Verloren plaatsnamen: Abdissenbosch - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Abdissenbosch

4

Een postkantoor dat geen lang leven beschoren is geweest, is Abdissenbosch. In dit kerkdorp, behorende tot de gemeente Ubach over Worms, werd op 15 maart 1971 een plattelandspostagentschap gevestigd. Dit agentschap behoorde tot het ressort van het postkantoor Heerlen. Waar kwam de naam Abdissenbosch vandaan? Het bosachtige gebied waar het dorp in lag was waarschijnlijk eigendom van de Abdis van Thorn. Een gedeelte van het bos bestaat nog: de Brunssummerheide. Een mooi natuurgebied van 600 ha groot in beheer door de Vereniging Natuurmonumenten.

Het agentschap werd als volgt aangekondigd:
Mededelingen No 9 van 2 maart 1971: Kantoren, Vestiging enz.
Op 15 maart 1971 wordt te Abdissenbosch een plattelandspostagentschap gevestigd, dat voor de postdienst zal ressorteren onder het postkantoor Heerlen.

 

Een rubber kantoornaamstempel werd besteld op 4 november 1970 bij een stempelmaker in Den Haag en een stalen dagtekeningstempel bij de fa. Braungardt in Duitsland. Het rubber stempel werd afgeleverd op 26 november 1970 en het stalen stempel op 10 februari 1971. Beide stempels werden op 15 maart 1971 in gebruik genomen.

Maar al in 1973 werd door het gemeentebestuur van Ubach over Worms besloten om het kerkdorp Abdissenbosch, met de twee andere kerkdorpen Lauradorp en Rimburg, voortaan als agglomeratie te ‘bestempelen’ onder één naam: Ubach over Worms. Dit werd bekendgemaakt als volgt:
Het plattelandspostagentschap te Abdissenbosch is op 17 december 1973 opgeheven en vervangen door het plattelandspostagentschap Ubach over Worms-Bernadettelaan.

Hoe zat het met Lauradorp en Rimburg? In Lauradorp was geen postvestiging te vinden. Maar in Rimburg wel. Daar was al een poststation gevestigd vanaf 1931:
Mededeelingen No 8569S van 5 augustus 1931: Met ingang van 1 Augustus 1931 werd, in vereeniging met het bestaande telegraaf- en telefoonstation, een station voor den postdienst gevestigd te Rimburg. In de bestelling ter plaatse wordt voorzien van het hulpkantoor Waubach uit.

 

De stationhouder van Rimburg kreeg pas enkele jaren later een dagtekeningstempel. Het stempel was vervaardigd door de Rijks Munt in Utrecht en opgeleverd op 6 juli 1936 en verstrekt op 13 juli 1936. Dit stempel werd vervangen door een nieuw stempel op 21 juli 1969. Ook een stempel van de fa. Braungardt. Dit stempel werd vernietigd op 14 juli 1975.
De benaming van het poststation Rimburg werd ook aangepast. Het heette daarna Ubach over Worms-Brugstraat… Maar hebben de bewoners van Abdissenbosch en Rimburg hun plaatsnaam in de spreektaal ook aangepast?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 2 februari 2011 om 17:50

  Abdissenbosch, Ubach over Worms, Lauradorp en Rimburg liggen deze plaatsen ook allemaal in Nederland? Mijn aardrijkskundeleraar was daar vroeger volgens ook niet van op de hoogte, want ik heb hem er niet over gehoord. Kunnen we deze plaatsen niet afstoten naar België? Leuk om via de filatelie toch weer wat plaatsenkennis op te doen. Doorgaan Cees!

 • Albert Haan op 8 februari 2011 om 13:40

  Willem, kom eens op vakantie in Limburg, en zoek het niet zo ver als in verwegganistan.
  Dan kom je al deze prachtige plaatsnamen tegen.
  Zoals Kaalheide, Spekholzerheide, Heulust, Gracht, Terwinselen,Hopel, Vink, Chevremont, Bleijerheide, Holz, effin te veel om op tenoemen. Oh ja een leuk Hotel: Abdij Rolduc, waar de eerste brievenbus van Kerkrade heeft gestaan.
  Gids? laat mij het weten……

 • willem hogendoorn op 8 februari 2011 om 16:53

  Albert, ik moet mijn topografische kennis toch gaan opvijzelen. Deze namen zeggen mij niets. Maastricht, Valkenburg, Heerlen en dan houdt het echt op. O ja, Abdij Rolduc ben ik een keer geweest tijdens een bondsdag. Was inderdaad de moeite waard. Ik houd je aanbod in gedachte.

 • Ramon Eichstaedt op 28 oktober 2022 om 10:36

  Ik gok zo dat elke provincie van deze plaatsnaam-pareltjes heeft.

  Hierbij een paar uit de “mijne”

  Numero 13, Elektra, Kleine Huisjes, De Bombay, Denemarken, Doorsnee, De Jammer, De Poffert, Polen, Egypte, Gaarkeuken.

  Ik vergeet vast nog een paar.

  Misschien leuk om te zien welke pareltjes er in andere provincies te vinden zijn.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)