Zwartdruk? Blauwdruk? Wat doen we ermee? - Postzegelblog

Zwartdruk? Blauwdruk? Wat doen we ermee?

29

blauwdruk-nvph-51.jpgBij de aankoop van de van de 500ste eerstedagenvelop, op 1 juni 2004, werden we verrast met een reproductie van de eerste Nederlandse postzegel van 1852. Sindsdien zijn de zogenoemde blauwdrukken opgenomen in de latere jaargangen van de Speciale Catalogus van de NVPH. Als toelichting is niet veel vermeld: De blauwdruk wordt uitgegeven door de NVPH. Het zijn gelimiteerde uitgaven waarbij telkens een bekende postzegel van Nederland uit verleden afgebeeld zal worden.

blauwdruk-nvph-5.jpg

In het jaar 2007 was het al nummer 5 die als blauwdruk aan de collectie van de verzamelaar kon worden toegevoegd, met een reproductie van de postzegel van ½ cent uitgegeven in 1907. Een nieuw fenomeen?

Andere landen hebben eenzelfde soort uitgiften, maar dan zwartdrukken genoemd. Zoals de voormalige DDR met als voorbeeld een blokje uit 1977 ter gelegenheid van een internationale postzegeltentoonstelling.

zwartdruk-ddr-a.jpgzwartdruk-ddr-b.jpg
De frankeerwaarde en de bijslag in het blokje zijn op de zwartdruk door zwarte strepen ‘ongeldig’ gemaakt voor de frankering. De zegel in het blokje is niet van een perforatie voorzien.

zwartdruk-ddr-755.jpg

Ook in 1978 werd een zwartdruk uitgebracht, eveneens met zegels waarvan de waarde was doorgehaald, maar nu had men een zeer lichtgroene achtergrondkleur toegevoegd.

Onze zuiderburen kennen het fenomeen zwartdruk ook. En wel op verschillende manieren. Net als de DDR als zegel in zwart gereproduceerd op een velletje papier. Enkele voorbeelden zijn genomen uit het jaar 2001. Hier werd de frankeerwaarde niet doorgehaald met zwarte strepen, maar in een hoek van de zegel op het velletje voorzien van een namaak stempel. In de vorm van het logo van De Post.

zwartdruk-belgie-2001-a.jpg

In drie talen wordt aangegeven dat uit uitgifte is gerealiseerd door het Belgische postbedrijf.

Maar ook zonder tekst zien we de namaak stempels. Zoals op de zwartdruk van de postzegel met een afbeelding van een dinosaurus.

zwartdruk-belgie-2001-b.jpgbelgie-2001-zegel.jpg
In het ‘stempel’ prijkt alleen het logo van De Post.

Een andere manier van het produceren van een zwartdruk was, door deze op te nemen in de bureauagenda die werd uitgegeven door de Belgische Post. Als voorbeeld een reproductie van de zegel uit 1986: Jaar van het Bier.

zwartdruk-belgie-1986-b.jpg belgie-1986-zegel.jpg

De zwartdruk van de zegel was opgenomen op een bladzijde die door middel van een perforatie kon worden uitgescheurd. En ook deze zegel was voorzien van een ‘stempel’ met daarin het logo van de Belgische Post.

zwartdruk-belgie-1986-a.jpg

Erboven was op het velletje de een toelichtende tekst opgenomen:

zwartdruk-belgie-1986-c.jpg

En zo zijn er meer postadministraties die zwartdrukken hebben uitgegeven, zoals Oostenrijk.

Maar welke status hebben deze zwartdrukken? Zijn ze verzamelwaardig en behoren ze in een collectie te worden opgenomen? En de blauwdrukken van de NVPH? Wat is uw mening?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (29) Schrijf een reactie

  • Filajunkie op 22 september 2008 om 07:24

   Ik heb de eerste in mijn verzameling verwerkt omdat die wel aansloot bij het onderwerp wat ik verzamel. Maar de rest heb ik geruild met een liefhebber tegen ander materiaal. Maar ik ga ze niet specifiek aanschaffen. Grote onzin om geld uit te geven aan imitaties die werkelijk niets met het proces (vanaf het ontwerp t/m gebruik) van de postzegel te maken hebben. Laten ze bij de NVPH eerst maar eens nadenken over wat echt met filatelie te maken heeft dan deze onzin erin te vermelden in hun eigen fabricage, de speciaal catalogus.

  • Rein op 22 september 2008 om 07:42

   Soms hebben deze plaatjes iets gemeen met de oorspronkelijke uitgaven en wel dat de Postadministratie ze in omloop brengt [Oostenrijk] en/of dat ze gedrukt zijn in dzelfde drukkerij als de oorspronkelijke in hetzelfde drukprocede.

