De 107e Tour de France 2020 corona editie - Postzegelblog

De 107e Tour de France 2020 corona editie

1

De Tour de France 2020 is een hele bijzondere corona editie geworden. De teams mogen alleen in zogenaamde ‘bubbels’ hun sport uitvoeren. Het gehele team wordt vaak getest. Indien er twee besmettingen worden gevonden in een team binnen zeven dagen betekent dat het gehele team naar huis wordt gestuurd. De grote vraag is of deze Toureditie Parijs (Champs-Élysées) zal bereiken of dat de renners stranden in de Alpen. In deze blog: Jumbo-Visma, Nice, Millau, Île d’Oléron en Île de Ré.

Algemeen

De 107e editie van de Tour de France was in eerste instantie gepland van 27 juni tot en met 19 juli 2020. Op 13 april 2020 gaf de Franse president aan dat tot half juli 2020 in verband met de coronapandemie, er geen grote publieke evenementen georganiseerd mochten worden. De Grote Ronde kon daardoor eind juni 2020 niet van start gaan. Op 15 april 2020 werd bekendgemaakt dat de nieuwe planning was om de ronde te laten verrijden van 29 augustus tot en met 20 september 2020. Het doorgaan werd afhankelijk gesteld aan de ontwikkelingen rondom de coronacrisis. De route bleef ongewijzigd. De start van de drie weken durende wielerwedstrijd is in Nice. Traditiegetrouw eindigt de Grote Ronde in Parijs. In de historie van de Tour is het nooit voorgekomen, dat de Tour zo laat in het jaar is georganiseerd.

Bij aankomst en vertrek mogen fans aanwezig zijn (maximum van 5000 personen). Toeschouwers moeten langs checkpoints, die bemand worden door de politie. Verder geldt de regel dat mensen op één meter afstand van elkaar moeten staan. Of dat lukt? Maatregelen worden genomen door de prefect, die de departement vertegenwoordigd. Frankrijk telt 100 departementen, oftewel provincies. De Tour trekt door 32 departementen.

 

Een Tour die in september wordt gereden, betekent automatisch veel minder publiek, want de vakantie is weer voorbij. Men is weer aan het werk en de kinderen zitten weer op school. Toeristen zijn weer thuis. Normaal gesproken trekt de Tour 10 tot 12 miljoen bezoekers. Het publiek bestaat voor 20 procent uit niet-Fransen, op sommige cols is dat zelfs 50 procent. De fans moeten het doen zonder selfies en handtekeningen van de renners, die in een eigen bulle (bubbel) verblijven. Langs de wegen mag je wel zitten met een campingtafel, tv en koelbox.

Nederland (2010): Tour de France zegels met alle 20 etappes.

Jumbo-Visma

Jumbo-Visma strijdt met Tom Dumoulin en Primoz Roglic om de opvolging van Egan Bernal. Het volledige team bestaat uit de renners (met rugnummers): Primoz Roglic (11),  George Bennett (12), Amund Grøndahl Jansen (13), Tom Dumoulin (14), Robert Gesink (15), Sepp Kuss (16), Tony Martin (17), Wout van Aert (18).

Het velletje was al lang van te voren gedrukt, waardoor er renners genoemd worden, die niet meedoen aan de Tour. Bijvoorbeeld: Jos van Emden, Mike Teunissen. Steven Kruijswijk neemt dit jaar niet deel aan de Tour de France. Hij heeft nog te veel last van een valpartij in het Critérium du Dauphiné. Daarbij liep hij een ontwrichte schouder op. Dylan Groenewegen is geschorst door de UCI vanwege de botsing (horrorcrash) met landgenoot Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. De 10e zegel is het logo van team Jumbo-Visma. Toch een mooi velletje met wellicht de winnaar van de Tour de France 2020. 

