Veranderingen in 2024 - Postzegelblog

Veranderingen in 2024

1

Het nieuwe jaar 2024 begint vandaag. Dat betekent veel veranderingen voor u als persoon of voor uw bedrijf. Sommige wijzigingen leiden tot forse veranderingen (lees: verslechteringen) voor u voor uw company of voor u als ZZP’er. Soms zijn dat verbeteringen als u geld krijgt van de overheid of als bepaalde zaken wettelijk verhoogd worden. In deze blog een selectie van de wijzigingen per 1 januari 2024 met een link waar u de complete lijst vindt. Nog de beste wensen voor 2024!

Werk en inkomen

De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2024 met 2 maanden omhoog. Dat betekent dat de AOW-leeftijd 67 wordt.

In 2024 gaat het tarief voor kansspelbelasting omhoog naar 30,5%. Dit was 29,5% in 2023. Dit geldt voor een winst boven € 449. Kansspelbelasting is de belasting die deelnemers of organisatoren betalen over de winst met bijvoorbeeld een loterij, online gokken of casinospelen.

 

Zorg en gezondheid

Vapen zonder smaakje. E-sigaretten mogen geen smaakjes meer hebben, zoals aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. Smaken waren al sinds 1 januari 2023 verboden op nieuwe producten, maar producenten van e-sigaretten mogen tot 1 januari 2024 hun bestaande voorraad verkopen. Vanaf 2024 is alleen de smaak ‘tabak’ nog toegestaan.

De belasting (accijns) op alcoholische dranken gaat op 1 januari 2024 omhoog met 8,4%. Hierdoor wordt een kratje pils met 5% alcohol gemiddeld € 0,50 duurder. De prijs van een fles wijn met minder dan 8,5% alcohol stijgt gemiddeld met € 0,13.

Vanaf 1 april 2024 kost een pakje sigaretten (20 stuks) gemiddeld € 11,10 inclusief btw. Nu is dat gemiddeld € 9. Een pakje shag (50 gram) kost vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 24,62 inclusief btw. Nu is dat gemiddeld € 17. Dit komt door de verhoging van de belasting (accijns) op tabak.

 

Familie en gezin

Kosten voor paspoort en identiteitskaart gaan omhoog. Kinderopvangtoeslag omhoog. Kinderbijslag omhoog. Kindgebonden budget omhoog. Verhoging van alimentatie.

 

Wonen en leefomgeving

Vanaf 1 januari 2024 kan iedereen in een nieuw omgevingsloket een vergunning aanvragen voor een bouwproject. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een bedrijfspand, het verbouwen van een monument of het plaatsen van een dakkapel. Ook is in het omgevingsloket te vinden welke regels daarvoor gelden.

 

Wilt u uw huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Vanaf 1 januari 2024 is € 435.000 de NHG-grens. Investeert u in energiebesparende voorzieningen? Dan stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal € 461.100.

 

Ondernemen

Per 1 januari 2024 gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag van € 5.030 naar € 3.750. De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd tot € 900 in 2027. Hiermee worden de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner.

 

Klimaat en energie

Geen prijsplafond meer voor energie. Vanaf 1 januari 2024 is er geen maximumprijs meer voor gas en stroom. Dan gelden weer de tarieven uit uw energiecontract. U kunt bij veel energieleveranciers een vast energiecontract afsluiten met prijzen onder het prijsplafond. Voor stadsverwarming geldt elk jaar een nieuwe maximumprijs. In 2024 ligt die prijs lager dan in 2023.

Hulp voor lagere inkomens bij betalen hoge energierekening. In 2024 is er geen energietoeslag meer voor huishoudens met een laag inkomen. In 2024 helpt het Tijdelijk Noodfonds Energie huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds betaalt dan een deel van de energierekening. Vergeleken met 2023 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp. Het Noodfonds gaat in januari open.

