

*)
Eerder door PostNL uitgegeven zilveren postzegels is die van de inhuldiging van Willem-Alexander en Cruyff, een jaar na zijn overlijden uitgegeven.

**)
Hierbij denk ik ook aan de koppelverkoop van de Nederlandse en Luxemburgse Multilaterale postzegels. Zie de 9 reacties op het artikel ‘Uitgifte Multilaterale Hertogpost’ van 10 augustus.

Nederlandse sporten

De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) geeft op eigen initiatief in samenwerking met Koninklijke PostNL vanaf januari 2017 iedere maand een Zilveren Zegel uit: “Deze exclusieve collectie biedt een kijkje in de wereld van gedenkwaardige Nederlandse sportmomenten, vereeuwigd op twaalf Puur Zilveren Postzegels.”

Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

De overeenkomst tussen deze Munt-uitgave en die van PostNL heeft mij ertoe gebracht er enige aandacht aan te besteden. Iedere zilveren postzegelreplica-in-kleur wordt in een kunststofverpakking op een creditcard-uitvoering uitgegeven.

De kleur van het reflecterende zilver op de postzegelafbeelding komt op de foto grijs over. Op de Elfstedenpostzegel bijvoorbeeld is het grijskleurige ijs op de foto in werkelijkheid dus het doorschijnende zilver. Dezelfde kleuruitvoering geldt ook voor de zonnebril.
Op de achterzijde van de creditcard staat informatie over de zilveren postzegel o.a. gewicht 1,2 gram. Op een apart bijgevoegd kaartje staat op voor- en achterkant o.a. een foto van de echte postzegel en een beschrijving van zegelafbeelding.
De totale oplage omvat 1000 complete collecties.

Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

In een begeleidend schrijven staat o.a. dat ons land rijk is aan historie en een veelbelovende toekomst heeft als het gaat om sport. Deze collectie van 12 zilveren postzegels is “de allereerste collectie in het teken van sport en wel in de vorm van Puur Zilveren Postzegels.” Tussen de regels door zou men hieruit kunnen opmaken dat er volgend jaar bij KNM een vervolgeditie in de planning zit.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 2,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Lauri Peper op 20 augustus 2017 om 08:46

  * en Marco Borsato 25 jaar in het vak, zie: -postnl/pers-nieuws/nieuws/2015/maart/marco-borsato-ontvangt-eigen-zilveren-postzegel.html

 • Gerrit op 20 augustus 2017 om 21:36

  Waar het om gaat is dat deze zegel 25 euro kost en niet gewoon de waarde Aangetekend. Ook is de zegel niet normaal verkrijgbaar aan het loket.
  Pure geldklopperij dus.
  Oké, je hoeft de zegel niet te kopen. Dit valt niet meer onder Filatelie. Het is puur maakwerk. PostNL had net zo goed een bedrukte mok kunnen uitgeven. Je koopt het en het gaat de kast in.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)