   In het geval van de NVPH is niets van wat hierboven staat aan de orde. Iedere particulier kan zo’n plaatje laten drukken vooropgesteld dat er toestemming is gegeven als er rechthebbenden zijn. Hier al verlopen?

   In ieder geval is dit filatelistisch gezien je reinste flauwekul en hoort dan ook niet in een postzegelverzameling thuis.

   Of we gaan ook al de plaatjes/knipsels uit de catalogi van de NVPH resp. die van veilinghuizen uitknippen en opnemen. En vergeet de folders van TNT zelf niet of we printen het postzegeblog uit in kleur….

  • aadb op 22 september 2008 om 12:45

   Ja iets nieuws bedenken is niet zo makkelijk ,als het aan bovenstaande (heren) zou liggen zittten we nu nog met alleen de nrs 1-2-3 .

  • JHA op 22 september 2008 om 14:13

   De eerste Nederlandse Zwartdruk was opgenomen in de Catalogus van de Amphilex 1967 tentoonstelling. Alle Zwartdrukken waren genummerd! De afdrukkleur was Zwart-Wit. Dat is, uiteraard, niet doorgedrongen in de Speciale Catalogus van de NVPH.

  • O J Kwats op 22 september 2008 om 14:19

   @AADB nrs. 1-2-3 kunnen òòk gewoon bij ’t oud papier!!!!

  • JHA op 22 september 2008 om 14:29

   Het is natuurlijk de Amphilex 1977 tentoonstelling.

  • Rein op 22 september 2008 om 14:54

   @Aad

   Heb je niet genoeg aan het nieuws dat onze TaNTePos voor ons bedenkt???

   Bovenstaande heer doet je de gratis suggestie om je eigen winkel-reclame ook in het blauw te laten drukken….

   Wel eerst eens met heren van de NVPH overleggen of je geen inbreuk pleegt op hun intellectuele eigendom zijnde de blauwe zegels…

  • aad b op 22 september 2008 om 15:20

   Rein@ ik vraag mij wel eens af hoe u het zou willen ,want daar lees ik nooit wat over ,probeer op een moderne manier eens je hobby te promoten naar de jeugd toe ,ik ben benieuwd evenals naar de prijslijst / catalogus met reele prijzen .(lol).

  • Rein op 22 september 2008 om 15:51

   @aad

   blauwdrukken promoten de filatelie???? bij de jeugd???

   het beste idee van de afgelopen jaren is dat van de persoonlijke postzegels: voor iedereen toegankelijk met of zonder modem of USB-stick

   Leve TNTPost en de marketeers achter ze die dat bedacht hebben (niet zo origineel overigens want in Australia en Canada deden ze ook iets dergelijks, maar toch!)

   En laat nu toch mooi de georganiseerde filatelie [handel en koninklijke] daar mordicus tegen zijn!!!!

  • Cees op 22 september 2008 om 16:45

   Helemaal eens met war Rein hierover schrijt. Al dat maakwerk weg er mee.

  • aad b op 22 september 2008 om 18:34

   Rein@ ingaan op berichten is niet zo makkelijk,schrijf ik ergens dat een blauwdruk iets promoot ,het is een kadootje van de nvph ,wat niemand hoeft te verzamelen ,zo simpel is het .Wel schrijf ik om zelf ergens mee te komen om de jeugd binnen te halen ,maar de enige reaktie is je verschuilen achter wat TNT doet .De persoonlijke zegels wat je er ook van vind is een mooie promotie ,die de euro,s uit de mensen hun zakt haald waar je zo op tegen bent (omdat het zo duur wordt op deze manier)Ik begrijp je dus helemaal niet meer ,geef dan maar 1 keer(bos/balkende) aan hoe het wel moet incl de prijslijst/catalogus met reele prijzen (ha ha)

  • Stewie op 22 september 2008 om 18:45

   Een blauwdruk is een geschenk. Gratis dus! En laat het gratis blijven. Dus geen catalogusnotering! Zelfs aan iets dat ze gratis weggeven proberen de NVPH handelaren nog wat te verdienen!

  • aad b op 22 september 2008 om 19:01

   Stewie@ gewoon niet kopen dat ding en je informatie ergens anders vandaan halen bijv bij Rein .Aan gratis is weinig te verdienen .Heb je trouwens al een nieuwe nvph aangeschaft en de volle prijs betaald ?

  • Emilio op 22 september 2008 om 19:20

   @Aad B,
   Dat heb ik wel gedaan (zie ook mijn recente Filadorado bijdragen), maar nav jouw reactie bedenk ik mij nu dat ik ‘m natuurlijk ook met een leuke korting bij jou had kunnen kopen, of niet? En heb jij dan ter compensatie de inbegrepen blauwdruk gelicht … :-)geintje!

