Koningsdag in Eindhoven - Postzegelblog

Koningsdag in Eindhoven

0

Op 27 april 2021 zal Koning Willem-Alexander zijn 54e verjaardag samen met Koningin Máxima en de drie prinsessen vieren in Eindhoven. De koninklijke familie zal op de High Tech Campus (HTC) aanwezig zijn voor een uniek, Eindhovens programma. Koekhappen met de koning, een selfie met Máxima of zwaaien naar Alexia vanaf de zijlijn: het zit er helaas niet in dit jaar. Ze zullen niet in de stad rondlopen. De mensen van Eindhoven zullen vooral op digitale wijze presenteren aan de Koning en zijn familie.

Koningsdag 2020

Vorig jaar heeft u de Koningsdag blog gemist, want het uitstapje naar Maastricht ging niet door voor de Koning en zijn familie op 27 april 2020. Dat hebben de gemeente Maastricht en de provincie Limburg besloten. Als reden geven ze de maatregelen tegen het coronavirus. Hoewel de coronamaatregelen vooralsnog tot en met 6 april 2020 duren, hebben ze zo’n grote impact op de voorbereidingen, dat het niet lukt om het programma op te tuigen zoals beoogd, schrijft de organisatie in een persbericht. Je kan nu eenmaal niet als groep digitaal oefenen want dat moet gewoon fysiek in een zaal. Het werd door corona landelijk Woningsdag 2020. U had een mooi inkijkje gekregen van het normale leven van het koninklijk gezin in hun paleis. De gebruikelijke vrijmarkten en muziekfeesten gingen ook niet door.

Nederland (2010): Mooi Nederland Maastricht.

Dat Koningsdag (of de voorganger Koninginnedag) wordt afgelast is zeer zeldzaam. In 2001 ging Koninginnedag niet door vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer in Meppel en Hoogeveen. In 2002 werden deze twee steden wel bezocht. En in 2013 was er geen Koninginnedag vanwege de troonswisseling.

Denemarken (2020): 80 jaar Koningin Margrethe II.

Vier postzegels van 10 kronen tonen scènes uit het leven van de koningin: als meisje met haar twee jongere zussen en haar vader, koning Frederik IX; haar huwelijk in 1967 met prins-gemaal Henrik; met haar zoontje, kroonprins Frederik, geboren in 1968; en een naar rechts gericht profiel van de jonge koningin die glimlacht. De 30 kronen zegel laat de 80e jarige koningin zien.

Eerder werd al bekend dat koning Willem-Alexander niet aanwezig zou zijn tijdens de Koningsspelen, omdat hij met koningin Máxima en prinses Beatrix naar de 80e verjaardag van Koningin Margaretha II van Denemarken zou gaan. Door de corona ging dit bezoek ook niet door.

Ook de Koningsspelen die op 17 april 2020 in het hele land zouden worden gehouden, gingen niet door. Voor meer dan 1,2 miljoen basisschoolkinderen was er die dag geen sportdag. De Koningsspelen worden sinds 2013 op basisscholen gehouden. Het is een dag met een gezamenlijk ontbijt en sportieve activiteiten. Het thema van 2020 was ‘Hand in Hand’.

 

Noord-Brabant populair bij het Koningshuis

In november 2020 maakte de RVD bekend dat de Koning zijn 54e verjaardag met zijn gezin in Eindhoven gaat vieren. Verwacht werd Maastricht omdat het bezoek in 2020 niet doorging, maar de organisatoren hadden een helderziende blik dat de coronapandemie nog niet was overgewaaid. Limburgers zijn Bourgondiërs, dus alles via Zoomen en Teams is niet uitvoerbaar.  Net als in 2017 werd het weer een stad in Noord-Brabant. Toen was Tilburg de gelukkige stad bij zijn 50e verjaardag.

Nederland (2009): Mooi Nederland Tilburg.

Eindhoven kenden we zeer recent (24 januari 2021) vanwege de ‘avondklok’ rellen, de mevrouw ven de Primera winkel, het waterkanon, het politiepaard, burgemeester Jorritsma (‘burgeroorlog’ en ‘schuim der aarde’). Het was een drukke avond voor de veiligheidsdiensten. Als u de blog gemist heeft:

https://www.postzegelblog.nl/2021/01/25/fila-corona-varia-34/#more-612555

 

Eindhoven (EHV) op een postzegel

Sommige Eindhovenaren waren niet blij met het design van de TNT postzegel (zie onder) van 2011. Er zijn toch veel betere ontwerpen mogelijk. Een designwedstrijd werd in het leven geroepen onder de noemer ‘Eindhoven op een postzegel‘. De mooiste Eindhoven zegel werd beloond met een persoonlijke zegel van TNT. Hieronder een selectie van 64 inzendingen.