Extra subsidies voor duurzamer maken gebouwen. Ook in 2024 is er subsidie om woningen, monumenten en bedrijfspanden te verduurzamen. Eigenaren kunnen die subsidie bijvoorbeeld gebruiken om te isoleren of een (hybride) warmtepomp te installeren. Voor isolatie met natuurlijke materialen, zoals hout en vezelhennep, is meer subsidie beschikbaar.

KLM enveloppe, R-Schiphol, stempel: Vliegen is goedkoper dan u denkt (KLM).

De vliegbelasting stijgt op 1 januari 2024 van € 26,43 naar € 29,05 per vliegticket.

 

Overheid en veiligheid

Doxing (gebruik privégegevens voor intimidatie) verboden. Vanaf 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Dat is het verzamelen en delen van persoonlijke informatie om iemand bang te maken. Doxing heeft grote gevolgen voor mensen die op deze manier bedreigd worden. Door deze nieuwe wet wordt het mogelijk om beter op te treden tegen doxing. Bijvoorbeeld door een gevangenisstraf of geldboete op te leggen. En slachtoffers kunnen zelf een civiele procedure starten.

Om het vliegen met drones veiliger te maken, moeten drones vanaf 1 januari 2024 een Cx-label hebben. Dit is een Europees veiligheidskeurmerk. Het Cx-label moet duidelijk te zien zijn op de drone. Voor drones zonder label die 250 gram of zwaarder zijn, gelden de regels van de subcategorie A3. Zulke drones moeten meer afstand houden van mensen, dieren en gebouwen. Voor drones zonder Cx-label lichter dan 250 gram gelden de regels van de subcategorie A1.

Vanaf 1 januari 2024 moeten de meeste drones in Europa ook op afstand te herkennen zijn. De drone zendt via wifi of bluetooth een signaal uit met informatie. Het digitale systeem Remote ID laat onder andere zien van wie de drone is en vanaf welke plek de drone bestuurd wordt.

 

Onderwijs, cultuur en media

Gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan in de klas. Vanaf 1 januari 2024 mogen leerlingen van middelbare scholen hun mobiele telefoon, tablet of smartwatch niet meer gebruiken in de klas. Scholen moeten hierover zelf afspraken maken met leraren, ouders en leerlingen. Zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. Vanaf schooljaar 2024-2025 geldt dit ook voor leerlingen van basisscholen. En voor het speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

De maximale bedragen voor studiefinanciering voor studenten aan het mbo, hbo en de universiteit gaan in 2024 omhoog.

 

En dan nog deze belangrijke wijzigingen

Een brief versturen is dit jaar ook duurder. PostNL verhoogt de prijs van een postzegel van 1,01 naar 1,09 euro. Een brief naar het buitenland versturen, kost je zo’n 10 cent meer dan in 2023: 1,75 euro. Niet leuk als je kaarten stuurt via Postcrossing. Een pakket naar het buitenland versturen is bij PostNL nu ook iets duurder, maar de pakketprijs binnen Nederland blijft hetzelfde.

Plastic wegwerpbekers en -bakjes zijn nu verboden op kantoren en andere werkplekken. Daarvoor in de plaats moet een werkgever herbruikbare alternatieven aanbieden. Ook kunnen medewerkers herbruikbare bekers van thuis meenemen. Er komt een uitzondering voor zorginstellingen.

Kuifje 2024 kalender. Een must-have voor de fans van deze stripfiguur. Thema is dit jaar: muziek.

 

Meer info:

Een lijst van wijzigingen. Wat verandert er voor u per 1 januari 2024?:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veranderingen

Handige tool om te weten wanneer je met AOW kan gaan:

https://www.svb.nl/nl/aow/aow-leeftijd/uw-aow-leeftijd

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Litouwen Verenigde staten Onderwijs Roken en tabak PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • AaLuWa op 1 januari 2024 om 21:52

    Handig om het allemaal te weten. Ik rook niet, maar een pakje shag van 50 gram kost per 1 april rond de 25 euro. Mijn overleden vader rookte een pakje shag per dag, maar dan was hij vandaag de dag snel door zijn geld heen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)