Doe mee met de 10e Stoptober - Postzegelblog

Doe mee met de 10e Stoptober

0

In 2023 wordt de 10e editie van Stoptober georganiseerd en is de 500.000e stopper geregistreerd. Stoptober is een bewezen succesformule. Met een slagingskans van 70% is het duidelijk dat Stoptober werkt en levens verandert. Als je meedoet, vergroot je je kans met maar liefst 5 keer om voorgoed te stoppen met roken. Kies voor gezond te leven met elke dag nieuwe energie!

Roken

Roken is het inhaleren van de rook van smeulende tabak. Er zijn andere genotmiddelen en drugs die ook gerookt kunnen worden, maar indien er geen verdere aanduiding gegeven is, wordt met ‘roken’ het roken van tabak bedoeld. Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid; de rookverslaving die optreedt wordt veroorzaakt door de stof nicotine. Het ’trek’ hebben in een sigaret is feitelijk een signaal van het lichaam aan de hersenen dat het lichaam nicotine wil. Nicotine is zeer verslavend, een studie uit 2017 schat dat ongeveer 2/3 van de jonge beginnende rokers verslaafd wordt.

Frankrijk (1961): Max kaart Jean Nicot. Jean Nicot bracht de tabaksplant naar Europa en naar wie nicotine is vernoemd.

Roken kan inhalerend, waarbij de rook tot in de longen gezogen wordt, en niet-inhalerend, waarbij de rook slechts in de mond gezogen wordt. Sigaretten worden meestal inhalerend gerookt, sigaren en pijp niet-inhalerend.

Tabak is bijna overal ter wereld vrij verkrijgbaar (in Bhutan is de verkoop van tabak verboden). Er wordt echter meestal wel hoge accijns op geheven en ook anderszins wordt roken al decennia ontmoedigd.

USA: Early to Mid 1900’s Tobacco Cigarette Alcohol Tax Stamps.

Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte. In 2017 overleden in Nederland naar schatting 19.420 mensen van twintig jaar en ouder aan de directe gevolgen van roken, dat is 53 doden door tabak per dag. Daarmee komen in Nederland 12,9% van alle sterfgevallen van 20 jaar of ouder door roken. In 2018 kwam 9,4% van de totale ziektelast in Nederland door roken.

 

Stoppen met roken

Stoppen met roken is door de psychische afhankelijkheid een moeizaam proces met een laag slagingspercentage van 3 à 10% voor cold turkey stoppen zonder hulp. Ondersteund met medicatie, begeleiding en hulp van anderen anderszins verhoogt het de slagingskans.

De Belgische Post stelde op 31 mei 2005 – de Wereld anti-tabakdag – een speciale voorgefrankeerde postkaart ter beschikking waarmee u een anti-tabakboodschap kon versturen aan één van uw vrienden om hen te vragen te stoppen met roken.

Volgens de thuisarts, stoppen met roken:

De kans dat je stopt is het grootst met:

  • hulp van je huisarts, praktijkondersteuner of een coach
  • en een middel met nicotine of een medicijn
  • Kies een stopdatum.
  • Bedenk wat je op moeilijke momenten gaat doen.
  • Bewegen en sporten helpen goed. Ook om niet dikker te worden.
  • Middelen met nicotine gebruik je 2 tot 3 maanden.

San Marino (1980): Anti-smoking

Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Daarbij zijn 4 weken niet roken goed te overzien en wacht je een mooie beloning als je het volhoudt. Lukt het je om 28 dagen niet te roken, dan heb je maar liefst vijf keer meer kans om het blijvend vol te houden. Van alle mensen die eerder meededen met Stoptober, geeft de overgrote meerderheid (92%) ons een positieve beoordeling. Eerdere stoppers zijn vooral te spreken over onze gratis app en onze begeleiding via social media op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Tiktok. Met alle support en begeleiding heeft ongeveer twee-derde van alle deelnemers het 28 dagen volgehouden.

Tonga (1993): Health and Fitness.

 

Meer info en gebruikte bronnen:

Stoptober: https://stoptober.nl/

Rokeninfo: https://www.rokeninfo.nl/

Ik stop nu: https://www.ikstopnu.nl/

Thuisarts: https://www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Frankrijk Verenigde staten Roken en tabakNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)