Nice

(1e etappe: Nice – Nice (156 km), 2e etappe: Nice – Nice (186 km), 3e etappe: Nice – Sisteron (198 km))

 

 

 

 

 

In 2018 besloot de Tour directie dat de Grand Départ van de Tour de France 2020 zou starten in Nice. Nice betaalde een fors bedrag om drie ritten binnen zijn stadsgrenzen te organiseren. En toen kwam corona. Het had een massaal volksfeest moeten worden, die drie dagen zou duren. Met honderden gele vlaggen, banners en affiches als decoratie in Nice was het plan. De mondaine kuststad heeft een andere kleur: rood. Nice ligt in een  rode zone, een gebied waar het coronavirus is opgelaaid. Bewoners van Nice (Niçois) maken zich niet alleen op voor drie touretappes, maar voor een periode met vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat betekent het sluiten van horeca en het verbieden van lokale evenementen. Tijdens de route van de drie etappes in Nice mogen geen wielerfans naast het parcours staan. Het parcours werd afgesloten door zwarte schermen. Het beste was om de wedstrijd op tv te volgen.

 

 

 

 

 

De Promenade des Anglais is een promenade langs de Baie des Anges, een baai van de Middellandse Zee. Voordat Nice verstedelijkt werd, werd de kustlijn van Nice net begrensd door een verlaten stuk kiezelstrand (bedekt met grote kiezels). De eerste huizen bevonden zich op hoger gelegen grond, ver weg van de zee, omdat rijke toeristen die Nice in de 18e eeuw bezochten niet voor het strand kwamen, maar voor het zachte winterweer. In de gebieden aan het water woonden de havenarbeiders en vissers van Nice. De panorama van de stad en het strand staan vaak op kaarten en postzegels. Bijvoorbeeld Hotel Negresco.

Het Hotel Negresco aan de Promenade des Anglais is vernoemd naar Henri Negresco (1868–1920) die het paleisachtige hotel liet bouwen in 1912. In overeenstemming met de toenmalige conventies, toen de Negresco voor het eerst in 1913 opende, opende de voorkant zich aan de tegenoverliggende zijde de Middellandse Zee.

Uit de keuken van Nice.

Als je in Nice bent, probeer dan ook eens ‘moules frites‘ te eten. Een dampende pan met mosselen in een heerlijke saus geserveerd met friet. Ze smaken heerlijk met een glas koude rosé de Provence. Bij de oude haven van Nice zijn veel restaurants en ook een goede locatie om te eten. Probeer de verschillende sauzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De bekende ‘pissaladière’ is te vinden in de hele kuststreek van de Provence. Dit gerecht lijkt op pizza en is gemaakt van brooddeeg met gekarameliseerde uien. Het geheim van een geslaagde ‘pissaladière’ is de pissalat. Dit is een zoutige crème basis, gemaakt van sardientjes en ansjovis. Deze crème wordt traditioneel aangemaakt met olijven en op smaak gemaakt met thijm, laurier en knoflook. Het gerecht wordt versierd met zwarte olijven. Je vindt pissaladière bij vrijwel alle bakkerijen in het oude Nice, maar ook op terrassen wordt het geserveerd. Een heerlijke lunch met een koud glas rosé erbij.

Millau

(7e etappe: Millau – Lavaur (168 km))

Het viaduct van Millau is een tuibrug die de vallei van de Tarn oversteekt, in het departement Aveyron, Frankrijk. Hij draagt ​​de snelweg A75 en vormt de kruising tussen de Causse Rouge en de Causse du Larzac door een bres over te steken van 2460 meter lang en 270 meter diep op het hoogste punt, in een panorama van hoge kwaliteit en met winden die waarschijnlijk met meer dan 200 km/u waaien.

Dit project, een belangrijke verbinding op de snelweg A75 die Clermont-Ferrand met Béziers verbindt, vereiste dertien jaar technische en financiële studies. De studies begonnen in 1987 en de constructie werd op 16 december 2004 in gebruik genomen, slechts drie jaar nadat de eerste steen was gelegd. Voor een bedrag van 320 miljoen euro werd het gefinancierd en uitgevoerd door de Eiffage-groep in het kader van een concessie, de eerste in zijn soort, met een looptijd van 75 jaar. Het is de hoogste snelwegbrug ter wereld.

