Verloren plaatsnamen: Britswerd - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Britswerd

4

Is de naam Britswerd (of Britswert) in Friesland nu wel of niet verloren? Het is een dorp met een kern van slechts drie straten: de Kleasterdijk, Buorren en Terp. En toch kreeg dit dorp in 1941 een poststation. Het poststation behoorde tot het ressort van het postkantoor Sneek.

 

De stationhouder ontving eerst een naamstempel op 18 juni 1941 daarna een dagtekeningstempel op 3 december 1941. Tot 12 september 1966 gebeurde er maar weinig met dit poststation maar toen werd het tijdelijk gesloten. Waarom? De reden is niet vermeld. Alleen een aantekening op de stempelkaart is vermeld.

Daarnaast is nog een aantekening aangebracht: Opgeheven per 1 april 1967. Dit werd bevestigd in een officiële mededeling van de PTT: Mededelingen No 10 van 9 maart 1967: Kantoren. Vestiging enz. Met ingang van 1 april 1967 wordt het hulppost-, telegraaf- en telefoonkantoor Britswerd opgeheven. De naam Britswerd of Britswert bleef wel gewoon bestaan.

Of op andere wijze in de postale dienstverlening werd voldaan is niet vermeld. Maar heeft het dorp heeft toch een andere naam gekregen: Wiuwerd, Gemeente Baarderadeel. Het gele bord is geplaatst voor het oude plaatsnaambord, bij beide ingangen van de straat met de naam Buorren. Britswert behoorde eerst tot de gemeente Littenseradiel. Maar Wiuwerd of Wiuwert was toch een ander dorp? En dat van die verschillende namen van gemeenten begrijp ik ook niets. Op 1 januari 1984 is de gemeente Baarderadeel samengegaan met de gemeente Hennaarderadeel en werd de gemeente Littenseradeel. Wie helpt me uit de droom?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Prins op 13 april 2011 om 10:40

  De verloren plaatsnamen vind ik een heel interessante rubriek, dank daarvoor aan Cees Janssen.
  Van elke verloren plaatsnaam maak ik een pdf-conversie van de website van Postzegelsblog, om de verloren oorden allemaal bij elkaar te hebben.
  Daarbij valt het mij op dat sommige afbeeldingen niet in de pdf-versie terechtkomen, namelijk de afbeeldingen met bmp-formaat, de jpg’s lukken wel.

  Doe ik iets verkeerd met de pdf-conversie? Wie kan mij helpen?

  Het slepen met de plaatsnaamborden is in de kop van Overijssel een “traditie” met oud en nieuw. Misschien doet Friesland ook mee aan die traditie?

 • reintjedevos op 13 april 2011 om 13:00

  BMP, TIFF, GIF en IMG dat zijn toch geen door Adobe beschermde formaten??

  Je hebt toch wel een licentie van Adobe??? :)

 • Britswert op 13 april 2011 om 17:27

  Het bord Wiuwerd is geplaats tijdens het dorpsfeest van Wieuwerd en Britswert.

 • Hans Kremer op 14 april 2011 om 02:05

  Als je fraaie foto’s van Britswerd wilt zien.\, click dan op:
  http://www.google.com/images?hl=en&q=britswerd&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=li&biw=1011&bih=788

  Er staat o.m. een prachtige foto op van de kerk in de winter.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)