575e postzegelblog: 25ste landstitel PSV - Postzegelblog

575e postzegelblog: 25ste landstitel PSV

0

Voor het eerst sinds 2018 viert PSV weer groot feest: de 25ste landstitel is een feit. De festiviteiten barstten los na de 4-2 overwinning op Sparta in het seizoen 2023 – 2024. Kent u de geschiedenis van PSV? Heeft u zegels van PSV in uw collectie?

PSV

PSV is een Nederlandse profvoetbalclub uit Eindhoven. Deze werd op 31 augustus 1913 opgericht onder de naam Philips Sport Vereniging als sportvereniging van Philips-medewerkers. Op 1 juli 1999 werd PSV NV opgericht en het betaalde voetbal hierin ondergebracht. Van 1984 tot 1 juli 1999 was het betaald voetbal ondergebracht onder de Stichting PSV Voetbal.

Nederland (ca. 1933): PSV Poster zegels (11x).

PSV groeide uit tot een club die behoort tot de traditionele top drie van het Nederlands betaald voetbal. PSV won nationaal 25 keer de Eredivise, 14 keer de Johan Cruijff Schaal en 11 keer de KNVB Beker. Internationaal won de club in 1978 de UEFA Cup en in 1988 de Europacup I.

(Het derde persoonlijke prestigeboekje verscheen op 1 mei 2007 en was van PSV. Het boekje werd uitgegeven in samenwerking met PSV en bestaat uit drie velletjes met elk drie identieke postzegels. Verder zijn er 4 tussenbladen welke zijn voorzien met informatie en historie van PSV. De kaft laat een bewegend beeld van fans en logo zien (lenticulair). Deze speciale techniek van printen geeft een bewegend, of 3D effect, waardoor er op de bedrukte kaart, folder of display meerdere afbeeldingen en/of teksten te zien zijn. Het boekje verscheen ook in een bijzondere verpakking.)

 

Ontstaan

Werknemers van Philips richtten op zaterdag 12 december 1910 het Philips Elftal op. Deze voetbalclub was de voorloper van PSV. De namen van de oprichters zijn te vinden in de notulen van 20 januari 1911: voorzitter Buitelaar, secretaris Formenoij, Heijnemeier, Hakker, Muijs, Van der Wees, Willem Schouten en Hendrik Huisken. De laatste twee zijn tevens de medeoprichters van PSV. De clubkleuren rood-wit worden vastgesteld op een ledenvergadering van het Philips Elftal begin 1911. Het eerste tenue bestaat uit een wijnrood shirt met witte kraag en witte boorden aan de mouwen, een zwarte broek en wijnrode kousen.

Het Philips Elftal speelde op zondag 15 januari 1911 zijn eerste wedstrijd aan de Frederiklaan, op exact dezelfde locatie waar later het Philips Stadion verrees. Nadat Anton Philips zich onder luid gejuich in een open wagen naar het veld liet brengen, verrichtte zijn vijfjarige zoontje Frits Philips de aftrap. Tegenstander was het tweede elftal van Hollandia uit Woensel. Het Philips Elftal won met 4-0 door doelpunten van Van der Slooten, Bouchotte, Leeman en Wiegerink.

Met goedkeuring van Gerard en Anton Philips werd op zondag 31 augustus 1913 een sportvereniging opgericht waar verschillende sporten beoefend konden worden, waaronder voetbal. De vereniging werd opgericht door en voor personeelsleden van Philips. Het Philips Elftal sloot zich 22 oktober 1913 aan bij de Philips’ Sport Vereeniging, maar behield de naam Philips Elftal tot 31 oktober 1916. De officiële oprichtingsdatum van het Philips Elftal is 12 december 1910, die van PSV 31 augustus 1913. In het begin konden alleen Philipsmedewerkers lid worden, maar vanaf 1928 mochten er ook mensen van buiten het bedrijf bij PSV sporten.

 

Speciale verpakking van het boekje: links (voorkant), rechts (achterkant).

 

 

 

 

 

100 jaar PSV (1913-2013) postset 2013

Voor het 100 jarig jubileum van PSV werd een postset uitgegeven met een velletje van 3 zegels en 3 ansichtkaarten met prominente PSV’ers erop, namelijk Frits Philips, Willy van der Kuijlen en Phillip Cocu.

 

Foutje in vel

Een pijnlijke blunder van PSV. Clubicoon Frits Philips heet op zijn eigen jubileumpostzegel namelijk Frits Philip, dus zonder ‘s’ op het einde. PSV presenteerde de jubileumpostzegels ter ere van het honderdjarig bestaan van de club. Volgens de perschef van PSV zit de fout alleen in de kleine oplage die is uitgedeeld tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club. Op de postzegels die in de winkel komen te liggen, staat de naam van Frits Philips wel goed gespeld. Een blunder van het bedrijf dat de zegels drukt. Ook de controle van de zegels achteraf faalde.

 

Zie het bericht van Omroep Brabant van 4 januari 2013:

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/1246420/psv-blundert-met-jubileumpostzegel-frits-philips

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 4,42 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)