Moomins - Postzegelblog

Moomins

2

U wist waarschijnlijk ook niet wat Moomins zijn. Wij ook niet. Maar op 1 mei 2015 zijn de eerste Moomin postzegels buiten Finland, in Japan uitgegeven. Kennelijk zijn Moomin zegels tot die datum alleen in Finland uitgegeven. Japan gaf twee velletjes uit met ieder 10 zegels, Twee miljoen velletjes van zegels van 52 yen en drie miljoen velletjes met zegels van 82 yen.

Voor ons gigantische aantallen, maar voor Japanners  kennelijk redelijk normaal. Met een groot evenement werden de zegels gepubliceerd in Tokyo in de Kitte F1 Atrium, in aanwezigheid van de Finse ambassadeur Manu Virtamo. Er waren verder workshops en een tentoonstelling. Bovendien kon men er een echte Moomin ontmoeten…..meet and greet. En omdat u nu nog steeds niet weet wat moomins zijn, hierbij de afbeeldingen van de Japanse zegels.

Zo, daar kunt u niet meer onderuit. Dit zijn ze, de Moomins.

Moem (in het Nederlands, in het Fins: Muumi) is het belangrijkste personage onder de Moemins in de boeken en stripverhalen van de Finse schrijfster Tove Jansson. Ze werden vanaf 1945 oorspronkelijk uitgebracht in het Zweeds (Mumintrollet).
De Moemins zijn Scandinavische trollen, die in hun eigen vallei (de Moem- of Moeminvallei) wonen. Ze lijken echter op nijlpaarden, in plaats van op de echte mythologische trol. In totaal zijn er 9 boeken, 5 prentenboeken en 74 strips gemaakt. De Moemins hebben ook hun eigen themapark, Muumimaailma (De wereld van Moem), in Naantal in Finland.

Moem is de hoofdopersoon in de boeken, een zeer avontuurlijke trol, niet bang om nieuwe dingen te ontdekken.
Hij leeft samen met zijn vader (Moeminpapa) en moeder (Moeminmama) in hun huis.
In Finland zijn veel zegels met Moomins uitgegeven. Ook op 1 mei 2015. Een velletje met 10 Moomi zegels.
En er zijn allerlei hebbedingetjes van Moomins te koop, zoals poppetjes, drinkbekers met een afbeelding van een Moomin enz.enz.
Stel dat u al lange tijd zoekende bent om een nieuwe verzameling op te zetten. Wat let u om een verzameling Moomins zegels op te zetten. Misschien bestaat die al. Mocht u een grote verzameling
Moomins zegels hebben, laat het ons dan een weten…….

Dit artikel is afkomstig van Nieuwsbrief KNBF 082

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Finland Japan StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Patrick Lava op 25 april 2017 om 12:01

    Door wie worden die postzegelontwerpen eigenlijk gekozen? Een panel kleuters van 4 jaar oud wellicht? De infantilisering van de postzegeluitgiften doet blijkbaar haar best om nog een stapje voor te blijven op de voortschrijdende verpubering van de maatschappij in het algemeen.

  • Evertse op 26 april 2017 om 10:50

    Dit soort zegels zijn we toch wel gewend uit Japan? Past mijns inziens prima in het rijtje Hello Kitty e.d. Ik weet niet veel over Japan, maar volgens mij zijn dat soort animatiefiguren toch wel een wezenlijk onderdeel van de moderne Japanse cultuur. Daarnaast geeft Japan ook veel zegels uit met tempels en kunst, en vertegenwoordigt daarmee toch wel beide kanten van het stereotype Japan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)