Selectie van de ontwerpwedstrijd ‘Eindhoven op een postzegel’.

Een postzegel waar je mond van openvalt, zo noemde juryvoorzitter Huug Schipper (de ontwerper van het Mooi Nederland velletje Eindhoven) het winnende exemplaar van de wedstrijd ‘EHV op een Postzegel‘. Daarop is een stekker in de vorm van de Lichttoren te zien. Vrijdagavond was in de Eindhovense bibliotheek in de Witte Dame de prijsuitreiking. De zegel van Pieter Buijs is volgens Schipper zo bijzonder omdat er met minimale middelen iets essentieels over de stad wordt getoond. ‘Het ontwerp is jaloersmakend eenvoudig. Als we hem groot opblazen zou hij niet misstaan in een museum.’ Het winnende ontwerp zal verschijnen als velletje van tien persoonlijke zegels van TNT.

 

Koningsdag 2021

In 2011 kwamen in totaal zes vellen in de serie Mooi Nederland uit. Naast Eindhoven werden ook Almere, Breda, Apeldoorn en Enschede in beeld gebracht. Daarnaast nog een verzamelvel met alle vijf zegels als collage. Op het vel met vijf zegels staan bekende Eindhovense gebouwen zoals het Evoluon, de Witte Dame en Dynamo.

De ontwerper van de zegels is Huug Schipper uit Den Haag. ‘De keuze voor de gebouwen op het postzegelvel, viel nog niet mee. Ik heb uiteindelijk uit meer dan 300 foto’s moeten kiezen. Bekende gebouwen zoals het Philips Stadion en het DAF Museum staan er niet op. Het Evoluon eerst ook niet, maar bij nader inzien kon ik daar toch niet omheen.’

De ziel van Eindhoven is niet in 1 beeld te vangen. Er zijn alleen online al miljoenen hits en afbeeldingen te vinden die linken met Eindhoven. Daarom heeft het designbureau ViziVorm als uitgangspunt voor het ontwerp van de postzegel 6 thema’s en 6 bezienswaardigheden van Eindhoven gekoppeld aan de 6 oorspronkelijke kernen waaruit Eindhoven is ontstaan. Online levert dit 32.779.460 resultaten op. De beeldcollage die dit geeft is neergezet op een postzegel. Met een vergrootglas, waarmee een echte postzegelverzamelaar is uitgerust, komt men tot verassende ontdekkingen. Een van de inzenders van de ontwerpwedstrijd ‘Eindhoven op een Postzegel‘. 

Het was al bekend dat door de coronamaatregelen fysieke activiteiten niet door konden gaan en Koningsdag 2021 vooral vanaf de bank plaatsvindt. Om toch een koningsdaggevoel te creëren voor Eindhovenaren, zijn een paar stadsactiviteiten op touw gezet, naast een digitaal programma en een studiosetting op de High Tech Campus (HTC). Het is een vol programma en bevat een studioprogramma (karavaan van voertuigen, gesprekken met designers, sport, technologische hoogstandjes), stads- en wijk activiteiten, digitaal programma met vijf KennisMakers en het thema ‘eten en drinken’. In 2021 zijn de Koningsspelen doorgegaan voor buitenactiviteiten met als thema ‘IK + JIJ = WIJ’.

DAF wagens als onderdeel van de karavaan van voertuigen.

De Koning zal in zijn eigen blauwe DAF Willem-Alexander rijden tijdens de karavaan van oude en nieuwe voertuigen. De familie (prinses Beatrix en prins Claus) heeft de auto jarenlang gebruikt bij hun vakantieverblijf in het Italiaanse Porto Ercole. Het volledige verhaal van deze auto (met foto) vindt u onderaan in de speciale link.

In 1914 richtte Philips, het bedrijf dat toen nog kon worden aangeduid als de gloeilampenproducent uit Eindhoven, een onderzoekslaboratorium op. Deze proeftuin groeide als Natlab uit tot een belangrijk industrieel researchcentrum. Door de innovaties uit het NatLab werd Philips een wereldconcern. Het NatLab was aanvankelijk gevestigd in het Eindhovense stadsdeel Strijp. In de jaren zestig van de twintigste eeuw verhuisde het onderzoekscentrum naar een bedrijvenlocatie in Waalre.

Nederland (2011): Frits Philips, ontwerper: Peter Kentie. Persoonlijke zegels.

