André van Duin 60 jaar publiekslieveling - Postzegelblog

André van Duin 60 jaar publiekslieveling

1

André van Duin 60 jaar publiekslieveling - Heel Holland baktHet is op 24 juni precies 60 jaar geleden dat de 17-jarige André van Duin met zijn optreden op de televisie doorbreekt door de talentenjacht ‘Nieuwe Oogst’ te winnen. Op het postzegelvel André van Duin 60 jaar publiekslieveling en op de zes postzegels staan foto’s van momenten uit zijn carrière, waarop André zelf trots is en daardoor ook op de zes postzegels terecht zijn gekomen.

André van Duin 60 jaar publiekslieveling – uitgiftedatum 24 juni 2024

André van Duin 60 jaar publiekslieveling

Emissiegegevens: Sandra Smulders uit Gouda is de grafische ontwerper, oplage 100.000 postzegelvellen met zes verschillende postzegels, eerste dag van uitgifte maandag 24 juni 2024, drukkerij Joh. Enschedé uit Haarlem.

Indeling postzegelvel

 • In de indeling van het postzegelvel zijn de linker- en het rechterhelft 180 graden ten opzichte van elkaar gedraaid. Hetzelfde geldt voor de foto’s op de drie postzegels linksonder en die op de drie rechtsboven.
 • Van de zes foto’s op de postzegels (logisch aantal gezien het 60-jarige jubileum) zijn er drie in kleur en drie in zwart-wit uitgevoerd.
 • Op de velrand linksboven staat een portretfoto van André in kleur aan het begin van zijn carrière en op de velrand rechtsonder staat een recente foto, Ook deze twee foto’s zijn ten opzichte van elkaar 180 graden gedraaid.

Postzegel-afspiegeling bijzondere carrière-aspecten

Op beide verticale stroken postzegels (vroeger – recent) klimt André van Duin letterlijk en figuurlijk op de ladder tree voor tree omhoog in zijn ontwikkeling, prestaties en leven.

1) Talentenjacht ‘Nieuwe Oogst’

André van Duin 60 jaar publiekslieveling - talentenjacht Nieuwe Oogst

Op 24 juni 1964 won Van Duin in de talentenjacht ‘Nieuwe Oogst’ de finale. Hij kreeg een bokaal en een optreden in de Zaterdagavondshow van Willy en Willeke Alberti op 8 augustus 1964. Van Duins bandparodie van het legendarische optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus vormde het voorprogramma. Hiermee brak Van Duin definitief door bij het grote publiek.

2) Animal Crackers

André van Duin 60 jaar publiekslieveling - Animal Crackers

In het eerste seizoen van het tv-programma ‘Animal Crackers’ (vanaf 1988) leidt André zelf de filmpjes in met in zijn armen het aapje Sabientje. In filmbeelden van dieren in dierentuinen monteert Van Duin humoristisch bedoelde stemmen, geluidseffecten of muziek, waarmee hij tevens leden voor het Wereld Natuur Fonds tracht te werven.

3) Dik Voormekaar Show

André van Duin 60 jaar publiekslieveling - Dik Voormekaar Show

In het radio- en tv-programma ‘Dik Voormekaar Show’ (vanaf 1974) treedt André van Duin o.a. op met Ome Joop. Deze naam van het typetje is gebaseerd op de naam van de vader van Ferry de Groot, die door de buurt Ome Joop wordt genoemd en die gauw kwaad wordt.
Toen Ome Joop voor het eerst in het programma optrad en koffie bracht, was hij meteen ook al boos. Bekend liedje van Ome Joop is o.a. Geef mij maar een neut.

4) Heel Holland bakt

André van Duin 60 jaar publiekslieveling - Heel Holland bakt

In het populaire tv-programma ‘Heel Holland bakt’ (vanaf 2016) treedt André van Duin op als presentator en daarmee treedt ook een omslagpunt op in zijn carrière. Hij laat in dit programma met Janny van der Heyden de meer serieuze kant van zichzelf zien. André opent het programma steeds met “Bakkers klaar? Bakken maar!” Tijdens de uitzending met aanmoedigende op- en aanmerkingen wordt door André hier en daar nog wel eens een grapje geplaatst.

