De Britse Koninklijke familie rond 1900 - Postzegelblog

De Britse Koninklijke familie rond 1900

0

Naast de postzegels van Canada (tot en met 1999) verzamel ik ook de postzegels van Newfoundland. En dat doe ik niet alleen. Ook mijn echtgenote verzamelt postzegels, maar dan alleen met afbeeldingen van leden van de Britse koninklijke familie. En met de uitgifte van een serie postzegels met portretten van koningen, koninginnen, hertogen en hertoginnen was ze dik tevreden!

NF Uni 78x
NF Uni 78 proef

De eerste postzegel die in de serie werd uitgegeven was met een afbeelding van Prins Edward, de latere Hertog van Windsor en nog later Koning Edward VIII. De maand van uitgifte was augustus 1897. Bovenstaand is een ongetande proef afgebeeld die door de American Bank Note Company te New York, die de zegel drukte, in 1990 is aangeboden ter veiling. De kleur is donker olijf, bijna zwart. De prins werd op 23 juni 1894 geboren en is op de afbeelding pas drie jaar oud. Hij is slechts heel kort koning geweest, van 20 januari 1936 tot 11 december 1936 toen hij afstand deed om te kunnen trouwen met Wallis Simpson.

NF Uni 79b
NF Uni 79 proef 1

 

In december 1897 volgde de tweede postzegel, met een afbeelding van Koningin Victoria. Ook hier een proefdruk van de drukkerij die ter veiling werd aangeboden. De drukkleur kan variëren van rozerood tot donkerrood. Zij was de regerende vorstin ten tijde dat de postzegel uitkwam. Op 14 december 1861 was haar man, Albert, overleden aan buiktyfus en van verdriet heeft ze daarna alleen zwarte rouwkleding gedragen. Ze trok zich terug uit het openbare leven en daardoor kreeg ze de bijnaam ‘de weduwe van Windsor’.

NF Uni 81e
NF Uni 81f

Op de tweede postzegel die het licht zag in december 1897 was Koning Edward VII afgebeeld. Ook deze postzegel komt in kleurschakeringen voor van bruinoranje tot helder oranje. Hij is hier afgebeeld als Prins van Wales en werd koning op 22 januari 1901 na het overlijden van Koningin Victoria.

NF Uni 80a
NF Uni 80b

Ingevolge de voorschriften van de UPU werd de rode kleur van de postzegel uitgegeven in december 1897 gewijzigd in groen. De linkerzijde van de eerste postzegel is ongetand. Deels ongetande zegels aan één zijde komen meer voor omdat het zegels zijn aan de rand van het vel. De kleur van de zegel kan variëren van donkergroen tot geelgroen. De postzegel kwam uit in juni 1898.

NF Uni 82d

Eveneens vanwege de UPU voorschriften werd de kleur van de 2 cent gewijzigd van oranje in rood. Het werd meer een vermiljoenkleurig rood. Vooral in lamplicht is het onderscheid tussen een donker oranje zegel en de rode zegel nauwelijks te zien. Deze postzegel werd dus ook in juni 1898 uitgegeven.

NF Uni 83a
NF Uni 83c

Op de postzegel van 3 cent die ook in juni 1898 werd uitgegeven is een afbeelding te zien van de in Kopenhagen geboren Koningin Alexandra. Door haar huwelijk met Koning Edward VII werd zij Koningin. Zij was Prinses van Wales vanaf 1863 tot 22 januari 1901. Toen haar man op 6 mei 1910 overleed kreeg zij de titel ‘Koningin-moeder’. Op 20 november 1925 overleed ze als gevolg van een hartaanval op haar geliefde zomerverblijf Sandringham House in Norfolk.

NF Uni 85b
NF Uni 85c

 

NF Uni 85 proef

In de voorgeschreven UPU kleur blauw werd in juni 1899 een postzegel ten doop gehouden met een afbeelding van de Hertog van York. Hij trouwde met Mary van Teck, de latere Koningin Mary, op 6 juli 1893. Toen Koningin Victoria overleed op 2 januari 1901 erfde hij de titels Hertog van Cornwall en Hertog van Rothesay. Op 9 november 1901 kreeg hij de titel Prins van Wales en werd Koning George V op 10 mei 1910. De kleur blauw van de postzegel kan variëren van donkerblauw tot staalblauw. De ongetande postzegel is een proef die is verkocht door de drukkerij ‘American Bank Note Company’ te New York.

NF Uni 84a
NF Uni 84h

Als laatste een postzegel van 4 cent die werd uitgegeven in oktober 1901. Afgebeeld is de Hertogin van York, de latere Koningin Mary. Zij heette eigenlijk Victoria Maria Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes van Teck maar gaf de voorkeur om genoemd te worden met haar tweede naam, verbasterd tot Mary of May zoals ze ook wel werd genoemd. Op 6 juli 1893 trouwde zij met George, hertog van York en latere Koning George V.

NF Uni 82 achterzijde
NF Uni 84 achterzijde

Net als de postzegel van 3 cent oranje komt deze zegel voor op blauwachtig gekleurd papier. De eerder uitgegeven postzegels zijn gedrukt op dik, ondoorzichtig papier, terwijl het blauwachtig gekleurde dunnere papier meer doorzichtig is. Waarschijnlijk zijn deze twee zegels pas in 1918 bijgedrukt. Wat ook opvalt is, dat de formaten van de zegels kunnen afwijken. Dat komt door twee oorzaken: de druktechniek (plaatdruk) op vochtig gemaakt postzegelpapier dat later kan krimpen. Maar ook door het aanbrengen van de perforatie met lijntanding. Ook het centreren van de afbeelding kan soms behoorlijk misgaan. Al met al een uitgifte die als ‘stamboom’ kan worden gebruikt door mijn echtgenote als studieobject in filatelistische zin. Zo zijn wij beiden tevreden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)