Me Too (ik ook) - Postzegelblog

Me Too (ik ook)

0

Het was zomer 2004, ik weet het nog precies. Ik was op vakantie in Macedonië en raakte op een terras in gesprek met een lokale bewoner. Deze vertelde (in het Engels) dat hij postzegels verzamelde. En ik antwoordde: ‘Me too!’ We zijn vrienden geworden. Tegenwoordig staat ‘MeToo’ voor grensoverschrijdend gedrag.

MeToo-beweging
De MeToo-beweging richt zich tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zij begon in oktober 2017 met de hashtag #MeToo op Twitter en andere sociale media. Wie “#MeToo” in een bericht plaatste, gaf daarmee aan met seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik te maken gehad te hebben. De hashtag werd breed gebruikt nadat Hollywood-producent Weinstein door verschillende vrouwen van seksuele intimidatie was beticht.
Oorspronkelijk is “Me Too” afkomstig van de activiste Tarana Burke uit New York, die deze zinsnede in 2006 gebruikte op de website MySpace. Ze deed dit om empathie te kweken voor vrouwen die slachtoffer waren van seksueel misbruik. Voor Burke was dat een gevolg van een gesprek dat zij in 1997 had met een dertienjarig meisje dat haar toevertrouwde dat zij aangerand was. Burke wilde later dat ze toen gewoon “me too” gezegd had.
Voor zover ik kon nagaan is Griekenland het eerste land dat (in 2021) filatelistische aandacht schonk aan “MeToo,” door er een postzegelboekje over uit te geven.

Grieks Postzegelboekje

Geen geweld tegen vrouwen

 

 

 

 

 

Duitsland had in 2000 al een postzegel uitgegeven over ‘geen geweld tegen vrouwen’.
MeToo heeft echter een bredere doelgroep. In het Griekse postzegelboekje zitten 10 zegels waar in diverse talen en/of schrijfwijzen ‘MeToo’ op staat.

 

The Voice of Holland
In het programma BOOS (onderzoeksjournalistiek en consumentenprogramma via YouTube) werden meerdere aantijgingen omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik door medewerkers van het talentenjachtprogramma The voice of Holland aangekaart. In dit verband werden vier medewerkers genoemd: bandleider Jeroen Rietbergen, oud-coach Marco Borsato, coach Ali B en een niet bij naam genoemde regisseur. RTL schortte direct (in januari2022) alle uitzendingen van The voice of Holland op. Het politie-onderzoek in deze zaken is nog niet afgerond.

zilveren postzegel Marco Borsato

Ajax
Marc Overmars, oud voetballer en sinds 2012 directeur voetbalzaken van Ajax stapte in 2022 op bij Ajax wegens “het over een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s”. Verschillende vrouwelijke medewerkers betichtten hem onder meer van het ongewenst versturen van foto’s van zijn geslachtsdeel.

Overmars

Ajax

Prins Andrew
De naam van de Engelse Prins Andrew kwam bij herhaling naar voren rond het schandaal dat zich in 2019 begon te ontvouwen naar aanleiding van vermeend seksueel misbruik dat zou zijn gefaciliteerd door Jeffrey Epstein, een Amerikaanse multimiljonair. Epstein werd zelf veroordeeld en in 2019 kort na nieuwe aantijgingen dood aangetroffen in zijn cel. Andrew zou rond de eeuwwisseling tot de kring van hooggeplaatste en/of gefortuneerde mannen hebben behoord, die profiteerde van de door Epstein georganiseerde seksuele diensten van minderjarige meisjes. De beschuldigingen aan zijn adres zijn door zowel Andrew als Buckingham Palace meermalen ontkend. Wel werd in 2022 Andrew zijn militaire titels afgenomen. Sindsdien maakt hij bij officiële gelegenheden geen gebruik meer van de aanspreektitel ‘Zijne Koninklijke Hoogheid’.

Prins Andrew in betere tijden met Sarah Ferguson

Bill Cosby
In mijn jonge jaren was ik fan van The Cosby Show (1984 tot 1992). De show ging over het Amerikaanse high-class gezin van Cliff Huxtable (Bill Cosby) in New York. In Nederland werd de serie door de NCRV uitgezonden. Ik vermoed dat meerdere lezers van Postzegelblog hier ook fan van waren. Een postzegel over deze show had op de achterzijde een tekstgedeelte.

The Cosby show met tekstgedeelte

De reputatie van hoofdpersoon Bill Cosby werd begin 21ste eeuw overschaduwd door meerdere tegen hem gerichte aanklachten wegens seksueel misbruik. Cosby gaf toe dat hij meerdere vrouwen met verdovende middelen had bedwelmd om hen vervolgens te verkrachten. Daarnaast bekende hij in 2005 in een rechtszaak dat hij meerdere van zijn slachtoffers jarenlang afkocht met zwijggeld. In augustus 2015 uitten ruim 40 vrouwen beschuldigingen aan het adres van Cosby, de meeste aantijgingen waren echter inmiddels strafrechtelijk verjaard.

Noot:
De gebruikte tekst voor deze blog is afkomstig van internet (Wikipedia). Vaak gaat het om aantijgingen, waar nog steeds onderzoek naar gedaan wordt. Belangrijk is dat we ons realiseren dat iemand pas als dader kan worden beschouwd als een rechter hem veroordeeld heeft.

Hoop:
Laten we hopen dat, mede door #MeToo in 2024 (seksueel) grensoverschrijdend gedrag steeds minder zal voorkomen.

Wens:
Ik wens alle postzegelbloglezers een goed en gezond 2024 toe met veel filatelie. Happy New Year!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Griekenland VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)