De Koningsdag locatie is de High Tech Campus Eindhoven, voorheen Philips High Tech Campus, is een op technologie gerichte bedrijven-campus aan de rand van Eindhoven en Waalre, langs de A2. Het is gevestigd op het terrein van het NatLab. Van oorsprong is het opgezet door Philips in 1998, maar inmiddels is er een veelvoud aan bedrijven gevestigd, wat resulteert in een cluster van technisch-wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling en proces- en productietechnologie. Op het terrein zijn onder andere enkele restaurants, sportfaciliteiten, winkels, een supermarkt en een kapperszaak gevestigd. De meeste centrale voorzieningen bevinden zich in The Strip, een langgerekt gebouw.

Nederland (1991): 100 jaar Philips (55 en 75 cent).

Ook ASML zal te zien zijn tijdens de Koningsdag. ASML is een succesvol hightechbedrijf en de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie, die worden gebruikt bij het maken van chips. Klanten zijn veelal chipproducenten. Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex van ASML staat in Veldhoven, waar zowel research and development als assemblage in cleanrooms plaatsvindt. Het bedrijf heeft tevens zestig servicepunten in veertien landen ter ondersteuning van de plaatsing en levering van machines en reserve-onderdelen. ASML is ontstaan uit een joint venture van ASM International en Philips.

Dit Monopoly spel zat in het Kerstpakket van 2007 van de medewerkers van ASML. Het spel is vanwege het internationale karakter van het bedrijf in het Engels uitgevoerd en geproduceerd door USA-Opoly, er zitten twee sets ‘Internal Email’ en ‘Press Release’ kaartjes (het alternatief voor ‘Kans’ en ‘Algemeen Fonds’) bij, waarvan de ene set in het Engels en de andere set in het Nederlands is.

De High Tech Campus Eindhoven is een middelpunt van technologische ontwikkelingen met meer dan 165 bedrijven en technische instituten die gezamenlijk onderzoek doen. Het onderzoek is verdeeld in vijf clusters:

  • Nano- en Microsystemen
  • Life Tech
  • Infotainment
  • Ingebouwde Software
  • High-Tech Systemen

Was het Philips’ Natuurkundig Laboratorium niet toegankelijk voor het publiek, het terrein van de High Tech Campus is dat wél. De individuele gebouwen op de campus zijn overigens niet toegankelijk, afgezien van de Strip en de voorzieningen daarin. High Tech Brainport Eindhoven zal de meest innovatieve Koningsdag organiseren voor de Koning en zijn gezin.

Nederland (2011): PSV, ontwerper: Peter Kentie. Persoonlijke zegels.

Ajax (Amsterdam) wordt landskampioen in het seizoen 2020/2021. De verwachting is dat PSV (Eindhoven) tweede wordt in de eindstand. Maar de hoofdprijs voor Eindhoven is de organisatie van Koningsdag 2021. In het centrum van Eindhoven is het Philipsmuseum gevestigd waarin de historie van Philips te zien is.

Nederland (2016): 125 jaar Philips. Persoonlijke zegels.

 

Het Evoluon

De architectuur van diverse gebouwen inspireren designers voor postzegelontwerpen. Herkent u deze gebouwen in Eindhoven? We kunnen er niet omheen. De skyline van Eindhoven was vroeger het Evoluon.

Duizenden bezoekers bezochten het Evoluon als educatief technologiemuseum in de periode 1966 – 1989. Het Evoluon is een discusvormig gebouw, ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever. De futuristische op een vliegende schotel gelijkende koepel meet 77 m in diameter en het beton van de koepel wordt door 169 kilometer spankabel op zijn plaats gehouden. Het gebouw wordt gebruikt voor tentoonstellingen en als congres- en evenementencentrum. Het is in 2018 aangewezen als Rijksmonument. 

Het Evoluon werd gebouwd als uithangbord voor de technologische vooruitgang en dan met name die aspecten daarvan waarbij Philips betrokken was. Het gebouw werd in 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips aan de stad Eindhoven ‘aangeboden’.

 

Philips gaf ter gelegenheid van haar 75 jarig bestaan een briefkaart uit die gefrankeerd kon worden en meegegeven kon worden aan de Europese Rondvlucht. Op deze vlucht, die uitgevoerd werd door de Philips Friendship met registratie PH-LIP, werden alle toenmalige Europese hoofdsteden aangedaan waarna het geheel weer keurig op vliegveld Welschap (militaire deel van Vliegbasis Eindhoven) afgeleverd werd met een gelegenheidstempel erop.

Evoluon sluitzegels.