Officiële gravure.

Het project van de Engelse architect Sir Norman Foster werd geselecteerd, tot grote tevredenheid van de ingenieurs van het bedrijf dat de aanbesteding won, een project waarbij esthetiek en technologie het nauwst met elkaar verbonden waren. Een stalen dek van 36.000 ton, 35 m breed en 2460 m lang ondersteund door 7 pijlers, waarvan de hoogste met zijn pyloon 343 m bereikt voor een totaal gewicht van 290.000 ton.

 

 

 

 

 

 

Île d’Oléron en Île de Ré

(10e etappe: Île d’Oléron en Île de Ré (168,5 km))

Kaart Île d’Oléron. Bron: Wikipedia.

Île d’Oléron is een eiland bij de Franse kust dat deel uitmaakt van het departement Charente-Maritime in de regio Nouvelle-Aquitaine. Het eiland is na Corsica het grootste Franse eiland in Europa met een oppervlakte van 175 km². Het is sedert 1966 via een 3027 meter lange brug verbonden met het vasteland, waarvoor vanaf 1991 niet langer tolgeld hoeft betaald te worden. Op het eiland wonen ongeveer 19.000 mensen, die vooral actief zijn in de visserij, de oesterkweek, de wijnbouw en het toerisme.

Frankrijk (1966): FDC Oléron brug.

Het eiland is nagenoeg vlak en heeft vele zandstranden, doch ook rotskusten ter hoogte van o.a. La Cotiniere en slibbige kusten bv. ter hoogte van Saint-Trojan-les-Bains. Oostelijk van het eiland ligt het Fort Boyard, dat de doorgang tussen het Île d’Oléron en het Île d’Aix moest verdedigen. Vanuit Aquitanië was er in de middeleeuwen een grote wijnexport naar onder andere Engeland en Île d’Oléron nam daarin een belangrijke plaats in. Rond 1160 vaardigde Eleonora van Aquitanië op Île d’Oléron rond 1160 de Rôles d’Oléron uit, maritieme wetten die onder andere de handel regelden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland op 30 april 1945 bevrijd van de Duitse bezetting, na een invasie door 8000 geallieerde soldaten.

 

 

 

 

 

 

Kaart Île de Ré. Bron: Wikipedia.

Île de Ré ligt in de regio Nouvelle-Aquitaine in het departement Charente-Maritime. Île de Ré is een vakantie-eiland dat sinds 1988 vanaf het vasteland van Frankrijk (La Rochelle) is te bereiken via een lange tolbrug. Typisch voor Île de Ré zijn de witte huisjes met het groene houtschrijnwerk en oranje dakpannen daken, de nog steeds ambachtelijke zoutwinning, de lokale wijnbouw en de visserij. Het eiland heeft een lengte van ongeveer 26 km en de breedte varieert tussen 70 meter en 5 km. De kustlijn is ca. 100 km lang. De oppervlakte is 85 km². Het aantal inwoners: circa 15.000.

 

 

 

 

 

 

Slovenië Tour de France uitgifte

Slovenië Post brengt een speciale postzegel uit op 4 december 2020 om de helden van de Tour de France te vieren voor hun 1e en 2e plaats.

Met hun dubbele overwinning in de Tour de France van dit jaar boekten Tadej Pogačar en Primož Roglič de grootste prestatie van het Sloveense wielrennen tot nu toe en veroorzaakte een nieuwe golf van sportieve euforie in Slovenië.

Meer info:

https://www.letour.fr/fr/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2020

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Frankrijk Monaco Togo Bruggen Fietsen en wielrennen ToerismeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (20 stemmen, gemiddeld: 4,90 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Randy Koo op 14 januari 2021 om 16:56

    Slovenië Tour de France uitgifte (4 dec 2020) met de nummers 1 en 2: Tadej Pogačar en Primož Roglič. Interessant item voor de ‘fietsen / wielrennen’ verzamelaars.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)