Alles kleurt geel in de 106e Tour de France - Postzegelblog

Alles kleurt geel in de 106e Tour de France

0

De 106e Tour de France wordt gereden van 6 t/m 28 juli 2019. Heel Frankrijk kleurt geel en niet alleen door de werknemers met de gele hesjes. Centraal staan de volgende thema’s in deze editie van 2019: 100 jaar gele trui, 50 jaar geleden won Eddy Merckx voor de eerste keer de Tour de France, 100 jaar geleden werd Fausto Coppi geboren. We blikken terug naar deze belangrijke wielrenners en gebeurtenis. De ‘fiets’ is een populair thema onder de filatelisten en Tour de France is een mooi thema als onderdeel van de wielrensport.

100 jaar gele trui (1919 – 2019)

De oprichter van de Tour de France, Henri Desgrange, kwam voortdurend met prikkels en vernieuwingen om de sportieve strijd interessanter te maken. Tegelijkertijd beoogde hij daarmee om meer omzet voor zijn krant te genereren.

Eén zo’n idee betrof de invoering van een leiderstrui, om de leider van het algemeen klassement te herkennen. Omdat de trui elke dag opnieuw uitgereikt zou worden verwachtte Desgrange aanvallen en meer spektakel. De eerste gele trui werd uitgereikt na afloop van de tiende etappe tijdens de ronde van 1919. De eerste gele truien waren van wol. Dat hield de renners warm, ‘maar het jeukte en schuurde als een gek’, vertelt Serge Laget, een sportjournalist die een boek over de gele trui schreef. ‘En als het regende, zogen die truien zich vol als een spons.’ De gele trui is in honderd jaar onherkenbaar getransformeerd, van een wollen onding naar een ultralicht toppunt van aerodynamica. De naam is in zekere zin een reliek uit het verleden: goedbeschouwd is het geen trui meer, maar een waaier aan wielertenues: licht voor bergetappes en warme dagen, waterafstotend voor regendagen, lange mouwen, korte mouwen, mouwloos: Le Coq Sportif maakt het allemaal.

LInks: de gele trui van 1919. Rechts: Eddy Merckx droeg 97 dagen de gele trui.

Eugène Christophe was de eerste drager van de trui, Firmin Lambot de eerste eindoverwinnaar, die in Parijs de trui mocht aantrekken. De kleur geel werd gekozen omdat de organiserende krant, l’Auto, op geel papier werd gedrukt.

Eugène Christophe (op de fiets) staat links op het vel.

De eerste Nederlander die de gele trui veroverde was Wim van Est in 1951.

De stand van zaken van de gele trui was op 19 juli 2019:

  • 269 renners hebben in 100 jaar tijd de gele trui gedragen.
  • 18 Nederlandse renners hebben de gele trui gedragen.
  • 97 dagen droeg de Belg Eddy Merckx de gele trui.
  • 22 etappes achter elkaar droeg Nicolas Frantz in 1928 het geel.

Je verwacht een tsunami van zegels en euromunten van diverse landen met als thema ‘100 jaar gele trui‘, maar voor zover bekend bij mij zijn er twee uitgaven verschenen. Nederland gaf een zilveren postzegel uit met een oplage van 2000 exemplaren voor € 29,95.

België gaf een 2,5 euro uit in een speciale coincard verpakking met de tekst ‘Grand départ 2019 Brussel / Bruxelles’.

