De Zweedse kunstschilder Albin Amelin - Postzegelblog

De Zweedse kunstschilder Albin Amelin

1

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie, gaven vele landen een of meer postzegels uit. De ILO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die zich vooral bezig houdt met arbeidsvraagstukken. De ILO is gevestigd te Genève. Ook Zweden schonk aandacht aan deze verjaardag door twee postzegels uit te geven.

 

Veel landen gebruikten een symbool van de ILO, twee handen die een steeksleutel vasthouden, zoals afgebeeld op de postzegel van Portugal.

 

Maar de Zweedse postdienst gaf de voorkeur aan een afbeelding van een schilderij met een arbeider. De keuze viel op een werk vervaardigd door de Zweedse kunstschilder Albin Amelin. Het toont een arbeider staand voor fabrieksgebouwen in Kungsholmen.

Albin Amelin werd op 25 januari 1902 in Chicago geboren waarnaar zijn Zweedse ouders waren geëmigreerd. Hij groeide daar op maar kwam als jonge man terug naar Zweden. Hij studeerde enkele jaren aan de Technische School, maar ontwikkelde zich als tekenaar en kunstschilder. Hij was daarbij beïnvloed door de werken van Van Gogh, Munch en Kokoschka maar ging verder zijn eigen gang. Hij was een overtuigd communist en dat kwam vaak tot uiting in zijn keuze van sociaal getinte onderwerpen zoals portretten van mijnwerkers en arbeiders. Verder heeft hij vele stillevens vervaardigd met bloemen in vazen, vele tientallen schilderijen. Het zwart-wit portret van Amelin is genomen in 1934 en afkomstig uit het fotoarchief van het Svenska Dagbladet te Stockholm.

De postzegel van 55 öre verscheen op 31 maart 1969 zowel op rol als in een postzegelboekje. De rolzegels waren links en rechts ongetand, de postzegels in het boekje boven en onder ongetand. De postzegel van 70 öre werd uitsluitend op rollen aangemaakt.

In het postzegelboekje waren tien postzegels opgenomen. De gravure voor de postzegels werd vervaardigd door Czesław Słania en het omslag werd getekend door Jan Magnusson. De naam van de fabrieksarbeider op de postzegel is niet bekend. De fabrieken in Kungsholmen zijn al lang verdwenen. Kungsholmen is de naam van een eiland in de stad Stockholm en het bekendste gebouw is het stadhuis. De industrialisatie van het eiland begon op het einde van de 18de en begin 19de eeuw. Zo verrees een katoenfabriek in Hornsberg en een porseleinfabriek in Marieberg. Albin Amelin overleed op 8 februari 1975 in Barrevik ten noorden van Gotenburg. Hij ligt begraven op het kerkhof van Bromma bij Stockholm.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Portugal Verenigde Naties ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • A. Haan op 21 december 2017 om 11:47

    Cees, moet wel erbij vertellen dat de zegel door Czeslaw Slania is geëtst. Deze kunstenaar heeft behalve meer als 1200 zegels ook tientallen bankbiljetten gemaakt voor verschillende landen over de hele wereld.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)