Het gebouw is van 1966 tot 1989 als educatief technologiemuseum in gebruik geweest en trok tot in de jaren 70 grote bezoekersaantallen. Dit kwam mede omdat de bezoekers zelf mochten experimenteren en demonstratiemodellen konden bedienen. Dat was toen nog nieuw en vooral aantrekkelijk voor scholieren en andere jeugdigen. Veel scholen organiseerden traditioneel eenmaal per jaar een ‘reisje Evoluon’. Het was onderdeel van een NS-dagtocht. Bovendien waren er in Nederland nog geen concurrerende techniekmusea. 

 

In de jaren 70 en 80 kwamen echter ook in andere steden dergelijke op techniek gerichte publieksmusea zoals in Amsterdam (NINT en later NEMO). Hierdoor liepen de bezoekersaantallen van het Evoluon elk jaar terug. De exploitatie en actualisering van de opstelling kostte veel geld en ten slotte kwam men in de rode cijfers. Ook met Philips (eigenaar van het gebouw) ging het in die jaren niet geweldig en het concern stootte bij grootscheepse reorganisaties veel onrendabele takken af. Volgens Philips werd het te kostbaar om de tentoonstellingen voldoende te actualiseren. Ondanks veel protest besloot de concerndirectie, na jaren van geld toeleggen op het Evoluon, de tentoonstelling in het gebouw te sluiten en vanaf 1989 had het geen publieksfunctie meer.

Eindhoven – Evoluon (1968): Philex 1968.

 

Goed nieuws. Het Evoluon keert terug als techniekmuseum. Straks zijn weer schoolreisjes mogelijk. Het krijgt zijn oorspronkelijke functie terug en wordt een museum over de toekomst van onze planeet. In het plan zullen de gemeente, de provincie en de Rijksoverheid in de kosten bijdragen. Verder zal de organisatie samenwerken met het Amsterdamse NEMO.

Nederland (2015): Ontdek de wetenschap in samenwerking met NEMO.

 

Zie artikel:

https://www.trouw.nl/cultuur-media/eindhovens-evoluon-krijgt-oude-functie-terug-en-wordt-weer-een-museum~bf518d40/

 

Koningsdag eten en drinken

We kunnen niet in grote aantallen Koningsdag vieren met een vrijmarkt en lokale muziekfeesten. De horeca is alleen open voor ’take away’ op 27 april 2021. Maar we kunnen wel uitgebreid oranje tompouces eten met oranjebitter. Elke tompouce is opgebouwd uit twee lagen bladerdeeg, met daartussen banketbakkersroom of soms slagroom. Op de bovenkant zit roze (en vandaag oranje) glazuur. Ook het koninklijk gezin krijgt tijdens hun bezoek een snelcursus tompouces eten van patissier Robèrt van Beckhoven.

Nederland (2020): Mooi Nederland – Tompouce.

Het ontwerp van Typisch Nederlands – tompouce is van de hand van grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De foto’s zijn gemaakt door Scrambled Media, eveneens uit Amsterdam. Het toeval steekt een handje toe, want ook de eerste tompouce zou rond 1845 gemaakt zijn door een banketbakker uit Amsterdam, als variant op het Franse gebak millefeuille. Tom Pouce is in het Frans wat Tom Thumb in het Engels is en Klein Duimpje in het Nederlands. Volgens de overlevering noemde de banketbakker zijn gebakje naar een circusartiest met de naam General Tom Thumb die naar verluidt maar 66 cm lang was. Een andere verklaring is dat het bladerdeeg van een tompouce kruimelt als je het opeet. Net zoals in het sprookje van Klein Duimpje die in het bos kruimels strooide om de weg naar huis terug te kunnen vinden.

Nederland (1997): Kinderpostzegels – sprookjes o.a. Klein Duimpje.

 

Nederland (1997): Kinderpostzegels – sprookjes o.a. Klein Duimpje.

 

Meer info

Koningsdag 2021: https://koningsdageindhoven.nl/

HTC: https://hightechcampus.com/nl

Philips: https://www.philips.com/a-w/research/home

Historie tompouces: https://coquinaria.nl/oranjegezinde-tompouce/

Philips museum: https://www.philips.nl/a-w/philips-museum.html

DAF museum: https://www.dafmuseum.nl/nl-nl

DAF Willem-Alexander: https://autorai.nl/autos-van-toen-daf-willem-alexander/

Koningsdag 2019: https://www.postzegelblog.nl/2019/04/25/koningsdag-in-amersfoort/

Koningsdag 2018: https://www.postzegelblog.nl/2018/05/02/koningsdag-in-groningen/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Kinderpostzegels Koningshuizen Sprookjes en legenden VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)