 

50 jaar Eddy Merckx (1969-2019) winnaar Tour de France

Edouard Louis Joseph (Eddy) baron Merckx (1945) is een voormalig Belgisch wielrenner die actief was in de jaren 60 en 70. Hij wordt met 525 overwinningen algemeen beschouwd als de beste wielrenner aller tijden. Hij won vijf keer de Giro d’Italia, vijf keer de Tour de France, één keer de Vuelta en werd drie keer wereldkampioen. Daarnaast won hij vrijwel alle klassiekers en brak hij het werelduurrecord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1969 won Eddy Merckx voor het eerst de Tour de France. Hij won zes ritten, het eindklassement, het puntenklas-sement én het bergklassement. Merckx kon rekenen op een erg sterke Faema-ploeg, die in tegenstelling tot het voorgaande jaar bijna uitsluitend uit Belgische renners bestond. Naast zijn bergluitenant Martin Van Den Bossche reden ook Guido Reybrouck, Joseph Spruyt, Julien Stevens, Roger Swerts, Georges Vandenberghe, Victor Van Schil en de enige niet-Belg Pietro Scandelli volledig in zijn dienst. Hij zou daarna de Tour de France nog vier keer winnen, in 1970, 1971, 1972 en 1974.

  

 

 

 

 

 

 

De Belgische post eert de grootste Belgische sportman van de twintigste eeuw met een speciale postzegel ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. De postzegel verscheen op 14 juni 2010 in velletje van vijf zegels. Ontwerper zegel is Karl Meersman. Op de achtergrond: Eddy Merckx in zijn gele trui, die zijn touroverwinning viert bij de Arc de Triomphe. Op de voorgrond: een recenter portret. Op velrand: de ogen van de kannibaal en ook de teksten ‘Belgisch sportman van de 20ste eeuw’ in twee talen en ‘Hommage Eddy Merckx ’65’.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat Eddy Merckx de eerste keer de Tour de France heeft gewonnen. Om dit heugelijke feit te herdenken, kreeg Brussel de ‘Grand départ 2019’.

 

100 jaar Fausto Coppi (1919 – 2019)

Fausto Coppi (1919–1960) was een Italiaans wielrenner. Zijn grote prestaties leverden hem de bijnamen Il Campionissimo (Kampioen der kampioenen), en l’Airone (de Reiger) op. Coppi was een zeer veelzijdig renner en boekte in zijn wielercarrière tal van successen, waaronder vijf eindzeges in de Giro d’Italia en twee eindzeges in de Tour de France. Op het gebied van eendagskoersen won hij onder meer vijfmaal de Ronde van Lombardije, driemaal Milaan-San Remo en eenmaal Parijs-Roubaix. Voorts behaalde Coppi in 1953 de wereldtitel en vestigde hij in 1942 een nieuw werelduurrecord.

 

 

 

 

 

 

Successen
In 1949 en 1952 won Coppi de Tour de France en in 1940, 1947, 1949, 1952 en 1953 de Giro d’Italia. Coppi slaagde in 1949 als eerste renner ooit in het winnen van de dubbel Tour de France en Giro d’Italia. In 1952 wist hij dit huzarenstukje te herhalen. Hij vestigde een nieuw werelduurrecord in 1942 (45,871 kilometer), dat pas in 1956 door Jacques Anquetil verbeterd werd.

In de klassiekers kende hij ook veel succes: in 1946, 1948 en 1949 won hij Milaan-San Remo, in 1953 won hij het wereldkampioenschap in Lugano, in 1946, 1947, 1948, 1949 en 1954 won hij de Ronde van Lombardije en in 1950 won hij Parijs-Roubaix. Ook won hij de Waalse Pijl, eveneens in 1950. Als beste renner van het jaar werd Coppi in 1949 de Desgrange-Colombo-beker toegekend. In 1947, 1949 en 1953 werd hij winnaar van de Trofee Gentil.

Overlijden
Coppi liep in het najaar van 1959 in Opper-Volta, het huidige Burkina Faso, malaria op. Hij deed daar min of meer voor de grap mee aan een koers. De dokters in Italië herkenden zijn ziekteverschijnselen in eerste instantie niet en gaven hem medicijnen ter bestrijding van een longontsteking. De toegediende medicatie versnelde echter zijn ziekteproces. Op 2 januari 1960 overleed hij op veertigjarige leeftijd.

In 2019 wordt zijn 100e geboortejaar herdacht door Monaco.

Bronnen: Diverse media.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Ajman België Burundi Frankrijk Monaco Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)