Fila Corona Varia (22) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (22)

3

In de 15e corona blog heeft u een overzicht van alle nieuwe COVID-19 uitgiften gekregen. De postadministraties hebben niet stil gezeten. In deze 22e blog opnieuw een overzicht van nieuwe COVID-19 zegels en afstempelingen van: Tsjechië, China, Duitsland, India, Guernsey, Alderney, Nieuw-Zeeland, Canada, Taiwan, Frankrijk, Slowakije, Oostenrijk, USA. De belangrijkste vraag blijft: wanneer komt Nederland met COVID-19 zegels? Ik vraag me af wat ze doen bij PostNL? Alleen op de winkel passen?

Tsjechië

Tsjechië heeft volgens mij de meest creatieve en actuele COVID-19 postzegels ontworpen. En een zeer mooie doorloper! Deze zegels geven een waardering aan de frontlinie-strijders tegen COVID-19. Het bevat vereenvoudigde symbolen van gezondheidswerkers, postbodes en leden van het leger. De gezichtsmasker verwijst naar iedereen, die elkaar heeft geholpen en bij elkaar heeft gehouden in deze moeilijke tijd. De zegels ‘A Thank You stamp for rescue workers’ zullen op 24 juni 2020 verschijnen in een vel van 25+25 zegels als doorlopers. De nominale waarde letter B komt overeen  met de prijs van een gewone brief (standaard tot 50 g) voor binnenlands gebruik.

‘D?kujeme’ betekent ‘dank u’.

In Tsjechië verscheen begin maart 2020 de eerste COVID-19 patiënt. Vervolgens heeft de regering verschillende maatregelen gelast om de ongecontroleerde verspreiding van het nieuwe type coronavirus te voorkomen. Een van deze regels was de invoering van het verplicht dragen van gezichtsmaskers. Maskers zijn een symbool geworden van vandaag. Ze zijn een fenomeen dat de huidige situatie het beste illustreert. Tsjechië heeft 9787 besmettingen en 330 doden (stand 10 juni 2020).

China

Krijgers tegen de coronavirus pandemie (april 2020). Met acht postzegels ‘Hart en bloemen’ (8 x 1,20 yuan) en negen gepersonaliseerde tabs met afbeeldingen van verschillende beroepen van krijgers o.a. uit de zorg, politie, post tegen de coronavirus pandemie.

Uitgegeven in een speciale map met herdenkingsomslag met speciale afstempeling en zegel met de tekst ‘Hand in vuist’.

 

Duitsland

Internetzegels met vooraf gedefinieerde motieven. Bedankt aan alle helden en heldinnen en we blijven thuis (vanaf 1 mei 2020). De internetdienst van de Duitse Post, genaamd Internetmarke voor het maken van internetzegels, maakt het mogelijk om vanaf 1 mei 2020 twee voorgedefinieerde motieven te gebruiken die verband houden met de strijd tegen de coronavirus pandemie. Eén motief toont een gestileerde hartomhelzing en tekst: ‘Bedankt alle helden en heldinnen’ en het tweede motief toont een huis met een hart en tekst: ‘We blijven thuis’.

 

India

Deze speciale cover met corona krijgers afstempeling werd verstuurd door de Karela Postal Circle, India, op 21 April 2020. Het betreft een herdenkingstempel met COVID-19-strijders met V-vormige vingers en tekst: ‘CORONA WARRIORS’.

 

Guernsey / Alderney

Guernsey Post heeft de twaalf kinderen onthuld die een ‘stampdesign’ wedstrijd hebben gewonnen. Deze ontwerpen zullen te zien zijn op een van de twee aankomende postzegelserie. De posterijen van Guernsey, nodigde school-kinderen uit Guernsey, Alderney, Sark en Herm uit om postzegelontwerpen te maken, die op een positieve manier moeten aansluiten bij de huidige coronaviruspandemie. De ontwerpen voor de postzegels, die in het najaar 2020 worden uitgebracht na goedkeuring van Hare Majesteit de koningin, zijn gekozen uit meer dan 200 inzendingen door onafhankelijke juryleden, Tom Langford (commissaris voor Guernsey Arts Commission en directeur ontwerp- en reclamebureau The Potting Shed) en Al Mitchell (creatief directeur The Potting Shed). Hieronder een van de winnende ontwerpen.

