De Berg Athos - Postzegelblog

De Berg Athos

3

De berg Athos is wereldberoemd vanwege de kloosters die daar staan. Oros Athos is een schiereiland dat te vinden is in het noordoosten van Griekenland. Het gebied wordt bestuurd door de Autonome Monastieke Staat van de Heilige Berg en maakt geen deel uit van het Btw-gebied van de Europese Unie. Het gebied staat op de werelderfgoed lijst van de UNESCO.

Het schiereiland heeft een oppervlakte van 335,63 vierkante kilometer. Het is 45 kilometer lang en 8 kilometer breed. Op het zuidelijkste punt van het schiereiland bevindt zich de 2.033 meter hoge berg Athos waarnaar het gebied is genoemd. De hoofdstad, Karyes, is gesticht in de negende eeuw na Christus. Keizer Constantijn IX heeft in het jaar 1046 Oros Athos als staat erkend. Maar ook het voorschrift uitgevaardigd dat geen ‘baardlozen’, dus geen vrouwen en kinderen, het schiereiland mochten betreden.

Op het schiereiland staan twintig kloosters behorende tot de Orthodoxe Kerk. Het laatste klooster werd in de 16de eeuw gesticht. Vroeger woonden er tienduizenden monniken. Nu nog ongeveer 1.800. Vroeger waren die kloosters moeilijk bereikbaar, alleen per schip of via smalle paden. Nu zijn er wegen te vinden waarop ook gemotoriseerd verkeer mogelijk is. Het oudste klooster werd gesticht in het jaar 963 met de naam Megisti Lavra.

Op het schiereiland bevinden zich nu twee postkantoren. Maar dat al veel langer post werd verzorgd blijkt uit stempelafdrukken, zoals hierboven uit 1896. Een Russisch postkantoor behorende tot de Levant. De twee postkantoren zijn thans gevestigd in Karyai en Dafni. Overigens moet men rekening houden met het feit, dat op Athos een andere kalender geldt. Hier wordt nog gebruik gemaakt van de Juliaanse kalender die dertien dagen achterloopt op onze Gregoriaanse kalender. Verder wordt de Byzantijnse tijd aangehouden. De klok begint bij zonsondergang en dat betekent dat er een tijdsverschil is met de Griekse tijd van enkele uren.

Bovenstaande maximumkaart toont een van de twintig kloosters, het hoofdgebouw van het klooster Megisti Lavra. De Griekse post heeft enkele malen postzegels uitgegeven met afbeeldingen met betrekking tot de Berg Athos. Zoals in 1963 ter gelegenheid van het duizendjarige bestaan van het oudste klooster en van kloosters die daarna zijn gesticht.

Berg Athos

De serie van acht postzegels werd ontworpen door A. Tassos (zijn werkelijke naam was Anastasios Alevizos), een in 1914 te Messina geboren ontwerper, en uitgegeven op 5 december 1963.

De Griekse Postdienst besloot om vanaf 16 mei 2008 in samenwerking met de twee postkantoren op de Berg Athos ‘eigen’ postzegels te gaan uitgeven. De eerste serie bestond uit vijf waarden. Op 13 juni 2008 werd een tweede serie van vijf waarden uitgegeven. Zo ging men door met uitgeven en in november 2014 waren al meer dan 150 postzegels verschenen. En niet alleen gedrukt in Griekenland maar ook door Joh. Enschedé te Haarlem. Of de monniken op het schiereiland de postzegels veelvuldig gebruikten voor de frankering van hun brieven? Ik betwijfel het, maar dat het wel een extra inkomstenbron was voor de Griekse Postdienst is wel zeker! Dus komt u een poststuk tegen gefrankeerd met Griekse postzegels maar met de naam ‘Agion Oros Athos’, bewaar deze dan goed want dat kan een zeldzaamheid worden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Griekenland Kerken UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Rob op 22 december 2015 om 07:18

  Hier is de link naar zegels van athos in freestampcatalogue: http://www.freestampcatalogue.nl/search/motief/postzegels/land/griekenland/sorteer-op/year/volgorde/asc?q=Athos

 • Patrick op 22 december 2015 om 10:48

  Goed artikel, maar de slotzin lijkt te suggereren dat recente poststukken met die zegels waardevol zouden kunnen zijn of worden. Of poststukken met die zegels een zeldsaamheid zullen worden, durf ik alvast te betwijfelen. Uiteraard zullen niet-filatelistische, écht gelopen stukken inderdaad niet vaak voorkomen. Dat is in ons email-tijdperk zo voor élk uitgiftegebied. Maar voor het overige wordt er benevens FDC’s en MK’s ook voor de amateur van “echt gelopen” ongetwijfeld een massa maakwerk geproduceerd. En dan zijn er nog de prentbriefkaarten die vanaf Berg Athos worden verstuurd door de vele toeristen die de plaats bezoeken. Verder wil ik opmerken dat sommige verzamelaars nog steeds denken dat zeldzaam automatisch betekent waardevol. Dat is een misvatting. Alleen de markt (wet van vraag en aanbod) bepaalt de waarde. Wanneer niemand in een zeldzaam stuk is geïnteresseerd, dan is dat zeldzame stuk in financieel opzicht zo goed als waardeloos. Dat alles betekent uiteraard niet dat handelaars geen hoge prijzen zullen vragen voor de “zeldzame en waardevolle uitgiften” van Berg Athos. De enige en uitsluitende bedoeling van de uitgifte van die zegels is immers dat de diverse betrokken partijen (Griekse PTT, drukkerij, kloosters op Berg Athos en uiteindelijk de handel) er goed geld aan verdienen. Dit gezegd zijnde, elke vogel zingt zoals hij gebekt is, en elke verzamelaar verzamelt naar eigen inzicht en goeddunken. Wie er plezier aan beleeft om een collectie van die zegels bij mekaar te kopen, moet dat vooral niet laten. Want dat is waar het bij het postzegelen hoort om te gaan: het plezier dat je er aan ontleent. Wie echter zijn verzameling bovendien ook nog eens financieel interessant wil maken, zal andere oorden dan (recent) Berg Athos moeten opzoeken.

 • Lars op 22 december 2015 om 12:57

  Volgens een Griekse collega filatelist zijn deze nieuwe uitgaven pure geldklopperij van de Griekse post.
  Het verzamelen van deze zegels is in Griekenland niet zo populair als de Griekse post had gehoopt. Ze zijn daarom al aardig in prijs verlaagd. De series van de eerste 2-3 jaar hebben allemaal hoge waarden van 3 of 4 euro, de jaren daarna rond de 2 euro, afgelopen jaar zijn de hoogste waarden maar rond de 1,50.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)