   Even serieus … het (on)ding is gratis dus ik vind dat we niet moeten zeuren. We beslissen immers zelf wat te verzamelen, toch, ongeacht enige notering? Of laten we ons allemaal stiekem toch leiden door de mooie NVPH prijslijst?

  • aad b op 22 september 2008 om 19:24

   Emilio Bravo

  • Stewie op 22 september 2008 om 19:37

   @ Aad B
   Ik heb niet de nieuwe NVPH catalogus aangeschaft en ik ga dat ook niet doen. Ik heb die van 2007 twee jaar geleden gekocht (19,80!) en ik heb die bijna nog nooit gebruikt.

  • Emilio op 22 september 2008 om 19:37

   Dank dank … en dan nu gauw weer naar Filadorado voor een reactie aldaar :-)

  • Rein op 22 september 2008 om 19:58

   @aad

   Dat mensen geld voor hun de filatelie over hebben is OK, mag ook best heel veel zijn als ze maar weten wat ze in huis halen. Blauwdrukken van de NVPH is net zo iets als gekleurde stickers halen uit de Bruna of de HEMA. Plak het op je fiets of zo…. Als dat dan ook zo duidelijk werd gezegd bij aankoop van de S.C.!? Trouwens begrijp ik goed dat bij jou niet de volle prijs hoeft te worden betaald?

   Of lees ik jouw bijdragen voor de zoveelste keer met de verkeerde bril op??

  • willem hogendoorn op 22 september 2008 om 21:25

   De blauwdrukken van de NVPH hebben niets, maar dan ook niets met filatelie te maken. Met de zwartdrukken van Oostenrijk ligt dit iets genuanceerder. De Oostenrijkse PTT heeft gedurende een periode als aankondiging van een uitgifte, voor de pers de zogenaamde zwartdrukken uitgegeven. Deze zegels werden verstrekt aan de pers om hen alvast een indruk van de komende uitgifte te geven, alleen in zwartdruk. De zegels, voorzien van gom, werden gedrukt op dezelfde persen als de officiële zegels (in kleur) gedrukt werden. Het betreft dus een soort “monster”. Je ziet ook “pers-uitgifte” met gekleurde zegels met de opdruk “monster” of “specimen”. Is dit filatelistisch? Ik denk dat als je hem opneemt in een wedstrijdtentoonstelling, een jurylid kan zeggen: “niet goed, want deze zegel is niet geldig om op een brief te plakken” (en daarvoor had Sir Roland Hill dit stukje papier oorspronkelijk uitgevonden). Als verzamelaar vind ik het persoonlijk wel leuk om naast een paar echte zegels ook een paar zwartdrukken, monsters of specimenzegels te hebben.

  • aad b op 22 september 2008 om 21:56

   Rein @inderdaad met de verkeerde bril .Helaas ben ik gebonden aan de zg boekenprijs ,wat inhoud niet onder de vastgestelde prijs verkopen ,een mooie regeling in een vrije markt !!Maar niet getreurt er zit een gratis blauwdruk bij en vorig jaar 4 entree kaarten voor de stamp passion (haha)Hoogendoorn@ Willem graag je mening over de afgekeurde ontwerpen verschenen in zwartdrukken van Belgie filatelistisch of niet ?

  • JHA op 23 september 2008 om 09:53

   Hoe zit het dan met de genummerde Zwartdruk, die is opgenomen in de Aphilex 1977 Catalogus?
   Heeft die iets met Filatelie te maken? Het was, naar ik meen, toentertijd een “opkomende mode” om Zwartdrukken te verzamelen. In Nederland heeft deze mode zich nooit ontwikkeld. Totdat de NVPH enige jaren geleden met de “unieke” Blauwdrukken kwam.
   Verschillende “Handelaren” hadden in 2007 veel ongenuanceerde kritiek op het door TNT Post weggegeven cadeautje in de vorm van een velletje\blokje, bevattende twee Persoonlijke Postzegels. Dit velletje werd in de NVPH Catalogus als vermelding en Foto opgenomen in de catalogus van 2009. Notering blijft achterwege.
   Tja, de “Handel” had natuurlijk geen voorraad van deze blokjes\velletjes. Maar wel van De Blauwdrukken. Vandaar de Catalogusnotering.