Guernsey Post zal alle opbrengsten van de verkoop van haar zegels gelijkelijk verdelen tussen twee goede doelen: de Guernsey COVID-19 Response Appeal (organisatie van eerstelijnswerkers, het financieren van medische apparatuur en het hardheidsfonds), en het COVID van het Social Investment Fund 19 Community Charity Appeal, die lokale goede doelen helpt om hun vitale werk tijdens de pandemie voort te zetten.

In Alderney gaat alle verkoopopbrengst van de zegels naar ‘Helping Hand’, die tussentijdse ondersteuning biedt aan die leden van de Alderney-gemeenschap die worstelen als gevolg van coronavirus.

New Zealand

New Zealand Bear Hunt (april 2020). Serie van zes postzegels (3 x 1,30 NZD en 3 x 2,60 NZD) met teddyberen op een vel met de tekst: “NEW ZEALAND BEAR HUNT / SUPPORTING NZ RED CROSS”; één beer op de NZD 2,60 postzegel heeft een beschermend masker.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de beperkingen veroorzaakt door de COVID-19 coronavirus pandemie, vermaakten families in Nieuw-Zeeland zich met het fenomeen berenjacht. Door simpelweg een teddybeer in het raam van hun huis of op andere plaatsen te plaatsen, konden Nieuw-Zeelanders in die stressvolle tijd een magische ervaring voor kinderen (en grote kinderen) creëren. Het velletje met zes postzegels bevat een schenking van NZD 3,00 per vel aan het Rode Kruis in Nieuw-Zeeland.

Canada

Vanaf 1 mei 2020 gebruikt in alle Canadese postverwerkingscentra om zorgprofessionals te bedanken in de strijd tegen coronavirus pandemie met de frankeermachine stempel (Frans / Engels): ‘Personnel soignant, merci / Thanks, healthcare workers’.

Canada

De Kelowna and District Stamp Club heeft zijn postzegel met Ogopogo-thema bijgewerkt met een nieuw pandemisch ontwerp. ‘Ik zag op sociale media dat een bezorgde burger ons Ogopogo-beeld van gezichtsbescherming voorzag. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn’, zei postzegelverzamelaar en kunstenaar Peter Lepold, die ook de publiciteit verzorgt van de Kelowna-club.

Het Ogopogo-beeld in Kelowna, B.C., is gekleed met een medisch gezichtsmasker.

Het vrolijke Ogopogo-beeld is meer dan twee meter hoog en vier meter lang en bevindt zich aan de waterkant van de stad. ‘Omdat veel mensen ziek en stervend zijn, hopen we dat de beschermde Ogopogo een glimlach zal opwekken’, zei Lepold. Zijn ‘Ogopogo meermonster’ heeft nu een  gezichtsmasker.

Taiwan

De Taiwanese post (Chunghwa Post), heeft 25 mei 2020 aangekondigd dat het twee nieuwe postzegels zal uitbrengen ter bevordering van het zeer succesvolle beleid van de regering ter voorkoming van epidemieën te midden van de Wuhan coronavirus pandemie.

De afbeeldingen van twee nieuwe postzegels zijn bedoeld om het publiek bewust te blijven maken van de maatregelen ter voorkoming van epidemieën in Taiwan en ter herdenking van het harde werk van de Taiwanese wetenschappers en gezondheidswerkers om het virus op afstand te houden. De serie bestaat uit twee zegels met een tab tussen de twee postzegels. De tab heeft de Chinese tekst ‘Verenigd in epidemische preventie, versla het virus’ en de slogan ‘Taiwan can help’ in het Engels.

