Tata Steel Chess toernooi in Wijk aan Zee - Postzegelblog

Tata Steel Chess toernooi in Wijk aan Zee

0

In Wijk aan Zee wordt voor de 81e keer het Tata Steel Chess toernooi gehouden. Aanwezig zijn 14 schaakgroot-meesters. Schaakhistorie is in IJmuiden geschreven, want bekende schakers willen heel graag spelen voor dit internationale toernooi. De grootmeesters maken twee uitstapjes om nog iets van Nederland te zien: 5e ronde in de Grote Kerk Alkmaar en 10e ronde in de Pieterskerk Leiden. Is ‘Schaken’  nog steeds een interessant filatelistisch thema voor alleen schakers ?

Waar ligt Wijk aan Zee ?

Hoogovens, Tata Steel en ThyssenKrupp

Het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, en het Duitse industrie-en staalconcern ThyssenKrupp lieten september 2017 weten dat ze al hun staalactiviteiten in Europa samen wilden voegen. Inmiddels is de grootste Europese staaldeal rond. De Europese divisies van TyssenKrupp en Tata Steel hebben daarvoor formeel getekend. Voor de deal beklonken werd zijn er belangrijke afspraken gemaakt over de werkgelegenheid in IJmuiden. In IJmuiden werken er ongeveer 9000 mensen direct bij Tata. Op het terrein van de voormalige Hoogovens werken verder nog tussen de 2000 en 3000 mensen, die in dienst zijn bij andere bedrijven. Dan gaat het om onderhoud en catering. De combinatie gaat Thyssenkrupp Tata Steel heten. Het totale concern heeft bijna 50.000 medewerkers en een omzet van 15 miljard euro.

Industrie en techniek (oktober 1975)

Tata Steel toernooi

Het Tata Steel-toernooi (voluit Tata Steel Chess Tournament) is een schaaktoernooi dat jaarlijks in januari wordt gehouden in het Nederlandse Wijk aan Zee. Het toernooi is vernoemd naar de hoofdsponsor Tata Steel. Het is een van de grootste en sterkste toernooien ter wereld. Tot en met 1999 stond het toernooi bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi en vervolgens tot en met 2010 als het Corus-toernooi.

CD-ROM jubileum editie 60 jaar schaken 1938-1998

Bekende winnaars

Max Euwe won in de jaren 1940, 1942, 1952 en 1958. Max Euwe (1901 – 1981) was een Nederlandse schaker en wiskundeleraar. Hij was wereldkampioen van 1935 tot 1937. Van ongeveer 1920 tot in de jaren vijftig was hij de sterkste Nederlandse schaker.

Uitgave 2001: 100e geboortejaar Max Euwe

Het Tata Steel Chess Tournament is een van de meest prestigieuze evenementen op de internationale schaakkalender. Het “Wimbledon van het schaken” trekt de allerbeste schaakgrootmeesters ter wereld, samen met duizenden amateurspelers, bezoekers van live evenementen en online bezoekers van over de hele wereld. Wereldkampioen Magnus Carlsen is weer van de partij Naast Carlsen doen nog vijf grootmeesters uit de top tien van de wereld mee: Shakhriyar Mamedyarov (3), Ding Liren (4), Anish Giri (5), Vladimir Kramnik (7) en Viswanathan Anand (8).

Drie wereldkampioenen zijn aanwezig: Vladimir Kramnik (RU, 2006-2007), Viswanathan Anand (IND, 2007-2013) en Magnus Carlsen (NO, 2013 – nu). Alle drie grootmeesters te zien in het velletje.

Twee Nederlandse schakers doen ook mee: Anish Giri (5e op wereldranglijst, rating 2783) en Jorden van Foreest (192e op wereldranglijst, rating 2612)

De Republiek der Maldiven bestaat uit 1190 koraaleilanden, verdeeld over 26 atollen. Slechts 200 eilanden zijn bewoond, 88 vormen toeristenoorden. Heeft deze uitgifte te maken met de nauwe banden met India ? Vanaf linksboven zien we met de klok mee Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Anish Giri en Viswanathan Anand.

Tata Steel Chess: https://www.tatasteelchess.com/

Pieterskerk Leiden

De 10e ronde wordt gehouden in de Pieterskerk in Leiden op 23 januari 2019. De Leidse schaakclub Philidor heeft vanwege hun honderdjarig jubileum het initiatief genomen om het Tata Steel Chess Tournament naar Leiden te halen.

Persoonlijke zegels van de Leidsche vereeniging van postzegelverzamelaars: http://lvpv.nl/leiden/

Meer info Pieterskerk: https://www.postzegelblog.nl/2011/06/13/de-sint-pieterskerk-de-oudste-kerk-van-leiden/

Waarom komen we wel vaker in IJmuiden ?

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)