5) Toespraak Nationale Dodenherdenking

André van Duin 60 jaar publiekslieveling - Toespraak Nationale Dodenherdenking

André houdt in 2021 een indrukwekkende toespraak op de Dam tijdens Nationale Dodenherdenking, waarin hij zijn dankbaarheid uitspreekt over het feit dat hij in vrijheid kan leven. Ondanks de corona-maatregelen vieren we onze vrijheid: “Ik doe dat wel in de overtuiging dat ik verantwoordelijk ben om die vrijheid van ons door te geven aan de nieuwe generatie. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

6) Thuisstudio

André van Duin 60 jaar publiekslieveling - thuisstudio

Actief in zijn thuisstudio voelt André zich het meest op zijn gemak als hij bezig is beeld en geluid te monteren, of zoals hij dat zelf verwoordt: “Ik piel maar wat.”

Grafische diamantvlakken

Ontwerper Sandra Smulders: “60 jaar is natuurlijk een diamanten jubileum. Vandaar dat ik schuin over het postzegelvel en de postzegels heen diamantvlakken met witte lijnen heb laten lopen (als extra laag). Elke postzegel wordt daardoor in drie of vier vlakken onderverdeeld, wat de postzegels niet alleen onderling met elkaar verbindt, maar ook meer spanning in het beeld brengt.
Met een grijsblauwe diamantschittering heb ik het kleurverloop aan de vlakken toegevoegd.”

Inhoudelijk veelzeggende postzegels

 • Opvallend is de kopstand van de ene rij ten opzichte van de andere rij. Reden? Bij een normale indeling van het postzegelvel zou de ruimte om Van Duins kennen en kunnen van zijn carrière door de jaren heen op de velrand veel te beperkt zijn. Vandaar een draaiing van 180 graden per verticale rij: “Dan is er ruimte zat!”
 • Smulders eert Van Duin per rij met grote portretfoto’s aan de ‘laddertop’. Op beide foto’s kijkt de acteur rustig en serieus de camera in. Door wél en géén kleurgebruik wordt de tegenstelling tussen vroeger en nu zichtbaar. Bij de carrièrestart geeft André écht opmerkelijke kleur aan zijn eerste optreden, terwijl de huidige zwart-wit foto de bezadigde Van Duin toont in dito kleurstelling.
 • Op fenomenaal aantrekkelijke en gevarieerde wijze heeft grafisch ontwerper Sandra Smulders André’s persoonlijke voortgang als (stem)acteur én presentator weten te verbeelden van jong beginnend artiest naar de serieuze persoon, zoals hij nu bekend staat.
  Door met de ‘laddergang’ van André links onderaan met zegelafbeeldingen te beginnen (op beide rijen) wordt letterlijk en figuurlijk ook door Smulders een ongeëvenaarde topprestatie geleverd. Kom er maar op om op ongebruikelijk wijze links onderaan afbeeldingen te beginnen!

Tot slot

Ogenschijnlijk komt dit postzegelvel geheel overeen met de inhoudsloze buitenlandse plaatjespostzegels, maar achter iedere fotografische afbeelding is echter een boodschap verborgen. Iedere afbeelding bezit een dubbele bodem, zoals hierboven is beschreven.
Gelijk veel voorgaande Nederlandse emissies geeft ook dit postzegel veel bijzondere, persoonlijke en kenmerkende achtergrondinfo van / over het postzegelonderwerp, de loopbaan van André van Duin.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • Prins op 25 juni 2024 om 15:14

  Deze keer waren de Van Duin-zegels wel op de digitale eerste dag ook fysiek aan de postbalie te koop.
  Hopelijk een eenmalige vergissing met de verkoopdatum van het onderwaterleven van Bonaire.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)