Op de achtergrond van de postzegel NT$13 staat een wereldbol die het wereldwijde bereik van de pandemie aangeeft. De voorgrond toont medisch personeel, milieubeschermers en het publiek die stappen ondernemen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en ‘een helpende hand bieden aan de hele wereld’. De NT$15 postzegel toont een persoon die een masker draagt ??in het openbaar vervoer, wetenschappers die het virus bestuderen en aan een vaccin werken, mensen die in quarantaine gaan, de distributie van farmaceutische en medische benodigdheden en mensen die handen wassen. Chunghwa Post beschrijft de scène als de ‘vastberaden manier waarop alle mensen bij elkaar zijn gekomen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt’. De twee postzegels zijn uitgegeven in een mini-sheet van 16 postzegels met tabs tussen de postzegels.


Taiwan is door veel landen geprezen omdat het erin is geslaagd het aantal coronavirusinfecties op 443 te houden, ondanks dat het zo dicht bij het communistische China ligt, waar de pandemie begon. Tot nu toe zijn slechts zeven patiënten in Taiwan bezweken aan de ziekte, terwijl 429 zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Volgens Chunghwa Post zijn de postzegels op 21 juli 2020 beschikbaar voor het publiek.

Frankrijk

Onderstaande zegelontwerpen zijn van een aantal grafische ontwerpers van een school. Het is mij niet bekend wat er met deze ontwerpen is gebeurd. Wellicht alleen een studieopdracht.

Frankrijk (2020): vier ontwerpen COVID-19 zegels.

Slowakije

Herdenkingstempel (29 mei 2020):  Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten beschermen ons tegen het coronavirus.

Op de achtergrond stempel staat het coronavirus met tekst: “Sedembolestná Panna Mária ochrá? nás pred koronavírusom” (= Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten beschermt ons tegen het coronavirus).

Oostenrijk

Bestuursleden van de internationale filatelistenvereniging ‘Rosenegg’ bedachten een competitie voor kinderen nu de scholen al enige tijd gesloten zijn. De kinderen van de clubleden moesten een postzegel ontwerpen over corona. De twee mooiste ontwerpen werden uitgevoerd als persoonlijke zegels. Idee voor de Nederlandse verenigingen?

 

 

 

 

USA

De eerste zegel van de blog linksboven is geen COVID-19 zegel. Op 24 april 2020 is verschenen de jaarlijkse ‘FOREVER’ USA zegel. De zegel toont een roze chrysanthemum bloem van bovenaf gefotografeerd.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Alderney Canada China Volksrepubliek China vóór 1949 Duitsland Frankrijk India Oostenrijk Taiwan Tsjechië Verenigde staten Beren PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (19 stemmen, gemiddeld: 4,68 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 12 juni 2020 om 09:40

  Hoever staat Postnl van de wereld of zijn ze alleen maar bezig met geld? Als antwoord op de corona pandemie krijg je een portie bitterballen. Alsof er niets aan de hand is in de wereld.

 • Arthur Lumkeman op 12 juni 2020 om 11:56

  Joris , mijn broer, heeft in Kelowna gewoond en ben ik daar twee keer geweest. Ook gewandeld langs het meer.
  Ze hebben daar prachtige wijn Chateaux, natuurlijk op bezoek/proeverij geweest.

 • René Hillesum Filatelie op 13 juni 2020 om 13:21

  Randy, Je vraag ‘De belangrijkste vraag blijft: wanneer komt Nederland met COVID-19 zegels?’ kan ik beantwoorden. Die komen er niet! PostNL liet op 6 mei schriftelijk weten: ‘Bij PostNL worden alle Corona acties centraal geregeld. Voor de bestaande doelen Stichting Jarige Job en het Ouderenfonds en specifiek nu ook het Rode Kruis.

  En daarbij is gekozen voor acties zoals de gratis pakket verzending naar het Rode Kruis, 100.000 kaarten in de App en tijdschriften voor eenzame ouderen.
  De postzegel variant is niet gekozen. Dus er komt geen Corona postzegel van PostNL.’

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)