  • aadb op 23 september 2008 om 12:03

   JHA Okay wat wil je dan wel een notering , een notering van laten we zeggen 20 euro wie kan ze mij leveren voor pak weg 50% want dat schijnt normaal te zijn in deze kringen.Hoeveel velletjes zijn er gemaakt (vraag het TNT) de boeken blijven gesloten eventuele gebruikte druk techniek (TNT zwijgt) .De voorraad 1-2-3- postfris is natuurlijk in grote aantallen aan wezig bij de handel van daar die hoge prijzen ,wat dan weer in tegenspraak is met zegels uit de jaren 60/70/80/ en verder daar is nog meer van , mag je toch nog hogere prijzen verwachten .Het is dus slap geklets in de filatelistische ruimte

  • JHA op 23 september 2008 om 12:13

   @Aad B
   Dat is nog eens een slap filatelistisch antwoord.
   Een notering van wat? De oplage van de Catalogus Amphilex 1977 is bekend, want de Zwartdrukken zijn genummerd. Waarom geen vermelding?

  • aad b op 23 september 2008 om 13:58

   JHA @Vraag het de mensen die daar voor verantwoordelijk zijn de commissie dus !

  • Rein op 23 september 2008 om 19:04

   @Aad

   Inderdaad, we vragen het de Omissie Commissie – want er ontbreekt hoe langer hoe meer :)

  • Hans Moesbergen op 24 september 2008 om 20:52

   Mijnsinziens is de blauwdruk is niets anders dan een verkooptechniek die voor sommige onder ons zal werken en voor andere niet. In het verleden heeft de NVPH ook echte zegels toegevoegd en dit is gewoon een goedkoper alternatief. Door bijvoeging bij de catalogus en vermelding in de catalogus wordt er een schaarste gecreerd en dus ook een vraag die vervuld kan worden door ieder jaar opnieuw een catalogus te kopen. Is het philalistisch? Het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb ook een aantal proeven in mijn verzameling en die beschouw ik toch als philatelistich gerelateerd ook al zijn ze niet van het gekozen kleur of afbeelding. De blauwdrukken kunnen dezelfde functie vervullen. Het complementeerd je verzameling. Voor mijzelf hoeft het niet en ik zal ook zeker niet ieder jaar een catalogus aanschaffen om ze maar compleet te houden.

   HANS

  • albert Haan op 25 september 2008 om 07:24

   Ik ben blij dat de NVPH deze Blauwdrukken uitgeeft. Waarom? dan hoeven we deze papiertjes niet te verzamelen.
   De NVPH gaat toch niet serieus om met de verzamelaar, zie de catalogus.
   Erger is het als een seieus blad zoals, “Filatelie” dit soort dingen meegeeft aan de abbonees.
   Zie de duitse “Philatelie” die deze dingen al jaren meestuurt als “Jahresausgabe” als zg. nieuwjaarsgeschenk.

  • Filajunkie op 25 september 2008 om 08:59

   @ Hans Moesbergen

   Blauwdrukken kunnen dezelfde functie vervullen als proeven????? Hans blauwdrukken hebben niets maar dan ook niets te maken met het proces van ontwerp naar uit eindelijke postzegels. Een proef heeft als doel om de gewenste resultaten van een postzegel emissie te verkrijgen. Blauw drukken zijn gewoon foto’s die op een zwaardere papiersoort zijn gedrukt. Iedereen kan dit soort dingen maken op hun eigen printer. De blauwdruk heeft uit het oogpunt van ontwerp naar uiteindelijke postzegel dus niets te maken. Je stelling over dat proeven filatelistisch zijn is correct, maar dat blauwdrukken dezelfde funcie kunnen vervullen is een onjuiste aanname omdat deze decenia later gemaakt zijn.

  • Rein op 25 september 2008 om 20:07

   @Cees

   Door verhullend taalgebruik over te nemen cq aan te halen

   “De blauwdruk wordt uitgegeven door de NVPH. Het zijn gelimiteerde uitgaven waarbij telkens een bekende postzegel van Nederland uit verleden afgebeeld zal worden.”

   wordt gesuggereerd dat het om een “uitgave” cq “uitgifte” gaat met alle associatie van “postzegeluitgifte” van dien…

   Ze, de NVPH, hebben slechts een plaatje laten drukken met een copie van een postzegel – mag dat zomaar – en dat als bijlage meegegeven met hun catalogus.

   Het is natuurlijk best geinig om een discussie aan te slingeren in dit forum, maar als doorwinterd filatelist en ex-PTT man, weet je natuurlijk dondersgoed wat de status van dit drukwerk is alsoook van het door anderen verspreid drukwerk.

   Is het dan zinvol zo’n discussie??

   Of is het niet beter om eemn duidelijk standpunt in te nemen met de ontsnappingsclausule dat elk gek zelf moet weten wat hij verzamelt…

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)